Στα 47 ευρώ ορίστηκε το πλαφόν, δηλαδή η ανώτατη τιμή στην τιμή του μοριακού (PCR τεστ). Η τιμή αυτή αναλύεται σε 35 ευρώ για την ανάλυση του δείγματος και σε 12 ευρώ για την δειγματοληψία από τις ιδιωτικές δομές υγείας.
Μικρή μείωση
Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρεται συγκεκριμένα:
«Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τις ιδιωτικές κλινικές ότι από την Πέμπτη 06/01/2022 τροποποιούνται τα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης (πλαφόν) για το διαγνωστικό έλεγχο με τη μέθοδο PCR ως εξής:
1. Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των τριάντα πέντε (35) ευρώ.
2. Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των δώδεκα (12) ευρώ.
»Τα προαναφερθέντα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.
»Τα ανωτέρω θα προβλέπονται σε Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη που βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης».
Ουσιαστικά πρόκειται για μια μικρή μείωση στην υπάρχουσα κατώτατη τιμή στην αγορά καθώς μέχρι σήμερα η τιμή για ένα PCR τεστ ξεκινούσε στην πραγματικότητα από τα 60 ευρώ.
Όλοι υποχρεωμένοι να τηρήσουν το πλαφόν
Τον ορισμό πλαφόν είχε προαναγγείλει από χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ενώ και σήμερα το πρωί είχε περιγράψει την τιμή κοντά στα 50 ευρώ. Μιλώντας σήμερα στον Σκάι ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για «νέα υπουργική απόφαση με χαμηλότερη τιμή για το μοριακό τεστ», το οποίο «θα είναι κάτω από 60 ευρώ».
Αφήνοντας δε, να εννοηθεί ότι η τιμή θα είναι γύρω στα 50 ευρώ λέγοντας ότι «θα πρόκειται για διατίμηση, όλοι θα είναι υποχρεωμένοι να το τηρήσουν» είπε, σημειώνοντας ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν το μεσημέρι.
«Θα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είμαστε ήδη φθηνοί στην τιμή των PCR» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει «να έχουμε στο μυαλό μας ότι η διατίμηση θα είναι συμφέρουσα για τον πολίτη αλλά δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη διαδικασία των τεστ».
Ερωτηθείς για τα rapid test, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «η αγορά δουλεύει ικανοποιητικά».
Σφοδρές οι αντιδράσεις για το πλιάτσικο
Πάντως σφοδρές ήταν από χτες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει συνταγογράφηση και δωρεάν διάθεση των τεστ στους πολίτες, ενώ το ΚΚΕ ζήτησε δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους με επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Για πλαφόν στις τιμές των rapid στα 7 ευρώ και των μοριακών τεστ στα 40 ευρώ μίλησε το ΚΙΝΑΛ.
Μάλιστα σε νεότερη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καυτηρίασε τις πρωινές δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη που περιέγραφε το πλαφόν κοντά στην τιμή των 47 ευρώ που ανακοινώθηκε.
Συγκεκριμένα από την Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι «αφού για 2 χρόνια άφησαν ανεξέλεγκτο το πλιάτσικο με τα τεστ και αφού τον άδειασε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, τώρα ο κ. Γεωργιάδης διαρρέει ότι από τα 60 θα πάει στα 50 ευρώ.
»Δηλαδή μία οικογένεια αντί να πληρώνει 240 ευρώ την εβδομάδα για να δει αν έχει νοσήσει, θα πληρώνει 200. Οι άνθρωποι δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα, την απαραίτητη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και την οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν ακόμα και στα απαραίτητα εν μέσω εκρηκτικής ακρίβειας.
»Η κυβέρνηση να αφήσει την κοροϊδία και να συνταγογραφήσει δωρεάν τα μοριακά και τα rapid test, όπως γίνεται σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες».
Συνταγογράφηση
Αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών χτες ζήτησε τη συνταγογράφηση των μοριακών τεστ αφήνοντας αιχμές κατά του Άδωνι Γεωργιάδη. Στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου και «υπερασπίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα όλων των πολιτών της χώρας, χωρίς εξαίρεση, στην ελεύθερη πρόσβασή τους σε κατάλληλες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας» ο ΙΣΑ εισηγείται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να δώσει άμεσα τη δυνατότητα για συνταγογράφηση και χορήγηση σε κάθε ασφαλισμένο των μοριακών τεστ, εφόσον αυτό προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό τους, όπως ισχύει για κάθε κλινικο-εργαστηριακή εξέταση που αποζημιώνεται από τους ασφαλιστικούς φορείς σήμερα -από ειδικό κωδικό όμως και χωρίς claw back.
»Να διασφαλίσει στους ανασφάλιστους πολίτες το ίδιο δικαίωμα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας και να καθορίσει την τιμή του κάθε μοριακού τεστ σε τέτοιο ύψος που να επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα τα PCR τεστ είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη».
in.gr