Πόσο πιθανό είναι να αποκτήσει η Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα ακόμη και μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 θα αναφέρει στην ομιλία με την οποία θα ανοίξουν οι εργασίες του 15ου RED BUSINESS FORUM τη Δευτέρα 9 Μαΐου στο Ζάππειο Μέγαρο, ο διεθνούς κύρους οικονομολόγος Luigi Buttiglione.
Ο πρώην σύμβουλος επί θεμάτων οικονομικής πολιτικής της Ιταλικής Κεντρικής Τράπεζας θα αναφερθεί στα πιθανά σενάρια που 77 χρόνια από την επέτειο λήξης του Β’ Παγκοσμίου πολέμου μπορούν να οδηγήσουν στη σταδιακή αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και την επαναφορά σε μία νέα κανονικότητα μέσα στην επόμενη τριετία.
Ο Luigi Buttiglione είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της LB-Macro. Πριν ξεκινήσει την καριέρα του στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ήταν Ανώτερος Οικονομολόγος στη Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας, απ’ όπου διαχειρίστηκε ενεργά το δημόσιο χρέος της Ιταλικής Δημοκρατίας, ενώ διετέλεσε και μέλος της Επιτροπής Προβλέψεων στην ΕΚΤ. Εργάστηκε σε μεγάλους επενδυτικούς οργανισμούς μεταξύ των οποίων η Fortress, η Brevan Howard, η Rubicon, η Barclays και η Deutsche Bank. Έχει πλούσιο ακαδημαϊκό έργο και ανήκει στην ομάδα των οικονομολόγων που έχουν γράψει το βιβλίο «Απομόχλευση, ποια απομόχλευση;»
Δύο σημαντικά στελέχη
Μαζί με τον Δρ. Buttiglione, στους κεντρικούς ομιλητές του δείπνου εργασίας για την αγορά ακινήτων θα βρεθούν δύο ακόμη σημαντικές προσωπικότητες του κλάδου: O Διευθύνων Σύμβουλος της ευρωπαϊκής Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών Ακινήτων (ΕPRA) Dominique Moerenhout και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης κυρία Andreea Moraru, που θα μιλήσουν για την ενσωμάτωση των κριτηρίων βιωσιμότητας (ESG) στα διάφορα στάδια παραγωγής κτισμένου χώρου, και της χρηματοδότησης μέσα από τα λεγόμενα «πράσινα» ομόλογα.
Ο Dominique Moerenhout έχει διατελέσει επικεφαλής του επενδυτικού βραχίονα ακινήτων της BNP Paribas Real Estate Investment Management για το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο και έχει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση χαρτοφυλακίων ακινήτων από την πλευρά του συμβούλου (KPMG), αλλά και του διαχειριστή (Fortis Real Estate). Με μεταπτυχιακό στη διοίκησης Επιχειρήσεων από την ICHEC στις Βρυξέλες, και Master in Financial Analysis, ηγείται από το 2017 του θεσμικού οργάνου των ΑΕΕΑΠ έχοντας καθιερώσει βέλτιστες πρακτικές και συγκριτικές προδιαγραφές reporting προάγοντας την βιωσιμότητα των κτιρίων που απαρτίζουν τα χαρτοφυλάκια των μελών της EPRA.
Όσο για την Andreea Moraru η οποία κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Cass Business School του Λονδίνου, η επικεφαλής για Ελλάδα και Κύπρο, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη δόμηση, διαπραγμάτευση και εφαρμογή σύνθετων πράξεων και χρηματοδοτήσεων σε αναδυόμενες αγορές της Κεντρικής και Αν. Ευρώπης. Στη χώρα μας διαδέχθηκε τη Sabina Djurman και εστιάζει με την ομάδα της, στη χρηματοδότηση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, την καινοτομία και τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που έχουν ενταχθεί στο ταμείο Ανάκαμψης.
Η ετήσια συνάντηση των παραγόντων που διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων θα ασχοληθεί με τρία βασικά ζητήματα καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της αγοράς ακίνητης περιουσίας που είναι η προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδύσεων, οι αστικές αναπλάσεις και οι κυρίαρχες τάσεις στην κατοικία, αναφέρεται στο in.gr