Στην εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός του 2024 εμπεδώνει την πρόοδο που σημειώθηκε στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, επιμένει ιδιαίτερα ο βουλευτής και εισηγητής κ. Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υπογραμμίζει τη σημασία της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και των στέρεων θεμελίων επάνω στα οποία εδράζεται ο προϋπολογισμός.
«Θεωρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας «ότι ο Προϋπολογισμός του 2024 εμπεδώνει την εμπιστοσύνη, την ανθεκτικότητα, την αλληλεγγύη, την σταθερότητα, την αξιοπιστία και την πρόοδο που πέτυχε η Ελλάδα μετά από την πολυετή κρίση της περασμένης δεκαετίας και τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις των τελευταίων ετών. Ο Προϋπολογισμός του 2024 είναι ένας Προϋπολογισμός ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής».
Και έχει ιδιαίτερη αξία το γεγονός ότι «αυτό το καταφέρνει διασφαλίζοντας τη δημοσιονομική ισορροπία που τόσο κοπιάσαμε όλοι μας να αποκαταστήσουμε την τετραετία που πέρασε. Γιατί ακριβώς αυτό το τρίπτυχο – ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, δημοσιονομική ισορροπία – εμπεδώνει την Εμπιστοσύνη. Αυτή την έννοια που από πολύτιμο άυλο κεφάλαιο για την οικονομία μετουσιώνεται σε διαρκή ενδυνάμωση για την κοινωνία». Πρόκειται για μια εμπιστοσύνη που αντανακλάται «στην ανάκτηση – μετά από 13 ολόκληρα χρόνια – της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία».
Και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, επισημαίνει ο κύριος Πέτσας, αφορά άμεσα ή έμμεσα όλους, καθώς φέρνει:
Πρώτον, περισσότερες επενδύσεις, νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και υψηλότερους μισθούς σε όλο το φάσμα της οικονομίας.
Δεύτερον, μείωση του κόστους δανεισμού με μερική αντιστάθμιση των δυσμενών επιπτώσεων από τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Κατά τρίτον, μείωση του «κινδύνου χώρας» (country risk) και αύξηση των επενδύσεων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, προσελκύοντας έτσι ισχυρότερη ζήτηση για ελληνικούς τίτλους.
Τέταρτον, προβιβασμό της Ελλάδας στο γκρουπ των πιο ελκυστικών οικονομιών.
Σε αυτό τα πλαίσιο, «ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2024 οικοδομεί ένα πιο φωτεινό αύριο για την Ελλάδα που βασίζεται σε γερά θεμέλια», υπογραμμίζει ο κύριος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος αναφέρεται στα εν λόγω θεμέλια:
Πρώτον, στην ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους. Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα αναμένεται στο 2,3% φέτος και στο 3% το 2024, υπερδιπλάσια από της Ευρωζώνης που εκτιμάται στο 0,8% και στο 1,3% αντιστοίχως, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Σεπτέμβριο.
Δεύτερον, στη συνετή δημοσιονομική πολιτική. Τα δημόσια οικονομικά έχουν εξυγιανθεί, καθώς η χώρα πέτυχε πέρυσι πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,1% του ΑΕΠ, έναντι της πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης ύψους 1,6% του ΑΕΠ.
Τρίτον, στην αύξηση των επενδύσεων. Συγκεκριμένα, αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,3% κατά το τρέχον έτος –όπως προανέφερα– και ακόμη περισσότερο κατά 12,1% το 2024. Και σε συνδυασμό με τους δημόσιους πόρους που μοχλεύονται από εγχώρια και συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ χρηματοδοτικά εργαλεία, όλα αυτά φέρνουν περισσότερες δουλειές και ισχυρή, βιώσιμη, ανάπτυξη.
Τέταρτον, στην ενίσχυση του εισοδήματος των Ελλήνων. Το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αυξήθηκε σημαντικά κατά 9,0% το 2021 και 6,5% το 2022. Οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας αναμένεται να αυξηθούν το 2023 σε ετήσια βάση κατά 6,5%, έναντι 5,4% που αυξήθηκαν το 2022.
Πέμπτον, στη μείωση της ανεργίας σε χαμηλά δεκαπενταετίας. Το ποσοστό ανεργίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 ανήλθε σε 11,2%, υποχωρώντας τόσο σε σχέση με το ποσοστό 11,8% του 1ου τριμήνου όσο και με το ποσοστό 12,4% του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους. Η ανεργία το 2024 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 10,6%, δηλαδή στο χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τα τελευταία 15 χρόνια.
Έκτον, στην υποχώρηση του πληθωρισμού. Μετά την έκρηξη στο 9,3% το 2022, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4% (έναντι 4,5% που προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για το 2023) και να αποκλιμακωθεί περαιτέρω στο 2,4% το 2024.
Έβδομον, στην προβλεψιμότητα, καθώς συνεχίζουμε να κάνουμε ότι λέμε. Για του λόγου το αληθές, στον προϋπολογισμό που συζητούμε σήμερα, έχουν συμπεριληφθεί όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί προεκλογικά προς εφαρμογή το 2023 και όλα τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε μάλιστα σε 28 δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος και της κοινωνικής συνοχής.