Συναγερμός στους μελισσοκόμους για τις κόκκινες μέλισσες νάνους στην Ευρώπη

Συναγερμός στους μελισσοκόμους για τις κόκκινες μέλισσες νάνους στην Ευρώπη

Συναγερμός στους μελισσοκόμους για τις κόκκινες μέλισσες νάνους στην Ευρώπη

Συναγερμός για τις κόκκινες μέλισσες που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Μάλτα εγείροντας φόβους για καταστροφικές επιπτώσεις στους γηγενείς πληθυσμούς.

Σύμφωνα με τον Gardian η κόκκινη μέλισσα – νάνος έχει εγκαταστήσει αποικία στην Ευρώπη για πρώτη φορά, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Η Apis florea συναντάται κυρίως στην Ασία. Ο εντοπισμός σμήνους στη Μάλτα έχει σημάνει συναγερμό στους τοπικούς μελισσοκόμους και στους οικολόγους, οι οποίοι φοβούνται τις δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των ιθαγενών μελισσών.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Apis florea βρέθηκε στη Μάλτα», δήλωσε ο Dave Goulson, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sussex.

«Η Apis florea είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά τους ντόπιους πληθυσμούς μελισσών, στον αγώνα για εύρεση γύρης και νέκταρ, που ήδη είναι σε έλλειψη. Είναι επίσης πολύ πιθανό οι μέλισσες αυτές να μεταφέρουν άγνωστες ασθένειες στις οποίες οι ευρωπαϊκές μέλισσες είναι πολύ ευάλωτες».

A bee that’s an invasive species! #Apisflorea, originating in the Indomalayan region, has been found to be colonising #Malta, the first reporting of it in Europe. It may put the island’s #Apismellifera and other bees at risk. https://t.co/Kdci018pGZ pic.twitter.com/LbrHGFDugJ— Vita Bee Health (@VitaBeeHealth) August 28, 2024

Προηγούμενες αναφορές δείχνουν ότι το είδος του «κόκκινου νάνου» επεκτείνεται αργά αλλά σταθερά: Από την Ασία πέρασε στη Μέση Ανατολή και τη βορειοανατολική Αφρική, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε απαντηθεί ποτέ στην Ευρώπη.

«Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση μιας τέτοιου είδους μέλισσας στην Ευρώπη, διαφορετική από τη γνωστή δυτική κυψελωτή μέλισσα, Apis mellifera», επιβεβαιώνει ο Francis Ratnieks, Βρετανός εντομολόγος και ομότιμος καθηγητής μελισσοκομίας στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Οι επιστήμονες συμφωνούν πως πρόκειται για μία ακόμη επίπτωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της αύξησης της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής κρίσης που οδηγεί στην εξάπλωση ξενικών ειδών σε περιοχές που δεν είχαν ήταν φιλόξενες μέχρι τώρα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ήπιοι χειμώνες στη Μάλτα και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης ευνοούν την επιβίωση αυτού του νέου για την Ευρώπη είδους.

MALTA MELISSES

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής Βίκυς Καβαλλάρη με τον Δήμαρχο Παλλήνης Χρήστο Αηδόνη για τα έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής Η Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Μαρτίου στο…

«Μία Γιορτή για Ξεχωριστά Παιδιά» διοργανώνει ο Δήμος Παλλήνης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, την Κυριακή 6 Απριλίου 2025 και ώρες 11:30 – 13:30, στο Πολιτιστικό…

Εκατοντάδες άτομα ωφελήθηκαν και το 2024 από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο του Δήμου Χαλανδρίου, μέσω της διανομής προϊόντων και της παροχής γευμάτων. Ο απολογισμός των δράσεων του Κοινωνικού Παντοπωλείου…