
Σύνδεση E. coli σε κρέατα με χιλιάδες λοιμώξεις του ουροποιητικού
Η παρουσία βακτηρίων σε κρέατα που πωλούνται στα καταστήματα μπορεί να είναι υπεύθυνη για χιλιάδες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα σε κοινότητες με χαμηλότερο εισόδημα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Clinical Microbiology, εξετάζεται η αναλογία των λοιμώξεων του ουροποιητικού που προέρχονται από τον ζωντανό οργανισμό Escherichia coli (E. coli) στην περιοχή του Νότιου Καλιφορνία.
Η E. coli και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού
Η E. coli είναι ένα βακτήριο που αποικίζει τον άνθρωπο και τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εκτρέφονται για κρέας. Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από αυτό το βακτήριο ευθύνονται για περίπου ένα εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Οι εξωεντερικές παθογόνες στελέχοι της E. coli (ExPEC) προκαλούν λοιμώξεις που ξεπερνούν το έντερο, όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού, κυστίτιδα, πυελονεφρίτιδα, σηψαιμία και μηνιγγίτιδα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου οκτώ εκατομμύρια λοιμώξεις του ουροποιητικού καταγράφονται ετησίως, επηρεάζοντας σημαντικά την παραγωγικότητα και το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.
Η μελέτη και τα ευρήματά της
Η τρέχουσα μελέτη χρησιμοποίησε ένα μοντέλο γενετικής ανάλυσης για να εκτιμήσει την αναλογία των ζωντανών ExPEC στελεχών που συμβάλλουν στο συνολικό φορτίο λοιμώξεων του ουροποιητικού στην περιοχή του Νότιου Καλιφορνία. Η μελέτη περιλάμβανε οκτώ κομητείες και διήρκεσε από το 2017 έως το 2021, με τη συλλογή 12,616 στελεχών E. coli από κρέατα και 23,483 από ασθενείς με λοιμώξεις του ουροποιητικού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μόλυνση από E. coli ήταν υψηλότερη σε γαλοπούλες (82%) και κυμαινόταν από 47% έως 58% για το βόειο κρέας, το κοτόπουλο και το χοιρινό. Οι πιο μολυσμένες δείγματα προέρχονταν από φτωχές γειτονιές, με 12% υψηλότερους ρυθμούς μόλυνσης για κάθε 10% αύξηση στο ποσοστό φτώχειας της περιοχής.
Αυτό το μοτίβο μπορεί να αντανακλά ακατάλληλη διαχείριση κρέατος, ανεπαρκείς θερμοκρασίες αποθήκευσης ή παρατεταμένες περιόδους αποθήκευσης. Οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και η πρόσβαση σε πόρους ασφάλειας τροφίμων μπορεί να επηρεάσουν τους κινδύνους μόλυνσης και λοιμώξεων. Οι ηλικιωμένοι άνδρες ήταν πιο πιθανό να έχουν ζωντανές λοιμώξεις, με τη μέση ηλικία να είναι 73, σε σύγκριση με 65 για εκείνους με μη ζωντανές λοιμώξεις. Τα ζωντανά ExPEC στελέχη ήταν πιο συχνά σε γυναίκες παρά σε άνδρες, με ποσοστά 20% έναντι 8,5% αντίστοιχα.














