
SOS από την Αττική: Έκτακτα μέτρα για τη λειψυδρία
Η κατάσταση της λειψυδρίας στην Αττική έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου, να αναμένεται να αποδεχθεί σύντομα την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) για την κήρυξη του πολυπληθέστερου νομού της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι εξελίξεις αυτές ήρθαν μετά τη συνεδρίαση της Ρυθμιστικής Αρχής, όπου το Διοικητικό Συμβούλιο προειδοποίησε για την επείγουσα κατάσταση που επικρατεί.
Αμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση αυτή δεν θα επιφέρει περιορισμούς στην κατανάλωση νερού ή αυξήσεις στις τιμές. Ο κύριος στόχος είναι η επιτάχυνση των έργων που έχουν προγραμματιστεί για την ενίσχυση των υδατικών αποθεμάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι τοπικές αρχές θα μπορούν να προχωρήσουν άμεσα στην αποδέσμευση κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να υλοποιηθούν έργα αφαλάτωσης και άλλες αναγκαίες δράσεις.
Αντιδράσεις και προγραμματισμένα έργα
Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι οι ενέργειες αυτές είναι απαραίτητες για την προστασία από τη λειψυδρία, απαντώντας σε επικρίσεις από την αντιπολίτευση για πιθανές «προμήθειες μέσω απευθείας αναθέσεων». Όπως δήλωσε αρμόδια πηγή, η απόφαση του υπουργείου θα επιτρέψει την ολοκλήρωση έργων που διαφορετικά δεν θα προλάβαιναν να ολοκληρωθούν εγκαίρως.
Ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Χαράλαμπος Σαχίνης, διευκρίνισε ότι τα έργα δεν θα ανατεθούν μέσω ανοιχτού διαγωνισμού, αλλά μέσω κλειστής διαδικασίας που θα περιλαμβάνει μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Αυτή η μέθοδος έχει ήδη εφαρμοστεί και σε προηγούμενα έργα αποκατάστασης.
Ορατός ο κίνδυνος λειψυδρίας το 2027
Η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 2027 είναι το έτος που η Αττική θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις σε νερό. Με φόντο τις εκλογές της χρονιάς αυτής, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει επώδυνα μέτρα, όπως περιορισμούς στην κατανάλωση ή αυξήσεις στα τιμολόγια.
Μέχρι το τέλος του χρόνου, αναμένονται ανακοινώσεις για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι αυτές θα είναι μικρές και θα περιλαμβάνουν πρόνοιες για κοινωνικά τιμολόγια.
Η Αττική, λόγω του υπερπληθυσμού της, αντιμετωπίζει αυξημένη κατανάλωση νερού, γεγονός που καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο κρίσιμη. Ο υπουργός Παπασταύρου τόνισε ότι η περιοχή χρειάζεται μεγάλα έργα υδροδότησης κάθε 25-30 χρόνια για να θωρακιστεί από την λειψυδρία.
Η κήρυξη της Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιταχύνει την υλοποίηση έργων ενίσχυσης των ταμιευτήρων Ευήνου και Μόρνου, καθώς και γεωτρήσεων και μελετών για εγκαταστάσεις αφαλάτωσης.














