Σεισμός στη Λέσβο: Τι δήλωσε ο Παπαδόπουλος

Σεισμός στη Λέσβο: Τι δήλωσε ο Παπαδόπουλος

Σεισμός στη Λέσβο: Τι δήλωσε ο Παπαδόπουλος

Σεισμός στη Λέσβο: «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» – Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί στους κατοίκους της Λέσβου από το μπαράζ των σεισμικών δονήσεων που σημειώνονται από τις πρώτες πρωινές σήμερα Σάββατο.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν προσεκτικά το φαινόμενο και όπως τονίζουν δεν μπορούν να είναι σίγουροι αν ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ που άνοιξε τον… χορό και ήταν και ο μεγαλύτερος, ήταν ο κύριος σεισμός.

«Παρακολουθούμε το φαινόμενο» λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Ο πρώτος σεισμός 4,9 Ρίχτερ έγινε νωρίς το πρωί σήμερα Σάββατο και ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί μέχρι και 3,6 Ρίχτερ, ενώ λίγο πριν τις 9:00 υπήρξε και νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ.

Ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε στο in και τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ «προσεκτικοί σε ότι αφορά στις εκτιμήσεις μας».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε συγκεκριμένα ότι «Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο πρώτος σεισμός ήταν ο κύριος.

Όπως εξήγησε η «περιοχή έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών και επειδή εξελίσσεται σε χερσαίο έδαφος, δημιουργείται η ανάγκη να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο».

«Οτιδήποτε άλλο« πρόσθεσε ο Κ. Παπαδόπουλος «θα ήταν αντιεπιστημονικό».

Σεισμός
Σεισμός στη Λέσβο: Τι δήλωσε ο Παπαδόπουλος 2

Από την πλευρά του ο Γεράσιμος Χουλιάρας αναφέρει ότι: «Το επίκεντρο του σημερινού σεισμού στην Λέσβο μεγέθους 4,9 Ρίχτερ και των μικρότερων που έχουν ακολουθήσει δεν σχετίζονται με τον μεγάλο σεισμό και την ισχυρή σεισμική ακολουθία του 2017».

Έντονη μετασεισμική ακολουθία
Το επίκεντρο του πρώτου σεισμού των 4,9 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ήταν τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του Μανταμάδου, στην περιοχή του Λεπετύμνου και είχε εστιακό βάθος στα 17,5 χιλιόμετρα.

Μερικές ώρες αργότερα νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στη Λέσβο.

Ανάμεσα στο σεισμό των 4,9 Ρίχτερ και σε αυτόν των 4,7 υπήρξαν δεκάδες μετασεισμοί, μέχρι και 3,6 Ρίχτερ.

Ζημιές σε Μόλυβο και Πελόπη
Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μικροζημιές σε 3 οικίες στον Μόλυβο και 2 στην Πελόπη και πτώσεις βράχων στην Επαρχιακή οδό κοντά στην Αργενο που απομακρύνθηκαν μετά από παρέμβαση μηχανήματος του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr, από τον σεισμό στη Λέσβο προκλήθηκαν μικροζημιές σε τρεις οικίες στο Μόλυβο, δύο στην Πελόπη, στην εκκλησία της Στύψης αλλά και πτώσεις βράχων στην Επαρχιακή οδό κοντά στην Αργενο.

Σε δήλωση του ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος ο οποίος πραγματοποιεί αυτοψία στα σημεία όπου έχουν σημειωθεί τα προβλήματα ανέφερε « Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και έχει γίνει επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο και με τον καθηγητή κ. Ε. Λέκκα. Η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου θα συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ώρες για περαιτέρω ενημέρωση. Για ότι νεότερο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον Δήμο».

in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…