Σχεδόν μηδενικές οι ροές ρωσικού αερίου

Σχεδόν μηδενικές οι ροές ρωσικού αερίου

Σχεδόν μηδενικές οι ροές ρωσικού αερίου

Σχεδόν μηδενικές οι ροές ρωσικού αερίου στην Ελλάδα – Σχεδόν μηδενική ήταν η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό αέριο το τελευταίο τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, σύμφωνα με τη νέα μηνιαία ανάλυση του Green Tank.

Όπως καταδεικνύουν τα τελευταία επεξεργασμένα δεδομένα του ΔΕΣΦΑ (για τον μήνα Νοέμβριο), από το Σιδηρόκαστρο σχεδόν μηδενίστηκαν (-98.3%) οι εισαγωγές ρωσικού αερίου για εγχώρια κατανάλωση οι οποίες ανήλθαν σε μόλις 0.039 ΤWh, συνεχίζοντας την πτωτική τάση του Οκτωβρίου.

Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι, συνολικά οι εισαγωγές από τη Ρωσία ήταν υψηλότερες από πέρυσι, ωστόσο μεγάλο μέρος εξήχθη (κυρίως στη Βουλγαρία) με συνέπεια να χρησιμοποιηθούν τελικά για την κάλυψη της ζήτησης στην Ελλάδα μόνο οι 0.039 TWh.

Όσο για το υγροποιημένο ορυκτό αέριο (LNG) που εισήχθη στην Αγία Τριάδα (Ρεβυθούσα) σχεδόν διπλασιάστηκε (+92.8%) συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2021 και αποτέλεσε την κύρια πηγή αερίου για τη χώρα με 3,7 TWh (τεραβατώρες) και μερίδιο 77% των συνολικών φυσικών ροών αερίου που εισήγαγε η Ελλάδα τον Νοέμβριο.

αέριο

Από την τρίτη «πύλη» εισόδου αερίου της Νέας Μεσημβρίας οι εισαγωγές αζέρικου αερίου από τον αγωγό ΤΑΡ ήταν περιορισμένες κατά 41.4%, συνεισφέροντας 0,75 ΤWh, ενώ αυξήθηκαν οι ροές από την Τουρκία (μέσω των Κήπων) κατά 165% εξακολουθώντας ωστόσο να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα (0,31 ΤWh).

Αθροιστικά για τους πρώτους 11 μήνες του 2022 οι εισαγωγές ρωσικού αερίου που καλύπτουν την εγχώρια κατανάλωση μειώθηκαν κατά 68.4% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021. Όσον αφορά στο ρωσικό αέριο που προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση, έπεσε στην τρίτη θέση με μερίδιο 14,4% από την πρώτη στην οποία βρισκόταν το πρώτο 11μηνο του 2021 με μερίδιο 40,4%.

Αντίθετα, το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές LNG πέρασαν στην πρώτη θέση με 60,5%, μια αύξηση 56.5% σε σχέση με το 2021. Μείωση στο 11μηνο κατά 2,9% παρουσίασαν οι ροές αζέρικου αερίου από τον ΤΑΡ με 12 TWh (μερίδιο 21,3%), ξεπερνώντας έτσι τις εισαγωγές ρωσικού αερίου για το πρώτο ενδεκάμηνο του 2022. Μεγάλη μείωση κατά 41,7% σημείωσαν οι αθροιστικές εισαγωγές τούρκικου αερίου από τους Κήπους, οι οποίες ανήλθαν σε μόλις 2.2 TWh (μερίδιο 3.9%).

«Βουτιά» στην κατανάλωση αερίου

Πέρα όμως από τον περιορισμό της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, η Ελλάδα μείωσε κατά 19,7% και τη συνολική κατανάλωση αερίου στο τετράμηνο Αυγούστου-Νοεμβρίου σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Με τη «βουτιά» στην κατανάλωση, η χώρα μας έχει, μέχρι στιγμής υπερβεί κατά 5 μονάδες την ευρωπαϊκή υποχρέωση μείωσης κατά 15% της κατανάλωσης αερίου το οκτάμηνο Αυγούστου 2022-Μαρτίου 2023, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ίδιας περιόδου της προηγούμενης πενταετίας (ή με τον μέσο όρο του 2021 εάν τότε είχε σημειωθεί αύξηση της κατανάλωσης μεγαλύτερη από 8%, εξαίρεση για την οποία ικανοποιεί τις προϋποθέσεις η Ελλάδα).

