Στις σχολικές αίθουσες επιστρέφουν την ερχόμενη Δευτέρα, μετά από πολύ μεγάλο διάστημα, οι μαθητές των λυκείων, μετά από την απόφαση που έλαβε χθες η κυβέρνηση, έχοντας τη σχετική γνωμοδότηση της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Η απόφαση ελήφθη με διχογνωμία των επιστημόνων καθώς διαφώνησαν οι μισοί από όσους συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη. Από τους 27 που έλαβαν μέρος υπέρ ψήφισαν 18 και κατά του ανοίγματος οι υπόλοιποι εννέα.

Οι λόγοι της διαφωνίας των εννέα -μεταξύ των οποίων και ο Σωτήτηςε Τσιόδρας- έχει να κάνει με την επιδημιολογική κατάσταση πυο επικρατεί στη χώρα, την ώρα που είναι δεδομένο ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας κορυφώνεται.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με άλλους οκτώ επιστήμονες δεν ήθελαν να χτυπήσει το κουδούνι να την ερχόμενη Δευτέρα για τρεις λόγους. 

Πρώτον επειδή ήθελαν να δουν το επιδημιολογικό αποτύπωμα του ανοίγματος του λιανεμπορίου και έτσι να μπορούν να έχουν πιο ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, πριν δώσουν το πράσινο φως για τα σχολεία.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το επιδημιολογικό προφίλ της Ελλάδας τη δεδομένη στιγμή, όπου η χώρα μετράει σταθερά περισσότερα από 3.000 κρούσματα τη μέρα, την στιγμή που οι ίδιοι πριν από λίγες μέρες δεν επέτρεψαν στο λιανεμπόριο να ανεβάσει ρολά σε Θεσσαλονίκη Κοζάνη και Αχαΐα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες που MEGΑ φέρονται να είπαν χαρακτηριστικά «δεν γίνεται να μην αφήνουμε το λιανεμπόριο να ανοίγει σε αυτές τις περιοχές με πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος και να ανοίγουμε τα σχολεία όταν οι περιοχές μοιάζουν με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί».

Ο τρίτος παράγοντας είναι η ισχυρή πίεση που συνεχίζουν να δέχονται τα νοσοκομεία σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα, με το τσουνάμι ασθενών να μην επιτρέπει κάποιο στραβοπάτημα, καθώς και η μεγάλη πίεση που δέχονται συνολικά τα νοσοκομεία.

 

Πώς θα γίνεται η διαδικασία του self test στα λύκεια

Η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες όμως γίνεται με αυστηρούς κανόνες και νέες διαδικασίες. Μαθητές και εκπαιδευτικοί  θα πρέπει να προμηθευτούν από τα φαρμακεία τα δωρεάν self test τα οποία και θα πρέπει να τα κάνουν από 24 έως και 48ωρες πριν εμφανιστούν στο σχολείο τους. Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους  βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ την οποία και θα δείχνουν πριν την είσοδο τους στο σχολείο ενώ η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη)

Η διαδικασία που πρέπει να κάνουν γονείς και κηδεμόνες αφού γίνει το τεστ στο σπίτι είναι η εξής. Μπαίνουν στην σελίδα: www.self-testing.gov.gr.

Εκεί αφού συμπληρώσουν το ονοματεπώνυμο του μαθητή και το ΑΜΚΑ, καταχωρούν το αποτέλεσμα του τεστ. Στην συνέχεια μέσω της εφαρμογής εκτυπώνουν την σχετική βεβαίωση την οποία θα πρέπει να έχει μαζί του ο μαθητής κάθε  Δευτέρα και Πέμπτη.

 

Εάν το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό, ακολουθείται η ιδία διαδικασία και θα υπάρχει μία λίστα με τις δομές υγείας που θα γίνει δεύτερο δωρεάν τεστ καθώς και  κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.

Ο μαθητής και η οικογένεια του παραμένουν σε κατ΄οίκον περιορισμό ενώ στην περίπτωση που ο επανέλεγχος είναι επίσης θετικός, θα υπάρξει επικοινωνία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι όσοι μαθητές δεν έχουν μαζί τους την σχετική βεβαίωση δεν θα μπαίνουν στο σχολείο και θα παίρνουν απουσίες.

Μαζί με τους νέους κανόνες ισχύουν και όλα τα προηγούμενα μετρά προστασίας για την λειτουργία των σχολείων και συγκεκριμένα θερμομέτρηση πριν την είσοδο, μάσκες κατά την διάρκεια των μαθητών στο σχολείο αλλά και ανοιχτά παράθυρα στις αίθουσες.

 

15 χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των Λυκείων και το self-testing

1) Ποια σχολεία θα λειτουργούν δια ζώσης από τη Δευτέρα 12/4;

Από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, επαναλειτουργούν δια ζώσης τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, ημερήσια και εσπερινά, όλης της χώρας, καθώς και οι λυκειακές τάξεις των Γυμνασίων με λυκειακές τάξεις. Παράλληλα, συνεχίζουν τη δια ζώσης λειτουργία τους οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, οι οποίες δεν έχουν κλείσει καθόλου από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς. 

