«Περιμένουμε μια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 4000 κρούσματα ημερησίως, στο τέλος του μήνα» ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης
Όπως τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η αύξηση αυτή θα οφείλεται εν μέρει στα σχολεία και στο γεγονός της επιστροφής του αστικού πληθυσμού στις πόλεις ενεργά».
Είμαστε σε μια πτωτική πορεία από τις αρχές του Σεπτεμβρίου και σε μια σταθεροποίηση τις τελευταίες 4-5 ημέρες. Τις τελευταίες δύο, έχουμε αρχίσει μια αυξητική πορεία, αλλά περιμένουμε πιο καθαρή εικόνα από τις 20 του μηνός και μετά, όπου περιμένουμε να δούμε τον πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής, πόσους δηλαδή μπορεί να επιμολύνει ένας φορέας, αν ξεπερνά την μονάδα. Αυτός είναι ο τυπικός ορισμός της αυξητικής πορείας, να είναι πάνω από την μονάδα και φαίνεται πως ανεβαίνει γρήγορα. Σήμερα είναι στο 0,94, χθες ήταν 0,91 και την Τετάρτη ήταν στο 0,88.
Όσο αφορά στον λόγο που δεν επαληθεύτηκαν επακριβώς οι προβλέψεις σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων στα τέλη του καλοκαιριού ήταν τα πολλά τεστ εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης. «Ο μεγάλος αριθμός των τεστ μας δείχνει μεν πολλά κρούσματα αλλά περιορίζει και την διασπορά. Είναι ένας πολύ καλός μηχανισμός για έλεγχο της διασποράς και αποτελεί και την στρατηγική που ακολούθησαν χώρες όπως η Ν. Κορέα, η Ν. Ζηλανδία, η Αυστραλία που είχαν πολύ καλή επίδοση στο ζήτημα της προστασίας της δημόσιας υγείας. Τώρα καταφέρνουμε και το κάνουμε. Έχουμε ένα καλύτερο μείγμα από ποτέ, συνδυάζοντας και αυξημένο αριθμό σελφ τεστ και εργαστηριακών».