Σκουπίδια στο στομάχι κήτους

Σκουπίδια στο στομάχι κήτους

Σκουπίδια στο στομάχι κήτους

Σκουπίδια στο στομάχι κήτους – Επτά διαφορετικά δίχτυα, παγίδες για ψάρια, φίλτρα και άλλα αλιευτικά εργαλεία βρέθηκαν στο στομάχι φυσητήρα που ξεβράστηκε νεκρός στη Χαβάη, θύμα των εκατομμυρίων τόνων πλαστικού που καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς.

Το κήτος, με μήκος 17 μέτρα και βάρος 54 τόνους, εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Καουάι, ένα από τα νησιά του αρχιπελάγους της Χαβάης.

«Η παρουσία μη χωνεμένων ψαριών και καλαμαριών αποτελεί μια επιπλέον ένδειξη απόφραξης» είπε

Από την κοιλιά του φυσητήρα ανασύρθηκαν έξι παγίδες για ψάρια, επτά είδη διχτυών, δύο είδη πλαστικής σακούλας, ένα προστατευτικό κάλυμμα φανού, αρκετές πετονιές και ένας πλωτήρας από δίχτυ.

Βρέθηκαν επίσης ράμφη καλαμαριών και κόκκαλα ψαριών, τα οποία δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο στομάχι αλλά χαμηλά στο έντερο.

Τα υπόλοιπα όργανα του κήτους βρέθηκαν υγιή, ένδειξη ότι η απόφραξη του εντέρου ήταν η κύρια αιτία θανάτου.

Κανείς δεν γνωρίζει από πού προήλθαν τα σκουπίδια, καθώς οι φυσητήρες –είδος που απαντά και στο Αιγαίο– διανύουν αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων αναζητώντας καλαμάρια, την κύρια πηγή τροφή τους, σε βάθος εκατοντάδων μέτρων.

Από τους 32 εκατομμύρια τόνους πλαστικών που παράγονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, περίπου το ένα τέταρτο εκτιμάται ότι καταλήγουν σε ποτάμια και θάλασσες.

Τα περισσότερα θαλασσοπούλια σε όλο τον κόσμο έχουν πλαστικά στο στομάχι και πολλά πεθαίνουν από απόφραξη του πεπτικού συστήματος.

Φώκιες και θαλάσσιες χελώνες παγιδεύονται σε δίχτυα, καρχαρίες τρώνε ψάρια που είχαν καταναλώσει μικροπλαστικά.

Οι φυσητήρες είναι απειλούμενο είδος που ζει σε βαθιά νερά σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στην περιοχή της Ελληνικής Τάφρου.,

Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), περίπου 4.500 φυσητήρες απομένουν στα νερά της Χαβάης.

Hawaii Department of Land and Natural Resources

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…