Η χθεσινή ανεπανάληπτη ανατροπή απέναντι στον Ναδάλ δεν ήρθε τυχαία. Δεν ήρθε επειδή ο Ισπανός κουράστηκε.
Δεν ήρθε επειδή ο Ιβηρας «λύγισε» από την πίεση. Ήρθε επειδή ο Στέφανος είχε δουλέψει σκληρά στην προετοιμασία γι’ αυτή την επιτυχία. Ο Τσιτσιπάς προπονήθηκε σκληρά και απέκτησε αντοχή και δύναμη, ενώ βελτίωσε πάρα πολύ το σερβίς και το backhand του.
Στο πάνθεον της ιστορίας πέρασε ο Στέφανος Τσιτσιπάς, μετά την ανεπανάληπτη ανατροπή – νίκη απέναντι στον Ράφαελ Ναδάλ και την πρόκριση στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Οπεν.
Ο 22χρονος τενίστας έγινε μόλις ο 3ος παίκτης σε όλες τις διοργανώσεις και μόλις ο 2ος σε επίπεδο Γκραντ Σλαμ, που βρέθηκε να χάνει με 2-0 σετ από τον Ράφαελ Ναδάλ και κατάφερε να κερδίσει, μετά τον Ρότζερ Φέντερερ στο Μαϊάμι το 2005 και τον Φάμπιο Φονίνι στο US Open το 2015.
Μια ανεπανάληπτη ανατροπή και μια τεράστια επιτυχία για τον α Τσιτσιπά, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο Ράφαελ Ναδάλ είχε κερδίσει τα 246 από τα 248 ματς που βρέθηκε μπροστά με 2-0 σετ.
Μια ανατροπή που φέρει πάνω της τη σφραγίδα του σπουδαίου Πάτρικ Μουράτογλου, ο οποίος βρισκόταν στην κερκίδα μαζί με τον πατέρα και προπονητή του Στέφανου, Απόστολο.
Μια επική νίκη που θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του παγκοσμίου τένις και αποδεικνύει ότι με δουλειά, πάθος, πίστη και υπομονή όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμα και αυτά που μοιάζουν να είναι ακατόρθωτα. Ακόμα και σε εποχές, όπως αυτή που βιώνουμε, με τον Covid-19 να έχει φέρει τα πάνω – κάτω στο παγκόσμιο τένις και να έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα των αθλητών.
Αλλαγές στο πρόγραμμα
Η πανδημία, οι αυστηροί υγειονομικοί κανόνες, οι δυσκολίες στις μετακινήσεις και οι διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν από ήπειρο σε ήπειρο, έφερε μεγάλες αλλαγές στο καλεντάρι του 2021, αλλά και στον τρόπο – τόπο προετοιμασίας των κορυφαίων αθλητών και αθλητριών τένις.
Πολλοί έμειναν στις πατρίδες τους και έλαβαν μέρος σε εγχώρια τουρνουά, κάποιοι άλλοι, όπως η Σερένα Γουίλιαμς, ταξίδεψε σχεδόν από τα τέλη Δεκεμβρίου στην Μελβούρνη, ενώ άλλοι βρέθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όπως είναι το Ντουμπάι. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει ο Στέφανος Τσιτσιπάς, με τον Ελληνα τενίστα να ταξιδέψει στα Εμιράτα στα μέσα Δεκεμβρίου.
Αυτό που κατάφερε σήμερα λοιπόν ο Στέφανος δεν ήταν τυχαίο. Σε καμία περίπτωση. Ηταν δουλεμένο και έχει πάνω του… τόνους ιδρώτα. Ηταν η ανταμοιβή του για την προετοιμασία που έκανε για σχεδόν ένα μήνα στο Ντουμπάι. Μια επιλογή, που του βγήκε σε απόλυτο βαθμό.
Τα τουρνουά στα οποία έλαβε μέρος το 2020 ανέδειξαν τις αδυναμίες του. Σωματικές, πνευματικές, τεχνικές. Η καθημερινή τριβή του με τον Πάτρικ Μουράτογλου και τους προπονητές της ακαδημίας του έμπειρου προπονητή τον βελτίωσαν σε τεράστιο βαθμό. Ο Τσιτσιπάς, όπως φαίνεται και από τα βίντεο και τις φωτογραφίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο, δούλεψε πάρα πολύ τόσο στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης όσο και στο τεχνικό κομμάτι. Και ειδικά στο κομμάτι του σερβίς και του backhand. Δύο στοιχεία στα οποία παρουσίαζε πολλές αδυναμίες τα προηγούμενα χρόνια.
