Σε πλήρη ισχύ τίθεται από σήμερα το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για την ψηφιακή σύνταξη με την παρουσίαση να γίνεται αυτή την ώρα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Πρόκειται για μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία έκδοσης σύνταξης στην πρώτη φάση της οποίας θα απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και θα καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων.
Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν ενταχθεί όλες οι συντάξεις αναπηρίας ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν ενταχθεί και υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος ώστε στο τέλος του 2021 να απονέμεται ψηφιακά το 80%-85% των συντάξεων.
Η άντληση των δικαιολογητικών θα γίνεται πλέον αποκλειστικά από τις υπηρεσίες, έτσι μπαίνει ένα τέλος στις ουρές, στα λάθη, τις καθυστερήσεις και τις εκκρεμείς συντάξεις.
Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν χρειαζόταν έως και 1,5 έτος και έως 9 δικαιολογητικά από την υποβολή της αίτησης μέχρι την απόφαση συνταξιοδότησης.
Σημειώνεται ότι με το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» η κοινοποίηση της απόφασης γ΄΄ινεται ταυτόχρονα με την έκδοση.
Δείτε σε βίντεο πώς θα γίνονται οι αιτήσεις στο «ΑΤΛΑΣ»
Πρίν της σημερινής έναρξης του συστήματος ειχε προηγηθεί η υποβολή αιτήσεων από τις 15 Απριλίου για τις ακόλουθες δύο κατηγορίες:
– Τις αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων
– Τις αποφάσεις σύνταξης γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.
Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης η ψηφιακή απονομή σύνταξης αποτελεί άλμα στο μέλλον γιατί:
– Γιατί αποτελεί μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία που αντιμετωπίζει παθογένειες δεκαετιών. Εξαλείφει το φαινόμενο της πολυετούς αναμονής για τους συνταξιούχους και δίνει τέλος στην ταλαιπωρία της προσκόμισης των δικαιολογητικών εγγράφων.
– Γιατί η ψηφιακή απονομή της σύνταξης εκμηδενίζει τα λάθη της χειρόγραφης διαδικασίας και εξαλείφει πλήρως τις ουρές στα καταστήματα του e- EΦΚΑ
– Γιατί o πολίτης δεν χρειάζεται πλέον να απευθύνεται σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς η άντλησή τους θα γίνεται ηλεκτρονικά, αυτόματα, από τον e-ΕΦΚΑ.
– Γιατί για τον πολίτη δεν θα υφίσταται πλέον καμία ανάγκη να απευθύνεται σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα, προκειμένου να του απονεμηθεί η σύνταξη.
– Γιατί η κοινοποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο θα γίνεται ηλεκτρονικά στο e-mail του, κατευθείαν, χωρίς καμία άλλη αναμονή.
Μητσοτάκης: Αρχή του τέλους της ταλαιπωρίας των συνταξιούχων
«Είναι η αρχή του τέλους της ταλαιπωρίας των συνταξιούχων και μια καλή, πρακτική απόδειξη πως η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη»τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο μυθικός Άτλας κρατούσε στους ώμους του τον ουρανό και ο ΑΤΛΑΣ που σήμερα υποδεχόμαστε καλείται να εκδίδει ψηφιακά και αμέσως τις συντάξεις των εργαζομένων, προσθέτοντας πως πρόκειται για προσωπική δέσμευσή του από τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη ΔΕΘ, η οποία αρχίζει να γίνεται πράξη μέσα σε μόλις 10 μήνες.
«Είναι η αρχή ενός ευρύτερου σχεδιασμού. Απεγκλωβίζουμε πολλές κατηγορίες συνταξιούχων που ταλαιπωρούνται για μήνες ή χρόνια», συνέχισε, τονίζοντας ότι το πρόβλημα με τις συντάξεις είναι μεγάλο και διαχρονικό. «Έπρεπε από κάπου να ξεκινήσουμε. Αυτό είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Το 1/3 των συντάξεων από σήμερα θα εκδίδεται αμέσως και ηλεκτρονικά», συμπλήρωσε.
«Το σύστημα ΑΤΛΑΣ καταργεί ουσιαστικά τις ουρές για κατάθεση των 9 δικαιολογητικών που χρειάζονται σήμερα. Παίρνει στους δικούς του ώμους το βάρος τη γραφειοκρατίας, που μέχρι σήμερα λύγιζε τις πλάτες των πολιτών. Όλα τα στάδια της διαδικασίας θα γίνονται στο εξής αυτόματα. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής από την αίτηση μέχρι την τελική απόφαση σχεδόν εκμηδενίζεται, από 1,5- έως 2 χρόνια θα διαρκεί λίγες ώρες», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η ψηφιακή επεξεργασία αποκλείει λάθη.
Επίσης, υποστήριξε ότι ο ΑΤΛΑΣ θα ανακουφίσει και το Δημόσιο, σημειώνοντας ότι στόχος είναι μέχρι τις αρχές του 2022 να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμα αιτήματα πέραν των 3 μηνών.
«Ξεκινάμε από κάπου και αυτό το κάπου δεν είναι καθόλου αμελητέο. Η έκδοση της ψηφιακής σύνταξης δεν είναι απλώς ένα απρόσωπο τεχνοκρατικό βήμα. Δεν είναι ένα απλό μέτρο εκσυγχρονισμού, που μας φέρνει πιο κοντά στην ευρωπαϊκή καθημερινότητα. Συνιστά γνήσια κοινωνική μεταρρύθμιση, που έχει στο κέντρο της τον πολίτη και τη φροντίδα του», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και έκανε λόγο για βαθιά προοδευτική επιλογή.