Το πόσο των 70 δισ. ευρω που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και τις άλλες κοινοτικές πήγες δεν θα συνοδεύεται από μνημονιακούς ορούς σύμφωνα με όσα εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζι» ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι τα από τα 70 δισ. ευρω που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τα 32 δισ. θα απορροφηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης (μέσα από επιχορηγήσεις κα δάνεια) ενώ τα υπόλοιπα 38 δισ. ευρώ θα δοθούν μέσα από δράσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής και από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης για την περίοδο 2021-2027.
Ο κ. Σταϊκουρας έκανε λόγο για σημαντική χρηματοδότηση προς την χωρά μας για τα επόμενα 6–7 χρόνια. Όπως είπε, τα χρήματα θα δεσμευτούν μέσα στην προσεχή τριετία, ενώ οι εκταμιεύσεις θα γίνουν μέσα σε διάστημα 6-7 χρόνων. Επεσήμανε πως η Ελλάδα θα ακολουθήσει τα όσα ισχύουν και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται εκτός δημοσιονομικών στόχων, στάθηκε ιδιαίτερα στο οτι η νέα χρηματοδότηση δεν θα φέρει νέο μνημόνιο στην χώρα μας, αλλά τόνισε με νόημα οτι θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως άλλωστε γίνεται και σήμερα π.χ για τις δαπάνες που υλοποιούνται στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης.
Ο τρίτος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχει σχεδιαστεί για τον Αύγουστο
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε οτι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα γίνει και νέα εκταμίευση κρατικών δανείων μεσώ της επιστρεπτέας προκαταβολής 2. Όπως εκτίμησε, οι τράπεζες θα έχουν χορηγήσει το σύνολο των 12.000 δανείων που προγραμματίζονται μεσώ του ΤΕΠΙΧ ΙΙ ενω είναι πιθανό να εκταμιευτεί και το μεγαλύτερο μέρος από το ποσό που έχει δεσμευτεί στο εγγυοδοτικό ταμείο.
Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, στο πεδίο της οικονομίας, το υπουργείο Οικονομικών σχεδίασε και υλοποιεί ένα συνεκτικό, ρεαλιστικό, ολοκληρωμένο και δυναμικό σχέδιο, το οποίο εξελίσσεται ανάλογα με τις διαφορετικές ανάγκες που δημιουργεί η κρίση, σε κάθε φάση της. Έτσι, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ελήφθησαν πολλά μέτρα, με στόχο την ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας, τη στήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής. Μάλιστα, αναφορά έγινε και στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» για το οποίο ειπώθηκε ότι θα υπάρξουν και νέες πρωτοβουλίες.
Ο υπουργός, επίσης, τόνισε ότι η υγειονομική κρίση είναι μία κατάσταση δυναμική, η οποία δημιουργεί διαφορετικές ανάγκες σε κάθε φάση της. Συνεπώς, και οι παρεμβάσεις του υπουργείου δεν μπορεί να είναι στατικές. Απαντώντας στα ερωτήματα που τέθηκαν, σημείωσε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και, ανάλογα, προχωρά σε βελτιώσεις, επεκτάσεις ή διευρύνσεις των μέτρων που έχουμε λάβει. Έχουμε στη διάθεση μας, κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας «πυρομαχικά», τα οποία ρίχνουμε στη μάχη, όταν και όπου χρειάζεται.