Ειδικά τον μήνα Νοέμβριο 2022, η κατανάλωση ήταν η χαμηλότερη σε σχέση με τον ίδιο μήνα τα τελευταία 6 χρόνια, κυρίως λόγω της πολύ μεγάλης μείωσης της χρήσης στη βιομηχανία και την ηλεκτροπαραγωγή (-70.3% και -12.1%, αντίστοιχα σε σχέση με τον μέσο όρο 5ετίας).

Ειδικότερα, η αθροιστική κατανάλωση της περιόδου Αυγούστου – Νοεμβρίου (δηλαδή του πρώτου 4μήνου της υποχρεωτικής περιόδου που όρισε η ΕΕ για μείωση της κατανάλωσης) ήταν 3.77 TWh χαμηλότερη από τον μέσο όρο των ίδιων 4μήνων της πενταετίας και προέκυψε κατά κύριο λόγο από τoν δραστικό περιορισμό της χρήσης αερίου στη βιομηχανία (-1.79 TWh) και, σχεδόν εξίσου, στην ηλεκτροπαραγωγή (-1.62 TWh).

Σε όρους ποσοστιαίων μεταβολών, η χώρα το τετράμηνο Αυγούστου-Νοεμβρίου μείωσε τη συνολική κατανάλωση αερίου κατά 33% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2021, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο μείωσης που αντιστοιχεί στην εξαίρεση που πήρε η Ελλάδα στη σχετική ευρωπαϊκή συμφωνία. Παράλληλα, η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του στόχου περιορισμού κατά 15% της κατανάλωσης, σημειώνοντας αθροιστική ποσοστιαία μείωση κατά 19,7% σε σχέση και με τον μέσο όρο των αντίστοιχων 4μήνων της τελευταίας πενταετίας (2017-2021).

Επιπλέον, στα μισά της οκτάμηνης περιόδου υποχρεωτικής μείωσης της κατανάλωσης, όλες οι τελικές χρήσεις παρουσιάζουν σημαντικές μειώσεις συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2021. Πρωτοστατεί η βιομηχανία (-63.9%) και ακολουθεί η ηλεκτροπαραγωγή (-30.1%) και τα δίκτυα διανομής (-29.6%). Oι τάσεις στις τελικές χρήσεις είναι αντίστοιχες και ως προς τον μέσο όρο πενταετίας, με τη βιομηχανία, την ηλεκτροπαραγωγή και τα δίκτυα διανομής να εμφανίζουν μειώσεις κατά 71.4%, 11.4% και 14.7%, αντίστοιχα.

Αθροιστικά για τους πρώτους 11 μήνες του 2022, η κατανάλωση ορυκτού αερίου ήταν κατά 18.8% μικρότερη από την ίδια περίοδο του 2021. Σε ό,τι αφορά την κατανομή της κατανάλωσης αερίου στις τελικές χρήσεις την ίδια περίοδο, η ηλεκτροπαραγωγή είχε με διαφορά τη μερίδα του λέοντος με 73.8%, με τα δίκτυα διανομής στη δεύτερη θέση (21.1%) και τελευταία τη βιομηχανία με 5.1%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Green Takn “η υποκατάσταση αερίου από ΑΠΕ για την παραγωγή ηλεκτρισμού (+18.4% ΑΠΕ το πρώτο δεκάμηνο του 2022 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021) σε συνδυασμό με το πολύ μεγάλο μερίδιο που έχει η ηλεκτροπαραγωγή στην κατανάλωση ορυκτού αερίου και τον περιορισμό της χρήσης του και στη βιομηχανία, είναι οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στη σημαντική μείωση της συνολικής κατανάλωσης αερίου μέσα στο 2022».

Πηγή: ΟΤ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Αθηναίων, με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών, θα «φωτίσει την πόλη με ευχές» την Παραμονή των Χριστουγέννων. Η «Νύχτα των Ευχών»έρχεται στην πλατεία Κοτζιά στις 24 Δεκεμβρίου 2024 από τις 18:00.Ο…

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνοντας δύο καθοριστικές νίκες σε κορυφαία ζητήματα για ΔΕΥΑ και ΝΟΚ» Αυτό σημειώθηκε…

Στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για το 2025, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. «Προβλέπονται έργα ύψους 32.500.000…