2) Ποια μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κοροναϊό έχουν ληφθεί για την επαναλειτουργία των Λυκείων;

Προβλέπεται η εφαρμογή όλων των μέτρων που έχουμε ήδη λάβει, όπως:

– η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,

– τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,

– οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,

– η χρήση αντισηπτικών,

– οι σχολαστικοί καθαρισμοί,

– οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,

– τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ προστίθεται, στα ήδη ισχύοντα, άλλο ένα σημαντικό, προληπτικό μέτρο: η διενέργεια αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας. 

3) Είναι υποχρεωτικά τα τεστ;

Τα τεστ θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο, και θα πρέπει να γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, πριν την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές. 

4) Πώς θα γίνεται η προμήθεια των τεστ;

Βάσει του ΑΜΚΑ τους, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο. Για τους ανήλικους μαθητές Λυκείου, τα τεστ θα παραλαμβάνουν γονείς και κηδεμόνες με τον ΑΜΚΑ των μαθητών. Το πρώτο τεστ μπορούν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου να το παραλάβουν από αύριο 8/4 σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή 9/4 στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ, το οποίο θα πρέπει να διενεργηθεί έως το πρωί της Πέμπτης 15/4.

5) Είναι δύσκολη η διαδικασία του τεστ;

Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, μία διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων. Το τεστ είναι ρινικό και όχι ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό, και ο στυλεός πρέπει να μπει στη μύτη απαλά και να περιστραφεί αρκετές φορές.  Ήδη έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και δοθεί στη δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό καθώς και σχετικό βίντεο για κατατοπιστική ενημέρωση όλων (https://self-testing.gov.gr).

Τα βήματα είναι τα εξής:

1. Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν γονείς, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.

2. Οι μαθητές/ εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

3. Γονείς, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test. 

6) Τι γίνεται αν το self-test είναι αρνητικό;

1. Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μονίμως μαζί τους. Θα επιδεικνύουν την εκάστοτε κάρτα στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.

2. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr.

3. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

7) Τι γίνεται αν το self-test είναι θετικό;

1. Για τους μαθητές, θα δηλώνεται το θετικό αποτέλεσμα στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία θα μπορεί να μεταβεί σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.

2. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία θα μπορεί να μεταβεί σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.

3. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.

8) Γιατί δόθηκε προτεραιότητα στα Λύκεια έναντι άλλων βαθμίδων; 

Δόθηκε προτεραιότητα στο άνοιγμα των Λυκείων για δύο βασικούς λόγους:

– γιατί παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

– γιατί πλησιάζουν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

9) Έχουν δοθεί οδηγίες για την κάλυψη της ύλης;

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς μας σχετικά με την κάλυψη της ύλης, δεδομένης της αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας. Τον περασμένο μήνα εκδόθηκαν οδηγίες για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και εντός της εβδομάδας εκδίδονται και νέες οδηγίες για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα, το ΙΕΠ παρακολουθεί και ζητήματα ψυχοσυναισθηματικής φύσεως που συνδέονται με την πανδημία και την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.

10) Πότε θα ανοίξουν τα υπόλοιπα σχολεία;

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων συζητά συστηματικά με την Επιτροπή των Ειδικών και για τις λοιπές δομές εκπαίδευσης, και ελπίζουμε σύντομα να είμαστε σε θέση να επαναλειτουργήσει η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και για αυτές.

11) Πώς θα προμηθεύονται τα τεστ ενήλικοι μαθητές εσπερινών λυκείων;

Στα εσπερινά λύκεια όλης της επικράτειας προβλέφθηκε για το πρώτο τεστ η απευθείας διανομή τεστ στα σχολεία. Τα τεστ θα βρίσκονται στα σχολεία έως το Σάββατο 10/4, και θα τα προμηθευτούν οι μαθητές από τις σχολικές μονάδες εντός του Σαββατοκύριακου, ακολουθώντας της οδηγίες των Διευθυντών των σχολικών μονάδων.

12) Για ποιες ηλικίες μαθητών μπορούν οι γονείς να παραλαμβάνουν self-tests από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ των μαθητών;

Οι γονείς μπορούν να παραλαμβάνουν self-tests για όλους τους μαθητές που γεννήθηκαν τα ημερολογιακά έτη 2003, 2004 και 2005.

13) Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί/μαθητές θα πρέπει να κάνουν τεστ;

Ναι.

14) Οι μαθητές που θα βγουν θετικοί θα κάνουν τηλεκπαίδευση;

Για τους μαθητές των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ βγει θετικό προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν. Δίνεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.

15) Οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες οφείλουν να πηγαίνουν στο σχολείο με φυσική παρουσία;

Εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν ότι οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που συνοικούν με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν. 

