
Σίδνεϊ: Κηδείες θυμάτων τρομοκρατικής επίθεσης – Κάλεσμα Τραμπ κατά ισλαμιστών
Θρήνος και οργή κυριαρχούν στο Σίδνεϊ, καθώς οι κηδείες των θυμάτων της φονικής τρομοκρατικής επίθεσης στην παραλία Μπόνταϊ έχουν ξεκινήσει. Δύο ένοπλοι, πατέρας και γιος, προκάλεσαν τον θάνατο 15 ανθρώπων και τραυμάτισαν 42 άλλους κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για την εβραϊκή γιορτή Χάνουκα. Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο να ενωθεί ενάντια στην ισλαμική τρομοκρατία.
Κάλεσμα Τραμπ και θρήνος στις κηδείες
Ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο, υπογράμμισε την ανάγκη για παγκόσμια ενότητα κατά των «δυνάμεων του κακού της ισλαμιστικής τρομοκρατίας». Οι κηδείες των θυμάτων ξεκίνησαν με την πρώτη να διεξάγεται στη συναγωγή Σαμπάντ, όπου οι πιστοί υποδέχθηκαν με δάκρυα το λείψανο του ραβίνου Έλι Σλάνγκερ, ο οποίος ήταν πατέρας πέντε παιδιών, μεταξύ των οποίων και ένα νεογέννητο.
Η κατάσταση των τραυματιών και οι δράστες
Τρεις ημέρες μετά την επίθεση, 22 τραυματίες παραμένουν στα νοσοκομεία, με 9 από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση. Ο 24χρονος γιος του δράστη, που διακομίστηκε με τραύματα από αστυνομικά πυρά, είναι πλέον εκτός κινδύνου και αναμένεται να υποβληθεί σε ανάκριση. Ο πατέρας του, 50 ετών, σκοτώθηκε κατά την επίθεση. Οι αρχές ερευνούν τις σχέσεις του νεαρού με δίκτυα υποστήριξης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Προειδοποιήσεις για τον αντισημιτισμό
Η επίθεση έχει αναδείξει την ανησυχία για την κλιμάκωση του αντισημιτισμού στην Αυστραλία. Ο πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου είχε προειδοποιήσει για την αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων, με τις εβραϊκές οργανώσεις να αναφέρουν πενταπλασιασμό των περιστατικών από τον Οκτώβριο του 2023. Η ειδική απεσταλμένη κατά του αντισημιτισμού, Τζίλιαν Σηγκάλ, τόνισε ότι η επίθεση δεν ήρθε χωρίς προειδοποίηση.














