Με τα μάτια στραμμένα στη Φλώρινα είναι οι σεισμολόγοι, ενώ οι κάτοικοι προσπαθούν να ηρεμήσουν από τον ισχυρό σεισμό 5,3 Ρίχτερ που έγινε 6 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά της πόλης και σε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων.
Ο σεισμός, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, ήταν ιδιαίτερα αισθητός στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ είχε και μεγάλη χρονική διάρκεια.
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή ακόμη και σε Κέρκυρα, Καρδίτσα, Λάρισα και Κοζάνη.
Η δόνηση αναστάτωσε τους κατοίκους της Φλώρινας με τους κατοίκους να είναι με το ένα πόδι εκτός σπιτιού, παραμένοντας σε επιφυλακή για οτιδήποτε νεότερο.
Τι ανησυχεί τους σεισμολόγους
Η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα που υπάρχει μετά τα 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα δείχνει ότι βαίνει ομαλά η σεισμική ακολουθία «και αυτό μας κάνει όλο και πιο πολύ να πιστεύουμε ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός», τόνισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Προειδοποίησε ότι επειδή το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μικρό η ακολουθία θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό «ακόμα για ημέρες, πιθανόν και εβδομάδες».
Πρόσθεσε ότι η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό είναι πολύ μικρή και πως η αιτία που έγινε τόσο αισθητή η δόνηση είναι γιατί έγινε πολύ κοντά στην πόλη της Φλώρινας.
«Είναι ένα ρήγμα δυτικά της Φλώρινας το οποίο δεν ήταν γνωστό, ήταν ένα παρακλάδι του ρήγματος που είναι γνωστό. Αλλά αυτό που με προβληματίζει εμένα είναι χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω είναι ότι είχαμε ένα βεβαρυμμένο ιστορικό στην περιοχή αρκετά χρόνια πριν. Δηλαδή το 1994 είχαμε 5,9 κοντά στα 6 ρίχτερ 40 χλμ από τη Φλώρινα από άλλο ρήγμα», τόνισε ο καθηγητής.
Πρόσθεσε ότι η ευρύτερη περιοχή όπως φαίνεται δίνει ισχυρούς σεισμούς αναφέροντας ότι τον Νοέμβριο του 1967 έγινε σεισμός 6,6 ρίχτερ αλλά στα 100 χλμ.
H περιοχή έχει ιστορικό σεισμών, αν και όχι πολλών
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
«Το πρόβλημα ήταν ότι ο σεισμός ήταν πολύ κοντά στην πόλη της Φλώρινας με μικρό εστιακό βάθος. Έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία, είχαμε πάνω από 30 σεισμούς, και αυτό δείχνει ότι τα 5,4 Ρίχτερ ήταν μάλλον ο κύριος σεισμός. Είναι πολύ καλό που έχουμε συνεχείς μετασεισμούς», είπε ο κ. Τσελέντης.
«Το 1994 είχαμε στην περιοχή σεισμό 6 Ρίχτερ από παρακλάδι αυτού του ρήγματος και παρακολουθούμε το φαινόμενο. Οι κάτοικοι πρέπει να θωρακίζουν το εσωτερικό των σπιτιών τους. Να αποφεύγουν ετοιμόρροπους τοίχους. Στα σπίτια πρέπει να στερεώνουμε τα βαριά αντικείμενα», συνέχισε.
«Το εστιακό βάθος ήταν μικρό, ο σεισμός μεγάλος, άρα θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς και τις επόμενες ημέρες, μπορεί και την επόμενη βδομάδα», κατέληξε ο κ. Τσελέντης.
Είναι ένα ερώτημα αν ήταν ο κύριος σεισμός
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
«Είναι ένα ερώτημα το αν ήταν ο κύριος σεισμός. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ήταν αλλά πρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν έχουμε κάποιο προηγούμενο πρόσφατο ιστορικό για να δούμε πώς συμπεριφέρεται η περιοχή. Έχει δώσει σεισμό το 1920 κάποιους μικρούς σεισμούς η περιοχή», είπε ο κ. Λέκκας.
«Αυτό το ρήγμα το ανιχνεύσαμε χτες το βράδυ, το νοτιοδυτικό κομμάτι του περνάει από την πόλη της Φλώρινας, για αυτό γίνονται αισθητοί και επειδή είναι επιφανειακοί. Η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη, έχουμε 13 σεισμούς άνω των 3 βαθμών. Συγκαλέστηκε το συντονιστικό όργανο, είμαστε σε επαφή με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας», συνέχισε ο ίδιος.
«Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για κάποιες ζημιές σε παλιά κτίρια. Στην πόλη και στα γύρω χωριά υπάρχουν παλιά κτίρια, άρα θα πρέπει αν προσέξουμε να μη μένουμε σε αυτά, και να μη διερχόμαστε από αυτά», τόνισε ο κ. Λέκκας.
«Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα. Έχει σεισμούς. Είναι 6-7 ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας. Η ακτίνα του σεισμού ήταν πολύ μεγάλη, και θα έγινε αισθητός και πέραν των συνόρων μας. Οι πολίτες πρέπει να δείξουν ψυχραιμία, οι συνθήκες είναι δύσκολες και λόγω του ψύχους. Πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών», συνέχισε.
Κλειστά σήμερα τα σχολεία
Η δόνηση έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα και τα αντανακλαστικά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ήταν γρήγορα. Στο ΜΕGA μίλησε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης.
«Κάναμε μία έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας και των δημάρχων. Στη συνέχεια βγήκαμε έξω να δούμε τις πρώτες καταγραφές ζημιών από αναφορές που φτάνανε στα γραφεία μας. Είδαμε αρκετές ζημιές, ευτυχώς όχι σοβαρές. Δεν καταγράψαμε τραυματισμούς και ευτυχώς όχι θύματα, ωστόσο έχουμε κάποιες ζημιές που με το πρώτο φως της ημέρας θα βγουν τα κλιμάκια της Περιφέρειας και του Δήμου για να δουν το κόστος».
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα της Δυτικής Μακεδονίας. Λόγω του σεισμού σήμερα τα σχολεία θα μείνουν κλειστά στη Φλώρινα, Πρέσπες και Αμύνταιο.
Σύμφωνα με απόφαση των οικείων δημάρχων οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 για προληπτικούς λόγους και λόγους ασφάλειας, εξαιτίας των σεισμικών δονήσεων.
«Είδαμε ζημιές σε κτίρια και αποφασίσαμε να μη λειτουργήσουν τα σχολεία μόνο στην περιφερειακή ενότητα της Φλώρινας για σήμερα τουλάχιστον. Δεν έχουμε πάρει κάποια άλλη απόφαση, γιατί δεν έχουμε πάρει αναφορά για ζημιές σε άλλες περιοχές», είπε ο κ. Κασαπίδης.
in.gr