Συνέντευξη Ανδρέα Βασιλόπουλου: «Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν με τη συνεργασία του Δήμου με τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας»

Συνέντευξη Ανδρέα Βασιλόπουλου: «Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν με τη συνεργασία του Δήμου με τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας»

Συνέντευξη Ανδρέα Βασιλόπουλου: «Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν με τη συνεργασία του Δήμου με τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας»

||
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Βασιλόπουλος στον δημοσιογράφο Αργύρη Κωστάκη 
Πολύς θόρυβος πριν λίγες ημέρες για τον ”πόλεμο” μέσω fb της διευθύνουσας συμβούλου του ΟΛΡ και του δημάρχου Ραφήνας Πικερμίου…
 
Μου είναι δύσκολο να καταλάβω πώς δύο θεσμικοί παράγοντες αντιμάχονται και μάλιστα διαδικτυακά. Αυτό δεν ωφελεί κανέναν από τους δύο, δεν αναφέρομαι προσωπικά, αλλά στους ρόλους τους.
 
Αν λοιπόν πίνατε έναν φιλικό καφέ με την κ. Γκικάκη και τον κ. Μπουρνούς τι θα τους λέγατε;
 
Κατ’ αρχάς μόνο φιλικός μπορεί να είναι ένας καφές για να πιείς. Θα τους θύμιζα ότι τα όποια αξιώματα κατέχουμε είναι πρόσκαιρα. Και όταν κάποτε λήξει η θητεία μας, θα βρισκόμαστε στην ίδια πόλη και θα πρέπει να απαντήσουμε στους ανθρώπους τι έχουμε κάνει για να προοδεύσει η περιοχή. Άρα το ζητούμενο δεν είναι να ”τρωγόμαστε” για 15 λεπτά δημοσιότητας ή κάποια like, αλλά να καθίσουμε όλοι στο ίδιο τραπέζι και να σχεδιάσουμε από κοινού το καλύτερο αύριο της Ραφήνας και του Πικερμίου. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν με τη συνεργασία του δήμου με τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας.
 
Γιατί δεν μπορούν επιτέλους να ”ερωτευτούν” ο δήμος και το λιμάνι;
 
Πράγματι αυτή η διαμάχη είναι τόσο παλιά στα χρόνια… Η πηγή της διαμάχης είναι ότι οι παλιοί κάτοικοι δεν ήθελαν (και σωστά) τη διόγκωση του λιμανιού γιατί θα ”έπνιγε” την πόλη, αν δεν γινόταν και οι κατάλληλες υποδομές. Ένα ”υδροκέφαλο” λιμάνι επιβαρύνει την καθημερινότητα, την οικονομική ανάπτυξη, το περιβάλλον, την υγεία των πολιτών. Από την άλλη πλευρά ένα σύγχρονο λιμάνι αποτελεί έναν καθοριστικό μοχλό ανάπτυξης της περιοχής. 
 
Πώς μπορεί λοιπόν αυτό το λιμάνι να γίνει μοντέρνο και φιλικό;
 
Το θέμα είναι ποιος είναι ο εφικτός στόχος και τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Το πρώτο είναι το λιμάνι να λειτουργήσει μαζί με την πόλη. Πεζόδρομοι που θα ενώνουν, σύγχρονη πληροφόρηση για ταξιδιώτες και επισκέπτες. Θα περίμενα ένα information kiosk από την κ. Γκικάκη, το οποίο θα εξηγεί όχι μόνο τα του λιμανιού, δηλαδή τα δρομολόγια των πλοίων, αλλά και τα του δήμου. Να ξέρει κάποιος τον χρόνο μεταφοράς – για παράδειγμα –  στην έκθεση παλαιοντολογίας στο Πικέρμι, τον χρόνο περιήγησης εκεί και τον χρόνο επιστροφής για να προλάβω το πλοίο. Αλλιώς κάποιος έρχεται να πιεί ένα καφέ ”με την ψυχή στο στόμα” και να ταξιδέψει.
 
Μα τι λέτε τώρα για επισκέψεις σε χώρους στην περιοχή… Εδώ κάποιος που έρχεται το καλοκαίρι Παρασκευή μεσημέρι τρέχει για να ”πηδήξει” να προλάβει το πλοίο επειδή μποτιλιαρίστηκε στον καρόδρομο της Φλέμινγκ, για να μην πούμε για την επιστροφή στην Αθήνα που Κυριακή απόγευμα θέλει τρεις ώρες…
 
Αναφερόμουν στο κομμάτι της τουριστικής ανάπτυξης και θίξατε και το θέμα των υποδομών. Η Φλέμινγκ αποδεικνύει τις διαχρονικά ανίκανες κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως κόμματος. Έρχονται και φεύγουν, αλλά η Φλέμινγκ παραμένει ”λαιμητόμος”. Και όλοι οι υπόλοιποι είναι δυσαρεστημένοι. Οι μόνιμοι κάτοικοι, οι ταξιδιώτες, οι πλοιοκτήτες, όλοι. Άρα η ανικανότητα ή αδιαφορία των κυβερνήσεων ”να πατήσει πόδι” και να λύσει ”τον γόρδιο δεσμό” σε ένα εθνικής σημασίας λιμάνι, κατ’ εμέ είναι ανεξήγητη έως ύποπτη. Δηλαδή ποιες περιοχές θέλουν να αναπτύξουν και ποιες να καθηλώσουν.
 
Οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές στη Ραφήνα έχουν κάνει ό,τι έπρεπε;
 
Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να πιέσουν για υποδομές. Το λιμάνι είναι ο μοχλός πίεσης για να μπορέσουν να έρθουν οι υποδομές. Αν δεν είχαμε το λιμάνι δεν είχαμε καμία ελπίδα να έρθει η Αττική οδός και ο προαστιακός. Τώρα θα έρθουν. Αργά, αλλά πάντως θα έρθουν. Έχουν υψηλούς προϋπολογισμός.
 
Στόχος δεν πρέπει να είναι η Ραφήνα να καταστεί δωδεκάμηνος προορισμός όχι μόνο τουριστών δύο μήνες το καλοκαίρι, αλλά και Αθηναίων;
 
Φυσικά. Να έρθει κάποιος να χαρεί τη φύση. Να δει τα αξιοθέατα. Να πιεί καφέ, να φάει, να ψωνίσει, να διασκεδάσει. Δεν έχουμε καταφέρει δυστυχώς να κάνουμε τη Ραφήνα έναν πόλο έλξης. Σας λέω αμέσως αμέσως την παλαιοντολογική έκθεση του Πικερμίου που θα έπρεπε να είναι μουσείο, αλλά και το Οχυρό. Σημαντικής σημασίας η ανάδειξη του χώρου, του Μνημείου που προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Φυσικά και η Μαραθώνιος διαδρομή με την ανεκτίμητη ιστορική αξία της, θα έπρεπε να αξιοποιηθεί τουριστικά σε συνεργασία και κοινή στρατηγική με τον δήμο Μαραθώνα. 
 
Κλείνουμε όπως αρχίσαμε. Με διενέξεις. Πριν λίγες εβδομάδες στο επίκεντρο βρέθηκε ο ‘Αγιος Νικόλαος…
 
Αυτό το θέμα εντάσσεται στη ”μεγάλη εικόνα”. Τι θέλω να πω. Οι διοικήσεις του ΟΛΡ μπορούν και πρέπει να κάνουν φιλικές κινήσεις και ενέργειες προς την τοπική κοινωνία. Τώρα συζητάμε για έναν σταθμό ανακύκλωσης των αλιευτικών εργαλείων των ψαράδων, ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, αλλά κι ένα σχέδιο γενικού καθαρισμού του πυθμένα. Παρενθετικά θα έθετα επίσης ως θέμα τη διανομή από τον ΟΛΡ του τουριστικού χάρτη που έχουμε φτιάξει ή να συμμετέχει στη διεθνή τουριστική έκθεση που είχα πάει τον δήμο ως αντιπολίτευση, αλλά ως αντιδήμαρχος δεν τα κατάφερα, γιατί δεν επελέγη ως δράση από τη Δημοτική Αρχή. Αυτό όμως που δεν μπορούν να κάνουν οι διοικήσεις είναι να υπερβούν τις εντολές του ΤΑΙΠΕΔ. Σε αυτό το πλαίσιο δυστυχώς εντάσσεται και το θέμα του Αγίου Νικολάου. Όμως οφείλω να πως πως είναι σημαντικό και προς τιμήν της η κ. Γκικάκη διαφώνησε στο διοικητικό συμβούλιο. Στάθηκε στο ύψος της αντιλαμβανόμενη ότι η εντολή του ΤΑΙΠΕΔ ήταν ενάντια στα συμφέροντα της περιοχής. Καταψηφίζοντας πήρε βαριά ευθύνη, αλλά προέταξε το συμφέρον της περιοχής.
 
Σας ευχαριστώ.
 
Κι εγώ ευχαριστώ.
 
 
 
iselida.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Αθηναίων, με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών, θα «φωτίσει την πόλη με ευχές» την Παραμονή των Χριστουγέννων. Η «Νύχτα των Ευχών»έρχεται στην πλατεία Κοτζιά στις 24 Δεκεμβρίου 2024 από τις 18:00.Ο…

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνοντας δύο καθοριστικές νίκες σε κορυφαία ζητήματα για ΔΕΥΑ και ΝΟΚ» Αυτό σημειώθηκε…

Στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για το 2025, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. «Προβλέπονται έργα ύψους 32.500.000…