Το στοίχημα των self test – Οι ανησυχητικές προβλέψεις των ειδικών

Η ελληνική κυβέρνηση, και βεβαίως οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην επιτροπή του υπουργείου Υγείας ποντάρουν πολλά στο όπλο των self test, προκειμένου να επανέλθει η πολυπόθητη ομαλότητα.

Τα self test, τα οποία στην αρχή θα διατεθούν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στους εργαζόμενους, καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από ένα μήνα μακριά από το Πάσχα και 40 μέρες πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα Μαϊου.

Παράλληλα, εφόσον τα self test αποδειχτούν «χρήσιμα» αναμένεται να συμβάλουν και στο άνοιγμα της εστίασης μέσα στον επόμενο μήνα.

Όσον αφορά το φετινό πάσχα, ο πρωθυπουργός  ξεκαθάρισε στη χθεσινή συνέντευξη που έδωσε στο Star ότι ναι μεν θα το ζήσουμε με περιορισμούς, ωστόσο θα διαφέρει από το περσινό Πάσχα της σκληρής καραντίνας. Ουσιαστικά δηλαδή άφησε να εννοηθεί ότι μάλλον απομακρύνεται το ενδεχόμενο… εξόδου των εκδρομέων.

Αυτό θα συμβεί για δύο λόγους. Αφενός όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί μειώνεται η πιθανότητα εξάπλωσης, τουλάχιστον στις ευπαθείς ομάδας. Αφετέρου και πιο σημαντικό είναι το γεγονός της ψυχολογικής κούρασης των πολιτών, οι οποίοι χρειάζονται βαλβίδες αποσυμπίεσης. Σε αυτό το ζήτημα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός στη σημερινή του συνέντευξη.

Όλα τα παραπάνω έχουν… στόχο στο καλοκαίρι, το οποίο αναμένεται να είναι… όσο πιο κοντά στην κανονικότητα γίνεται. «Δεν θα είναι σαν και το καλοκαίρι του 2020, βέβαια, αλλά ούτε και σαν του 2019» είπε ο πρωθυπουργός.

«Από μέσα Μαΐου θα μιλήσουμε για οριστική άρση των περιορισμών»

Στην επόμενη μέρα, μετά το lockdown, αναφέρθηκε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, απαντώντας ότι «όλα θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τον εμβολιασμό» εν προκειμένω «το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο προχωράει καλά. Χθες είχαμε ρεκόρ εμβολίων, κοντά στις 60.000, αυτά ως υπόμνηση προς όσους διαμαρτύρονταν ότι δεν θα ξεπεράσουμε ποτέ τις 15 – 20.000 και αρνούνταν να ακούσουν ότι σταδιακά και όσο έχουμε περισσότερα εμβόλια, θα κάνουμε και περισσότερους εμβολιασμούς», σημείωσε με έμφαση υποσχόμενος ότι «θα φθάσουμε και τα 80.000, τα 90.000 και τα 100.000 εμβόλια την ημέρα. Θα έχουμε πολύ περισσότερα εμβόλια στη διάθεσή μας τον Μάιο και τον Ιούνιο ώστε να μπορέσουμε να έχουμε εμβολιασμένο το 50 -55% του πληθυσμού.

‘Αρα, ο στόχος ανοσίας έρχεται όλο και πιο κοντά μας -κι αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας που θα αυξάνει τους βαθμούς ελευθερίας σε σχέση με τη λειτουργία της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης», ανέφερε ακόμη.

Τούτων δοθέντων, «έως το Πάσχα θα έχουμε υπερβεί τα 3 εκατ. εμβολιασμούς (σ.σ. από την αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος) και τον Μάιο και τον Ιούνιο θα έχουμε ακόμη περισσότερους εμβολιασμούς. Από τα μέσα Μαΐου μπορούμε να συζητήσουμε για μια οριστική άρση των περιορισμών» είπε. 

Γιατί φοβούνται επιδείνωση οι ειδικοί

Τη χαραμάδα αισιοδοξίας που ανοίγουν οι εμβολιασμοί κλείνουν οι  δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων για το προσεχές διάστημα.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννη, ο οποίος έκανε λόγο για μικρή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Αττική την επόμενη εβδομάδα, λόγω του ανοίγματος του λιανεμπορίου και των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Αυτό ωστόσο είναι λογικό, όπως είπε, και θα τον ανησυχήσει μόνο αν αυτή τάση συνεχιστεί και την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Ο ίδιος, προέβλεψε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί και θα κορυφωθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα, υπολογίζοντας ότι στις 28 Απριλίου θα έχουμε περίπου 900 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ. 

Σε αυτές προστίθενται και οι τρομακτικές προβλέψεις του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος έκανε λόγο για 1.200 διασωληνωμένους μετά το Πάσχα εάν ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου το γνωστό πλέον Rt παραμείνει χαμηλά, στο 1,1.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τον Δεκέμβριο που πέρασε, είχε προσβληθεί περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη του καθηγητή επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Λάρισας Χρ. Χατζηχριστοδούλου.

in.gr