
Συλλήψεις και πρόστιμα για τηλεοπτική πειρατεία στην Ελλάδα
Ο κλοιός γύρω από τους τηλεοπτικούς πειρατές σφίγγει ολοένα και περισσότερο. Σε δύο συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 14 και 15 Δεκεμβρίου 2025, σε Αιτωλικό Μεσολογγίου και Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο ελέγχων για παράνομη προβολή τηλεοπτικού περιεχομένου. Οι έλεγχοι αυτοί προήλθαν από καταγγελίες και την αξιοποίηση ψηφιακών δεδομένων, στο πλαίσιο του νέου νόμου κατά της τηλεοπτικής πειρατείας.
Συλλήψεις και βαριά πρόστιμα
Οι επιχειρήσεις φαίνεται να οργανώθηκαν από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αιτωλικού και του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Μεσολογγίου. Οι συλληφθέντες, χωρίς άδεια από τις νόμιμες συνδρομητικές πλατφόρμες, φέρονται να είχαν εγκαταστήσει συσκευές πρόσβασης σε συνδρομητικό τηλεοπτικό περιεχόμενο σε καφετέριες, όπου παρακολουθούσαν θεατές. Τώρα, εκτός από τις ποινικές κυρώσεις, καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 6.000 ευρώ.
Το νομικό πλαίσιο και οι συνέπειες
Το νέο νομικό πλαίσιο προβλέπει διοικητικά πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν έως και 3.000 ευρώ ανά παράβαση για παράνομη δημόσια προβολή περιεχομένου. Μάλιστα, οι τελικοί χρήστες που παρακολουθούν παράνομα τηλεοπτικά προγράμματα δεν εξαιρούνται από κυρώσεις, ακόμη και σε ιδιωτικό περιβάλλον. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αυτόφωρης διαδικασίας και ποινές φυλάκισης.
Η νέα εποχή της καταπολέμησης της πειρατείας
Οι αρχές επισημαίνουν ότι η εποχή της «ανώδυνης» πειρατείας έχει παρέλθει. Χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία ψηφιακής ταυτοποίησης, είναι σε θέση να εντοπίζουν γρήγορα ακόμη και τον τελικό χρήστη που καταναλώνει παράνομο και πειρατικό περιεχόμενο. Οι έλεγχοι πλέον δεν περιορίζονται μόνο στους οργανωμένους «πειρατικούς» διανομείς αλλά επεκτείνονται σε όλους τους εμπλεκόμενους χρήστες.
Οι πρόσφατες συλλήψεις σε Αιτωλικό Μεσολογγίου και Θεσσαλονίκη στέλνουν ένα σαφές μήνυμα: η μάχη κατά της πειρατείας μπαίνει σε νέα φάση, με αυστηρές συνέπειες για όσους επιλέγουν να αγνοούν το νόμο. Για πρώτη φορά, παρατηρείται συντονισμός πολλών υπηρεσιών, όπως η Αστυνομία, η ΑΑΔΕ, το ΣΔΟΕ και η ΔΙΜΕΑ, για σαρωτικούς ελέγχους τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε τελικούς χρήστες.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος Βορείου Ελλάδος, η οποία εκτελεί κρίσιμη δουλειά, καθώς η πειρατική τηλεόραση δεν είναι απλώς μια φθηνή επιλογή, αλλά οργανωμένο ψηφιακό έγκλημα με παράνομα κέρδη εκατομμυρίων. Οι πειρατές στήνουν δίκτυα, πουλάνε “συνδρομές” μαζικά και συγκεντρώνουν χρήματα αφορολόγητα. Η υπηρεσία αυτή, με τεχνική επάρκεια και στοχευμένες έρευνες, ακολουθεί το ψηφιακό ίχνος του χρήματος και του σήματος, χαρτογραφεί υποδομές και ταυτοποιεί τους εμπλεκόμενους, χτυπώντας τη «μηχανή» που παράγει αυτά τα εκατομμύρια.