Φέτος και ειδικά στο παιχνίδι με τον Ναδάλ ήταν τα «όπλα» του για την επική ανατροπή και τη μεγάλη νίκη απέναντι στον Ισπανό. Το Νο.2 του κόσμου και έναν από τους κορυφαίους τενίστες στην ιστορία του αθλήματος. Ο Στέφανος ήταν «φρέσκος» και είχε πολλές δυνάμεις, ακόμα και μετά από τέσσερις ώρες σκληρής μάχης. Αυτό οφείλεται στην προετοιμασία. Αυτό είναι το κλειδί και το μυστικό της επιτυχίας. Ο Τσιτσιπάς στο Ντουμπάι δούλεψε στο κομμάτι της αντοχής.
Τον είδαμε να τρέχει στην άμμο. Μια άσκηση με την οποία «έχτισε» αντοχή και δύναμη. Είδαμε σήμερα τα πόδια του να είναι «τούμπανα». Να προεξέχουν οι δικέφαλοι των ποδιών του. Να είναι έτοιμοι να… σκίσουν το σορτσάκι. Αυτό χτίστηκε στην προετοιμασία. Στις πολύωρες προπονήσεις αντοχής στην άμμο. Στο ανελέητο τρέξιμο, στα βάρη που έκανε υπό το βλέμμα των γυμναστών του.
Τον είδαμε για ώρες να κάνει προπονήσεις στο σερβίς του. Να μπαίνει στο κορτ και να πραγματικά να λιωνει στο σερβίς. Στο σωστό placement. Πως να αποφεύγει τα διπλά λάθη. Πώς να βγάζει εκτός κορτ τον αντίπαλό του και να παίρνει εύκολους πόντους.
Το λένε οι αριθμοί
Χθες, η στατιστική έδειξε 17 άσους, με 62% ποσοστό επιτυχίας στο πρώτο σερβίς και 79% κερδισμένους πόντους στο πρώτο σερβίς.
Τον είδαμε να κάνει πολύωρες προπονήσεις με χτυπήματα backhand. Τον πατέρα του να του κάνει παρατηρήσεις, το ίδιο και ο Πάτρικ Μουράτογλου. Για τον ύψος στο οποίο έρχεται σε επαφή το μπαλάκι με την ρακέτα του. Τα προηγούμενα χρόνια είχε δυσκολευτεί πολύ στα backhand.Είχε πολλά miss hittings, που έδιναν εύκολους πόντους στους αντιπάλους του. Σήμερα, τον είδαμε να είναι πολύ δυνατός στο backhand. Στιβαρός, δυνατά χτυπήματα, να πιέζει μέχρι τέλους.
Όπως αναφέρεται στο in.gr: Η προετοιμασία του Στέφανου στο Ντουμπάι είναι το κλειδί της επιτυχίας. Από εκεί πηγάζουν όλα όσα είδαμε σήμερα. Όλα όσα βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στο Αυστραλιανό Οπεν. Ο Ελληνας τενίστας δούλεψε πάρα πολύ στη off season και αυτό βγαίνει τώρα. Ο ίδιος νιώθει δυνατός και στο πνευματικό κομμάτι. Δεν λύγισε απέναντι στον Κοκκινάκη, όπως είχε λυγίσει στο US Open κόντρα στον Τσόριτς. Δεν λύγισε ούτε σήμερα, όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0 σετ από τον Ναδάλ.
Το πάλεψε, πείσμωσε, καθάρισε τον μυαλό του και στις κρίσιμες φάσεις αποδείχθηκε ψυχραιμότερος από τον αντίπαλό του. Έναν τενίστα με τεράστια εμπειρία, πολύ μεγάλη ποιότητα. Έναν τενίστα – GOAT. Το μέλλον του ανήκει. Η σκληρή δουλειά που έκανε αποδίδει καρπούς και ο ίδιος το χαίρεται. Μαζί του και ολόκληρη η Ελλάδα. Ολοι οι Ελληνες νιώθουν περήφανοι γι αυτό το παιδί. Για το νέο ΕΠΟΣ που έγραψε στα γήπεδα της Μελβούρνης.