Σύνδρομο Guillain-Barre: Τι συμβαίνει με την αιφνίδια παράλυση των άκρων

Σύνδρομο Guillain-Barre: Τι συμβαίνει με την αιφνίδια παράλυση των άκρων

Σύνδρομο Guillain-Barre: Τι συμβαίνει με την αιφνίδια παράλυση των άκρων

||

Η περίπτωση της αιφνίδιας παράλυσης των κάτω άκρων (σύνδρομο Guillain-Barré) της 40χρονης νοσηλεύτριας στην Κέρκυρα, μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου έναντι της COVID-19, έχει προκαλέσει αναστάτωση και ερωτήματα. Πλην όμως οι ειδικοί ζητούν περισσότερο χρόνο για να διερευνήσουν εάν το νόσημα συσχετίζεται με τη χορήγηση του εμβολίου ενώ επιμένουν ότι ο εμβολιασμός παραμένει το ισχυρότερο όπλο έναντι της πανδημίας.

«Το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι μια αυτοάνοση πολυνευροπάθεια που σχετίζεται με τους ιούς, όπως για παράδειγμα τον ιό της γρίπης ή του έρπητα ζωστήρα, αλλά και με ορισμένα μικρόβια. Επίσης μπορεί να το συναντήσουμε σε ασθενείς με κακοήθειες ή με HIV» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Νευρολογίας και διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Γιώργος Τσιβγούλης.

Μάλιστα, για τον λόγο αυτόν, μια ομάδα καθηγητών – ανάμεσα στους οποίους οι Σωτήρης Τσιόδρας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Ανδρονίκη Νάσκα και Παναγιώτης Κοκότης – μελέτησε την εκδήλωση του Guillain-Barré ως επίπτωση του κοροναϊού. «Από τα δεδομένα της μετανάλυσης καταλήξαμε ότι ο νέος κοροναϊός αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης του συνδρόμου κατά 8 φορές.  Πιο συγκεκριμένα, στον γενικό πληθυσμό η επίπτωση είναι 1-2 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού, όμως στον πληθυσμό που έχει μολυνθεί από τον ιό η επίπτωση είναι 15 ανά 100.000» εξηγεί ο κ. Τσιβγούλης. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ο καθηγητής σημειώνει στα «ΝΕΑ» πως «εάν κανείς μολυνθεί από τον ιό έχει πιο αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσει το σύνδρομο από ό,τι εάν εμβολιαστεί. Είναι σημαντικό δε να συνυπολογίσει κανείς ότι κατά τις κλινικές μελέτες των εμβολίων όπου συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες εθελοντές δεν προέκυψε καμία ανάλογη παρενέργεια».

Σε κάθε περίπτωση και υπό τις εξελίξεις αυτές, έχει ήδη συμπληρωθεί η «κίτρινη κάρτα» ώστε ο φάκελος της ασθενούς να πάρει τον δρόμο – όπως προβλέπει το πρωτόκολλο – προς την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και να αξιολογηθεί αρμοδίως.

Υπήρξε προειδοποίηση

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL) είχαν προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείεται ο μαζικός εμβολιασμός, που τότε ξεκινούσε, να κατηγορηθεί για ορισμένα περιστατικά του συνδρόμου, τα οποία στην πραγματικότητα θα έχουν συμβεί κατά τύχη και όχι εξαιτίας του εμβολίου.

Την ίδια ώρα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συστήνει σε πολίτες που είχαν στο παρελθόν διαγνωστεί με το συγκεκριμένο σύνδρομο να «λάβουν εμβόλιο mRNA έναντι της COVID-19» με την αιτιολόγηση ότι δεν έχουν αναφερθεί σχετικές περιπτώσεις μεταξύ των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν… ασθενείς συσχετίσεις ορισμένων εμβολίων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό έναντι της εποχικής γρίπης, με την εκδήλωση του συγκεκριμένου νευρολογικού νοσήματος. Ειδικότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι οι σοβαρές παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες (ένας άνθρωπος στο εκατομμύριο μπορεί να παρουσιάσει το σύνδρομο Guillain-Barré), ενώ ο εμβολιασμός αντενδείκνυται σε άτομα με ιστορικό του συνδρόμου.

Εξάλλου, στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα συμπτώματα της νόσου υποχωρούν. «Το 60% αν πάρει κατάλληλη θεραπεία θα έχει πλήρη ίαση σε διάστημα ενός έτους, ένα 5% μπορεί να καταλήξει, ένα 15% μπορεί να έχει μια μέτρια ή σοβαρή υπολειμματική αναπηρία και το υπόλοιπο 20% μπορεί να έχει κάποια πολύ ήπια νευρολογικά ελλείμματα, όπως είναι για παράδειγμα η αίσθηση μουδιάσματος» συμπληρώνει ο καθηγητής Νευρολογίας.

Παρέμβαση εισαγγελέα. Εν τω μεταξύ, εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με αφορμή τη δήλωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννακού για 40χρονη νοσηλεύτρια στην οποία αφού έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊούπαρέλυσαντα κάτω άκρα. Στη διάρκεια της προκαταρκτικής θα διερευνηθεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, αφού προτού αποφανθούν οι γιατροί συνδέθηκε η παράλυση της γυναίκας με παρενέργεια του εμβολίου. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ έφερε χθες το θέμα στη δημοσιότητα, ο οποίος σημειωτέον κατά τις δηλώσεις του υπεραμύνθηκε της σημασίας του εμβολιασμού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Για μια ακόμη φορά, εν ενεργεία Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής με ανακρίβειες και ψεύδη επιχειρεί να συκοφαντήσει αντιπάλους του. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στον κ. Μυλωνάκη, ο οποίος στο Δημοτικό Συμβούλιο της 23ης…

Η αντιμετώπιση των περιστατικών βίας και παραβατικότητας νεαρών ατόμων στο Μαρούσι εξετάστηκε κατά την ευρεία σύσκεψη που είχε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου με υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και με τη συμμετοχή εκπροσώπου-συνεργάτη του Υπουργού…