Εργασιακή σύσκεψη για το μεταναστευτικό πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης στην Κρήτη, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, του προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης, δημάρχων και στελεχών των λιμενικών αρχών του νησιού.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η αύξηση των μεταναστευτικών ροών και οι ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν, με τον κ. Ανδρουλάκη να τονίζει πως το πρόβλημα απαιτεί σοβαρότητα, σχέδιο και όχι επικοινωνιακές τακτικές ή ακρότητες.
«Κοροϊδία» η τροπολογία για την αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα, που δεν επιδέχεται λαϊκισμούς, πρόχειρες υποσχέσεις ή πολιτικές σκοπιμότητες. Κάνοντας ευθεία κριτική στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τη ρητορική της κυβέρνησης, ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι η στάση τους υπονομεύει τη σοβαρότητα του διαλόγου και καλλιεργεί την ένταση χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Παράλληλα χαρακτήρισε «κοροϊδία» την τροπολογία για την αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου, σημειώνοντας πως όσοι φτάνουν στην Κρήτη είναι κατά κύριο λόγο μετανάστες και όχι πρόσφυγες, συνεπώς δεν υπάγονται στη διαδικασία ασύλου.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέδειξε τη σημασία ταχύτερης εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή διμερών συμφωνιών με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές, από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι μετανάστες. Όπως εξήγησε, αυτό θα επέτρεπε πιο άμεσες επιστροφές, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσε να ανοίξει τη συζήτηση για νόμιμες οδούς μετανάστευσης, ειδικά σε τομείς όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζει έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Ο Χαλίφα Χάφταρ, εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές σε βάρος της Ελλάδας
Σε σχέση με τη στάση της κυβέρνησης στη Λιβύη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για σοβαρό διπλωματικό έλλειμμα, επισημαίνοντας ότι ο Χαλίφα Χάφταρ, που παρουσιαζόταν ως σύμμαχος της Ελλάδας, σήμερα εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές σε βάρος της. Ειδικά για την Κρήτη, εξέφρασε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο δημιουργίας κλειστής δομής φιλοξενίας μεταναστών, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη πρόβλεψη για την εξέλιξη του φαινομένου και εκφράζοντας ανησυχία ότι τέτοιες αποφάσεις έχουν πιθανόν ληφθεί πριν από την πρόσφατη έξαρση των αφίξεων.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει σχετικό ερώτημα στη Βουλή για το περιεχόμενο του Εθνικού Σχεδίου Εφαρμογής του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να είναι διαφανής ως προς τον σχεδιασμό της. Υπογράμμισε ότι η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να προκύψει με βάση τα δεδομένα και σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία.
Πρωτόγνωρη πίεση στην Κρήτη απο τη μεταναστευτική ροή
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη πίεση στο νησί, σημειώνοντας ότι από την αρχή του έτους έχουν φτάσει στην Κρήτη περίπου 9.500 μετανάστες, αριθμός αυξημένος κατά 300% σε σχέση με προηγούμενα έτη. Όπως τόνισε, η Κρήτη δεν μπορεί να μετατραπεί σε «φυλακή» και η Περιφέρεια παραμένει υπέρ της δημιουργίας δύο δομών προσωρινής παραμονής, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χωρίς να διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε τη σύσκεψη εκφράζοντας τη στήριξή του στους τοπικούς φορείς και τους πολίτες του νησιού και ζήτησε έναν σοβαρό, αξιόπιστο σχεδιασμό που θα εγγυάται την ασφάλεια, την κοινωνική ισορροπία και τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων.