Στέλιος Πέτσας: «Τεράστια η καταστροφή από Τσίπρα – Καμμένο στο Τραπεζικό Σύστημα»

Στέλιος Πέτσας: «Τεράστια η καταστροφή από Τσίπρα – Καμμένο στο Τραπεζικό Σύστημα»

Στέλιος Πέτσας: «Τεράστια η καταστροφή από Τσίπρα – Καμμένο στο Τραπεζικό Σύστημα»

Την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου στο τραπεζικό σύστημα και την τεράστια απώλεια στον ισολογισμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με τους όρους που έγινε η τρίτη αναγκαστική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2015, υπογράμμισε, στο Κοινοβούλιο, ο κ. Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής οικονομικών υποθέσεων και της διαρκούς επιτροπής παραγωγής και εμπορίου για την ενημέρωση των μελών των επιτροπών για το ΤΧΣ από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη, του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Στουρνάρα και τον Πρόεδρο του ΤΧΣ κ. Βερύκιο, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος υπογράμμισε αρχικά: «Αισθάνομαι υπερηφάνεια που βρίσκομαι και πάλι μαζί με ανθρώπους, με τους οποίους βρέθηκα μαζί σε διαφορετικά μετερίζια την περίοδο 2012 – 2015, για να μπορέσει να μείνει η χώρα όρθια και να μην υποπέσει σε μια άτακτη χρεωκοπία με όλες τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε αυτό για τους Έλληνες πολίτες.Η μεγάλη εικόνα είναι ότι από την πολιτική των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών από διαδοχικές κυβερνήσεις ωφελήθηκαν και ο Έλληνας φορολογούμενος και το τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία. Επομένως, το όφελος είναι πραγματικά πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να συσκοτίζεται από υποσύνολα αυτής της συζήτησης, στα οποία εστιάζει η αντιπολίτευση, όπως είναι η αποεπένδυση του ΤΧΣ».

«Ένα από τα σημαντικά σημεία είναι ότι η κρίση δεν προήλθε από μια έκθεση σε ενυπόθηκα δάνεια χαμηλής εξασφάλισης, αλλά ήταν απότοκος της δημοσιονομικής κρίσης», εξακολούθησε ο κ. Πέτσας, «καθώς οι ελληνικές τράπεζες ήταν φορτωμένες με ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα, όταν κουρεύτηκαν τα ελληνικά ομόλογα, να τεθεί σε κίνδυνο η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Και εδώ μια πρώτη παρατήρηση σε όσα είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν έγινε μια επιλογή όπως του π.χ. του TARP στις ΗΠΑ. Μα, την ευθύνη για το σχεδιασμό του 2010, όταν προσφύγαμε στο ΔΝΤ, την είχε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν είναι ένα ερώτημα για το 2024, επομένως, αλλά ήταν ένα ερώτημα για το πρώτο τετράμηνο του 2010. Ήταν βέβαιο, όταν προτεραιοποιήθηκε – από τα δίδυμα ελλείμματα της Ελληνικής οικονομίας – η αντιμετώπιση του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών, ότι θα είχαμε τέτοιου είδους προβλήματα. Αναρωτιέμαι γιατί δεν τα προέβλεψαν στο ΠΑΣΟΚ τότε στο πρώτο μνημόνιο και μιλάνε τώρα».

Σύμφωνα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, «ευτυχώς, το δεύτερο μνημόνιο ήρθε να διορθώσει πολλές από τις αστοχίες του πρώτου μνημονίου. Έφερε ξανά τη χώρα σε μια πορεία, αρχικά, σταθεροποίησης και πολύ γρήγορα επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί από τους δανειστές. Το 2014, η Ελλάδα είχε ανακτήσει ένα πραγματικά μεγάλο τμήμα από το έδαφος, που είχε χάσει από τα πρώτα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης.

Και αυτό οδηγεί σε μια ιστορική παρατήρηση, ότι τον Μάιο του 2014, οι εταίροι μας έδειξαν μια μυωπική συμπεριφορά, δεν επιβράβευσαν την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου όπως έπρεπε για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2012 και το 2013, με αποτέλεσμα τα πράγματα σήμερα να ήταν πολύ καλύτερα, αν δεν είχαν τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της τότε κυβέρνησης. Έτσι, ήρθε ένα λαϊκιστικό μόρφωμα, με ένα πρόγραμμα παντελώς ανεφάρμοστο και μας γύρισε πίσω.Έτσι, από το 2015 και μετά, είχαμε την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, η οποία, μόνο και μόνο επειδή θα ερχόταν στην εξουσία, αφού ανέτρεψε την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης.

Αυτή η κρίση εμπιστοσύνης οδήγησε σε εκροή καταθέσεων περίπου 40 δις ευρώ, οδήγησε στο χαμένο πρώτο εξάμηνο της πρώτης φοράς αριστεράς. Μετά και το δημοψήφισμα παρωδία του 2015, η τότε κυβέρνηση οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών, σε capital control, σε όλα αυτά που έφεραν τη χώρα μας στο χείλος του γκρεμού. Και τελικά προκάλεσαν μια τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, η οποία, με τους όρους που έγινε, δεν απαξίωσε μόνο τα χρήματα που είχαν μπει στην πρώτη και δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση, αλλά, επίσης, οδήγησε σε «αραίωση» (dilution) των μετοχών, με αποτέλεσμα να μην ανακτηθεί ποτέ αυτό το ποσό, που έβαλαν οι Έλληνες πολίτες στις τράπεζες. Οι όροι της ανακεφαλαιοποίσης του 2015 οδήγησαν σε μια πρωτοφανή καταστροφή πλούτου από το πρώτο ποσό που είχε τοποθετηθεί στο ΤΧΣ μέχρι τότε. Άρα, όσον αφορά το ποιος ευθύνεται, το οποίο ρώτησε πολλές φορές ο ΣΥΡΙΖΑ και εμμέσως το ΠΑΣΟΚ, αν βρίσκεται κάποια αλήθεια στην έκθεση του ΚΕΠΕ για απώλεια χρημάτων από τον ισολογισμό του ΤΧΣ, αυτός που ευθύνεται είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ το 2015».

Κατά τον κύριο Πέτσα, «από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα συνολικό όφελος, το οποίο δεν προκύπτει μόνο από τα νούμερα, αλλά και από την αίσθηση που έχουμε όλοι μας. Και θα απαντήσω σε δύο σημεία, που ακούστηκαν πιο πριν. Για παράδειγμα, ο κ. Παππάς και ο κ. Κουκουλόπουλος μίλησαν για τον ELA και τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου από τα μερίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος. Είμαστε, φυσικά, μέτοχοι της Τράπεζας της Ελλάδας. Αλλά ξέρουν ο κ. Αντώνης Σαμαράς και ο κύριος διοικητής και ο κ. Χρήστος Σταικούρας πως δεν ήταν καθόλου αυταπόδεικτο ότι αυτό το μέρισμα από τον ELA θα το έπαιρνε το ελληνικό δημόσιο, ταμειακά και δημοσιονομικά ώστε να μην απαιτηθούν αντίστοιχα ισοδύναμα μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων.

Τίποτα δεν ήταν αυτονόητο, κερδήθηκε από την τότε Κυβέρνηση. Κάποιοι λοιπόν, γιατί όλα αυτά ειπναι χρήματα του Ελληνικού λαού, έδειξαν σοβαρότητα στη διακυβέρνηση και κάποιοι άλλοι έδειξαν ανευθυνότητα.

«Κλείνοντας», ολοκλήρωσε ο κ. Στέλιος Πέτσας, «το βασικό ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι αν η σωστή στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση και το ΤΧΣ. Νομίζω πως από όσα εξέθεσαν ο κύριος πρόεδρος του ΤΧΣ και ο κύριος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι προφανές πως ένα εύρωστο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, διεθνοποιημένο, ανοιγμένο στις αγορές και όχι περίκλειστο, έχει πολλά να προσφέρει στην ελληνική οικονομία.

Επομένως, πρέπει να αναγνωρίσουμε με θάρρος – και περίμενα να το κάνει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ – ποιοι ήταν εκείνοι που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο παρελθόν. Τώρα, έχουμε την ευκαιρία να διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει, το οποίο είναι μια από τις κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, και να προχωρήσουμε δυναμικά μπροστά!», τόνισε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Παλλήνης με χαρά ανακοινώνει την έναρξη των πολιτιστικών του προγραμμάτων για τη νέα περίοδο, από τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024. Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για να προάγουν την…

https://youtu.be/dbsnlj7-Mqo Πρώτα στην ατζέντα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση λέει ο κ. Ισίδωρος Μάδης Δήμαρχος Παιανίας και Πρόεδρος ΣΠΑΥ, είναι τα ζητήματα που αφορούν στην Πολιτική Προστασία λόγω της κλιματικής κρίσης…

Το νέο αντιπλημμυρικό έργο που προωθείται για το Ρέμα στον Βριλησσό δεν θεωρείται επαρκές για την προστασία της πόλης από τους ακραίους πλημμυρικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει, κυρίως μετά τις καταστροφικές…