
Συνάντηση του Τραμπ Τζούνιορ με τον Ερντογάν
Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, γιος του πρώην προεδρου των ΗΠΑ, πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση αυτή έγινε γνωστή από τον Οζγκιούρ Οζέλ, αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο οποίος υποστήριξε ότι οι δύο άνδρες συμμετείχαν σε «μυστικές διαπραγματεύσεις» σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα.
Αντιδράσεις και ισχυρισμοί
Ο Οζέλ, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε ότι το πρωτόκολλο αναφερόταν στον Τραμπ Τζούνιορ ως «επιχειρηματία», χωρίς να αποκαλύπτει το όνομά του. Σημείωσε ότι ενώ η Παλαιστίνη βρίσκεται σε κρίση, οι δύο άνδρες φαίνεται να προχωρούν σε συμφωνίες μέσω εταιρειών λόμπι. Ο Οζέλ τόνισε ότι ο Ερντογάν προσποιείται ότι επικρίνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά δεν αναφέρει τον Τραμπ, ο οποίος θεωρείται ο πραγματικός υποστηρικτής της κατάστασης.
Η επίσημη θέση της Τουρκίας
Από την πλευρά της, τουρκική πηγή κοντά στον Ερντογάν δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Τραμπ Τζούνιορ ήταν απλώς «εθιμοτυπική» και ότι δεν πραγματοποιήθηκαν επίσημες συζητήσεις για τη Γάζα ή άλλα θέματα, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Οζέλ. Παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ Τζούνιορ δεν έχει επίσημο ρόλο στην κυβέρνηση του πατέρα του, θεωρείται ότι έχει σημαντική επιρροή στον Λευκό Οίκο, καθώς είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Trump Organization.
Σύμφωνα με το Middle East Eye, ο Τραμπ Τζούνιορ επισκέφθηκε την Τουρκία μαζί με άλλους επιχειρηματίες που μοιράζονται παρόμοιες πολιτικές απόψεις. Η Τουρκία δεν είναι άγνωστη για αυτόν, καθώς είχε επισκεφθεί τη χώρα το 2016, όταν η εταιρεία του συνεργάστηκε με τουρκική εταιρεία στο έργο Trump Towers. Ο Ερντογάν διατηρεί επίσης καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον πατέρα του Τραμπ Τζούνιορ, και Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ο Ερντογάν επιθυμεί να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η Άγκυρα επιθυμεί να συζητήσει διάφορα ζητήματα, όπως η συμφωνία για τα μαχητικά F-16, η ενσωμάτωση των Κούρδων της Συρίας στην κεντρική κυβέρνηση της Δαμασκού, οι πιθανές επιλογές για την αγορά αεροσκαφών F-35, καθώς και οι πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας σχετικά με τη Συρία και τη Γάζα. Έγγραφα δείχνουν ότι ο Τραμπ Τζούνιορ ταξιδεύει συχνά στην περιοχή, έχοντας επισκεφθεί και το Ριάντ.