Στην τρίτη θέση παγκοσμίως η ελληνική οικονομία σε ανθεκτικότητα και ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Economist – Πρώτη η Ισπανία

Στην τρίτη θέση παγκοσμίως η ελληνική οικονομία σε ανθεκτικότητα και ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Economist – Πρώτη η Ισπανία

Στην τρίτη θέση παγκοσμίως η ελληνική οικονομία σε ανθεκτικότητα και ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Economist – Πρώτη η Ισπανία

 της Εβίτας Χρυσολούρη

Ο Economist τοποθέτησε την ελληνική οικονομία στην τρίτη θέση παγκοσμίως, επισημαίνοντας την ανθεκτικότητα και την ανάκαμψη της χώρας παρά τις προκλήσεις. Η ανάλυση του περιοδικού βασίζεται σε πέντε οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς δείκτες: ΑΕΠ, απόδοση χρηματιστηρίων, πληθωρισμός, ανεργία και κρατικά ελλείμματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η άνοδος των οικονομιών της Μεσογείου συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με την Ισπανία να κατατάσσεται στην κορυφή. Η ελληνική οικονομία δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί αρνητικά από τους παράγοντες αυτούς, και παραμένει σε θετική τροχιά ανάπτυξης.

Η Ιρλανδία, η οποία έχει προσελκύσει πολλές εταιρείες τεχνολογίας, και η Δανία, έδρα της Novo Nordisk της γνωστής Ozempic, συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Εν τω μεταξύ, οι μεγαλύτερες οικονομίες της βόρειας Ευρώπης απογοητεύουν, καταγράφοντας υποτονικές επιδόσεις από τη Βρετανία και τη Γερμανία. Το βαλτικό δίδυμο της Λετονίας και της Εσθονίας βρίσκεται και πάλι στον πάτο, θέση που κατείχε και το 2022.

Τρίτη χώρα σε ανάκαμψη και ανθεκτικότητα, η Ελλάδα

Stigmiotypo-o8onhs-2024-12-11-103305.jpg
pinakas
ΠίνακαςEconomist screengrab

Ανάλυση της Οικονομικής Κατάστασης Παγκοσμίως με 4 δείκτες : Απόδοση ΑΕΠ, Χρηματιστήρια, Ανεργία και Δημοσιονομικά Ισοζύγια

ΑΕΠ: Ο Πρώτος Δείκτης

Ο πρώτος δείκτης που εξετάζεται για την οικονομική υγεία είναι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως το πιο αξιόπιστο μέτρο της συνολικής οικονομικής κατάστασης. Το παγκόσμιο ΑΕΠ ενισχύθηκε φέτος, με την αμερικανική οικονομία να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση, καθώς οι καταναλωτές στις ΗΠΑ συνεχίζουν να ξοδεύουν ελεύθερα. Στην ίδια κατεύθυνση, το Ισραήλ παρουσίασε εντυπωσιακή ανάπτυξη, αν και αυτή αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την ανάκαμψη από την απότομη συρρίκνωση που υπέστη το τελευταίο τρίμηνο του 2023, λόγω του πολέμου με τη Χαμάς.

Η Ισπανία σημείωσε την πιο εντυπωσιακή επίδοση, με την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ να αναμένεται να ξεπεράσει το 3%. Η ισχυρή αγορά εργασίας και τα υψηλά επίπεδα μετανάστευσης συνέβαλαν στην αύξηση της οικονομικής παραγωγής. Αν και το ΑΕΠ της Ισπανίας ανά άτομο αυξήθηκε, αυτή η αύξηση ήταν μικρότερη σε σχέση με το συνολικό ΑΕΠ.

Ωστόσο, σε άλλες χώρες, η ανάπτυξη δεν ήταν εξίσου ικανοποιητική. Η Γερμανία και η Ιταλία υπήρξαν εκτός τροχιάς ανάπτυξης, καθώς αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών ενέργειας και των υποτονικών μεταποιητικών βιομηχανιών. Η Ιαπωνία αναμένεται να σημειώσει ελάχιστη ανάπτυξη, 0,2%, κυρίως λόγω του αδύναμου τουρισμού και της προβληματικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Στην Ουγγαρία και τη Λετονία, η οικονομία έχει βυθιστεί σε ύφεση.

Αποδόσεις Χρηματιστηρίων: Ο Δεύτερος Δείκτης

Ο δεύτερος δείκτης που εξετάζεται είναι οι αποδόσεις των χρηματιστηρίων. Παρά την ταραχή που προκάλεσε ο Αύγουστος, όταν η αποδέσμευση του carry trade του γεν προκάλεσε φόβους για οικονομική κρίση, οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν εντυπωσιακές αποδόσεις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, της τάξης του 24%. Οι εταιρείες τεχνολογίας, που είχαν ήδη υψηλές αποτιμήσεις, ανέβηκαν ακόμα πιο ψηλά, ενισχύοντας τη γενική τάση.

Στον Καναδά, η χρηματιστηριακή αγορά παρουσίασε επίσης υγιή κέρδη, με την ενίσχυση των κλάδων ενέργειας και τραπεζών. Ο δείκτης Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε υψηλό ρεκόρ, αν και η συνολική ετήσια απόδοση ήταν μέτρια. Υπήρξαν και κάποιες αρνητικές εξελίξεις, όπως η πτώση των μετοχών στη Φινλανδία και η σημαντική πτώση του χρηματιστηρίου της Νότιας Κορέας, η οποία συνδέεται με την πολιτική αναταραχή στην περιοχή.

Ανεργία: Η Τρίτη Μεταβλητή

Η ανεργία θεωρείται παραδοσιακά ως δείκτης οικονομικής δυστυχίας, ιδιαίτερα όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες αυξάνουν τα επιτόκια και η τεχνητή νοημοσύνη προχωρά σε μεγαλύτερες εξελίξεις. Παρά τις ανησυχίες, οι αγορές εργασίας παραμένουν εντυπωσιακά ισχυρές, με τα ποσοστά ανεργίας να βρίσκονται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Στη Νότια Ευρώπη, οι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία παρουσίασαν εντυπωσιακή βελτίωση στην ανεργία τους, με τα ποσοστά να μειώνονται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Η Ιταλία είχε τη μεγαλύτερη πρόοδο, με την ανεργία να μειώνεται κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του έτους.

Στην Αμερική και τον Καναδά, η ανεργία αυξήθηκε ελαφρώς, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στην επιστροφή περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας και στις υψηλές εισροές μεταναστών. Η τάση αυτή υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα των αγορών εργασίας, παρά τις προκλήσεις που προέρχονται από την παγκόσμια οικονομία.

Δημοσιονομικό Ισοζύγιο: Ο Τελικός Δείκτης

Ο τελευταίος δείκτης εξετάζει τα δημοσιονομικά ισοζύγια, εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Μετά από χρόνια μεγάλης δημοσιονομικής δαπάνης, πολλές χώρες απαιτούν εξυγίανση για να διασφαλίσουν ότι τα χρέη τους παραμένουν διαχειρίσιμα. Η Δανία και η Πορτογαλία ξεχωρίζουν για την επίτευξη σπάνιων δημοσιονομικών πλεονασμάτων μέσω της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η Νορβηγία και η Ιρλανδία παρουσιάζουν επίσης δημοσιονομικά πλεονάσματα, αν και για διαφορετικούς λόγους: η Νορβηγία το οφείλει στα έσοδα από το πετρέλαιο και η Ιρλανδία στην έκτακτη φορολόγηση των επιχειρήσεων, που ενισχύθηκε από την πληρωμή δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Apple.

Αντίθετα, πολλές άλλες χώρες συνεχίζουν να ξοδεύουν αλόγιστα. Το πρωτογενές έλλειμμα της Πολωνίας ξεπέρασε το 3% του ΑΕΠ, κυρίως λόγω της αύξησης των αμυντικών δαπανών για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Στην Ιαπωνία, τα δημοσιονομικά κίνητρα για την ενίσχυση της οικονομίας μπορεί να επιδεινώσουν τα προβλήματα χρέους, καθώς η εποχή των χαμηλών επιτοκίων φτάνει στο τέλος της. Στη Βρετανία, η κατάσταση του χρέους επιδεινώνεται, καθώς ο τελευταίος προϋπολογισμός απέτυχε να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά. Η Γαλλία βρίσκεται σε πολιτική αναταραχή και δυσκολεύεται να συγκρατήσει τις δαπάνες της.

Συμπέρασμα

Η παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις, με ορισμένες χώρες να σημειώνουν εντυπωσιακή ανάπτυξη, όπως η Ισπανία και οι ΗΠΑ, ενώ άλλες, όπως η Ιαπωνία και η Γερμανία, αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις. Η κατάσταση της ανεργίας βελτιώνεται σε πολλές χώρες, ενώ τα δημοσιονομικά ισοζύγια συνεχίζουν να αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πολλές κυβερνήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Τόσο οι πιέσεις των δημάρχων της χώρας,ανάγκασαν την κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή της είσπραξης του τέλους ταφής από τον ΕΔΣΝΑ έδωσε στην αυτοδιοίκηση αυτό που ήθελε. Την ανταποδοτικότητα.Ακολουθεί η κοινή…

“Η πρόσφατη απόφαση του ΕΔΣΝΑ να ανακαλέσει την αύξηση του τέλους ταφής, αποτελεί μια θετική εξέλιξη για όλους τους Δήμους της Αττικής. Ο Δήμος Αμαρουσίου αλλά και όλα τα αυτοδιοικητικά…

Ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, δήλωσε: «Η απόφαση του ΕΔΣΝΑ να ανακαλέσει τις απαράδεκτες αυξήσεις που θα επιβάρυναν δυσβάσταχτα τους Δήμους και τους δημότες αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση για…