γράφει η Μαρία Μουρελάτου

Με χορούς κυκλωτικούς συνηθίζουν να γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο οι Ελληνες σε όλη την επικράτεια, όπως έχει τραγουδήσει και ο εθνικός μας «Νιόνιος» στα προφητικά «Τραπεζάκια έξω», τον δίσκο του 1983, τότε που η απειλή ενός αόρατου φονικού ιού υπήρχε μόνο στις αράδες βιβλίων λογοτεχνίας του φανταστικού και στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Σήμερα που ο κορονοϊός, με τη μορφή της μετάλλαξης Δέλτα, είναι χειροπιαστή πραγματικότητα με χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά και εκατοντάδες διασωληνώσεις στις ΜΕΘ του ΕΣΥ, τα βλέμματα όλων στρέφονται στις συναθροίσεις και τα πανηγύρια που θα στηθούν για τον εορτασμό της Παναγιάς, ενώ μεγαλύτερη αξία αποκτά εκείνο το στιχάκι του Σαββόπουλου από το τραγούδι «Ας κρατήσουν οι χοροί» που λέει «να μας έχει ο Θεός γερούς».

Λίγες ώρες πριν από τον επίσημο εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το επιτελείο του υπουργείου Υγείας παρακολουθεί στενά την άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων χωρίς να κρύβει την ανησυχία του.

«Μας ανησυχεί οποιαδήποτε εκδήλωση ή συγχρωτισμός όπου δεν θα διασφαλίζεται απόλυτα η τήρηση των μέτρων προστασίας. Οσο υπεύθυνοι κι αν είναι οι διοργανωτές, η μετάλλαξη Δέλτα έχει αποδείξει ότι μεταδίδεται αστραπιαία. Ηδη είναι ανεβασμένα τα νούμερα και οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για τέτοιου είδους συναθροίσεις τόσο μεγάλου μεγέθους», σημειώνουν από την Αριστοτέλους ενόψει πανηγυριών και άλλων εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα το Σαββατοκύριακο. 

Χωρίς χορούς

Από την Πολιτική Προστασία διαμηνύεται σε όλους τους τόνους ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και τα πρόστιμα τσουχτερά για τους παραβάτες, ενώ αναφορικά με τις μαζικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου παραπέμπουν στη σχετική ΚΥΑ της 16ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με αυτήν, επιτρέπονται μόνο πανηγύρια άνευ χορού, με καθήμενους ενώ ζητείται η εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας. Τουτέστιν, αποφυγή συνωστισμού, τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου, αντισηπτικά στα τραπέζια και τήρηση αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα την οποία θα εγγυάται η εκάστοτε δημοτική αρχή.

Υπό τον φόβο ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της πανδημίας, οι φετινοί αυστηροί κανόνες προβλέπουν επιπλέον ότι για το αν οι χώροι θα είναι αμιγείς ή μεικτοί αποφασίζουν οι υπεύθυνοι λειτουργίας.

Στους αμιγείς, η πληρότητα θα μπορεί να αγγίξει το 85% και οι συμμετέχοντες θα ελέγχονται κατά την είσοδό τους μέσω του Covid Free Gr app, ενώ στους μεικτούς η πληρότητα θα ξεκινά από 65% – 75%, ανάλογα με το μέγεθος του χώρου όπου θα φιλοξενείται η εκδήλωση.

Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική. 

Στα νησιά

Ιδιαίτερη ανησυχία ενόψει Δεκαπενταύγουστου, παρουσιάζει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο κατεξοχήν τόπος όπου τα πανηγύρια και οι μαζικοί χοροί με τη συνεπακόλουθη κατανάλωση τοπικών οινοπνευματωδών ξεφυτρώνουν σε κάθε πλατεία και κάθε γήπεδο και συχνά διαρκούν ως την αυγή.

Ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, με αφορμή την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, έχει ήδη απευθύνει έκκληση για τον έλεγχο της διασποράς του ιού και για την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού, «προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία των πολιτών αλλά και να θωρακιστεί η οικονομία των νησιών σε μια περίοδο κατά την οποία η τουριστική κίνηση είναι εξαιρετική», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας.

Στο μήνυμά του, απευθυνόμενος προς πάσης φύσεως συλλογικότητες, ο Γιώργος Χατζημάρκος, εν μέσω μιας τουριστικής περιόδου με τεράστια προσέλευση κόσμου, ζητά να περιοριστούν στο μέγιστο δυνατό οι όποιες εκδηλώσεις για τη Μεγαλόχαρη ενώ σημειώνει ότι από την αυτοσυγκράτηση που απαιτείται να δείξουν οι πολίτες δεν θα καμφθεί το θρησκευτικό φρόνημα.

Προέχει η υγεία

«Αυτή τη στιγμή έχουμε αύξηση στα κρούσματα, μας ανησυχούν πάρα πολύ οι εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου, όμως δεν μπορούμε να τις απαγορεύσουμε. Αυτό που ζητώ σήμερα και από τους δήμους και από τους συλλόγους είναι τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, τον μέγιστο δυνατό αυτοπεριορισμό, την καλύτερη δυνατή τήρηση των πάσης φύσεως μέτρων προκειμένου να μη ζήσουμε μια έξαρση στα κρούσματα η οποία θα μας στοιχίσει πρωτίστως στη δημόσια υγεία αλλά δευτερευόντως και στην οικονομία μας, εφόσον παρακολουθούν τα στοιχεία πλέον όλες οι χώρες και εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες», αναφέρει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Χατζημάρκος.

«Ζητώ από όλους, πάσης φύσεως συλλογικότητες, κυρίως φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους, εκκλησιαστικές επιτροπές αλλά και δήμους, να περιορίσουν στο μέγιστο δυνατό το εύρος και το μέγεθος των εκδηλώσεων εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου. Το θρησκευτικό μας φρόνημα δεν κάμπτεται από αυτό. Και προφανώς είναι υψηλό και ειδικά στα νησιά είναι μεγάλη η γιορτή και αποτελεί στοιχείο της ταυτότητάς μας ο εορτασμός της Παναγιάς.»

» Πρέπει πάση θυσία να προστατεύσουμε και την υγεία και την οικονομία. Ο τουρισμός επηρεάζεται από τους επιδημιολογικούς δείκτες. Σήμερα που μιλάμε έχουμε μια εξαιρετική τουριστική σεζόν, τα νησιά μας είναι όλα γεμάτα κι αυτό μας δίνει χαρά, δύναμη και αισιοδοξία για τη συνέχεια. Ομως, ανησυχούμε για πιθανό υγειονομικό και οικονομικό πρόβλημα στην περιφέρειά μας. Εχουμε μπροστά μας ακόμα δυόμισι καλούς τουριστικούς μήνες, υπό την αίρεση ότι θα ελεγχθεί η διάδοση του κορονοϊού».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