Στο συνέδριο του Economist ο Νίκος Χαρδαλιάς

Στο συνέδριο του Economist ο Νίκος Χαρδαλιάς

Στο συνέδριο του Economist ο Νίκος Χαρδαλιάς

Καλεσμένος του 7ου Συνεδρίου Βιωσιμότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο που διοργάνωσε ο Economist για τις 20 και 21 Νοεμβρίου, ήταν ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Αττικής κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μιλώντας για το πως η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να γίνει πιο πράσινη και πιο βιώσιμη, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«H ανασυγκρότηση της παραγωγικότητας της Αθήνας έχει ζωτική σημασία για την ώθηση της εθνικής ανάπτυξης της Ελλάδας, ιδιαίτερα υπό τις τρέχουσες συνθήκες της παγκόσμιας επιβράδυνσης λόγω COVID-19. Ο Μητροπολιτικός χαρακτήρας της Περιφέρειας Αττικής, επηρεάζει και καθορίζει τα βασικά μεγέθη της Χώρας στο Ευρωπαϊκό αλλά και στο Παγκόσμιο γίγνεσθαι. Δεν αρκεί οι κυβερνήσεις να θέλουν, πρέπει οι πόλεις να μπορούν. Απαιτείται αποτελεσματική ολοκληρωμένη διακυβέρνηση και σχεδίαση της μητροπολιτικής περιφέρειας της Αττικής προκειμένου να εφαρμοστούν πολυτομεακές στρατηγικές για την οικονομική ανάπτυξη και την καλύτερη διαχείριση των αρνητικών επιπτώσεων των πολεοδομικών συγκροτημάτων, ιδίως σε ό,τι αφορά στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης όπου η Περιφέρεια Αττικής εμφανίζει χαμηλή απόδοση, όπως παραδείγματος χάρη, η μικρή έκταση πρασίνου ανά κάτοικο και τετραγωνικό χιλιόμετρο, το γηρασμένο και ενεργοβόρο κτιριακό απόθεμα, ο μεγάλος ρυθμός παραγωγής απορριμμάτων σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης. Επιπρόσθετα, η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια πρόσθετη απειλή, συνθέτοντας ένα ιδιαίτερα πιεστικό περιβάλλον για τους πολίτες της Περιφέρειας μας».

Ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Αττικής από το βήμα του Economist ανέφερε πως βασική επιδίωξη του, είναι οι καλύτερες επιδόσεις στον τομέα του περιβάλλοντος και ειδικότερα η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και η εξοικονόμηση ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της κυκλικής οικονομίας τόσο στις καθημερινές πρακτικές όσο και στον σχεδιασμό και υλοποίηση των νέων έργων.

Και συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για τον λόγο αυτό εξάλλου, στο νέο πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ» 2021-2027 ενεργοποιούμε ένα ειδικό παρατηρητήριο περιβάλλοντος και βιωσιμότητας, σε συνεργασία με ειδικούς επιστημονικούς φορείς, όπως η Ακαδημία Αθηνών, το Αστεροσκοπείο και το ΕΚΠΑ, μέσα από το οποίο σε καθημερινή βάση θα παρέχεται πληροφορία για εξειδικευμένους περιβαλλοντικούς δείκτες της Περιφέρειάς μας».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε πως το τελικό έργο που θα συντελεστεί στην Περιφέρεια Αττικής θα αφορά την προστασία του οικολογικού κεφαλαίου της Αττικής, τη βιώσιμη και ολιστική αξιοποίηση των υδάτων, τη μείωση των παραγόμενων αποβλήτων και την ανακύκλωση στην πηγή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…