Σάλος από τη νέα καταγγελία για έξωθεν παρεμβάσεις στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων – Υποψίες που ενισχύουν την ανασφάλεια

Σάλος από τη νέα καταγγελία για έξωθεν παρεμβάσεις στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων – Υποψίες που ενισχύουν την ανασφάλεια

Σάλος από τη νέα καταγγελία για έξωθεν παρεμβάσεις στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων – Υποψίες που ενισχύουν την ανασφάλεια

||

Η σημερινή δήλωση του Τάκη Παναγιωτόπουλου, μέλους της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων για πιέσεις,  -υπονοώντας υπαγόρευση αποφάσεων προς τους επιστήμονες- από ΜΜΕ και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, δεν έχει διαψευστεί παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση.

Μέγα λάθος

«Υπήρξε μια πίεση από πολλά μέσα ενημέρωσης και από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να δοθεί η εικόνα ότι ξεμπερδέψαμε από τον κοροναϊό. Αυτό ήταν μέγα λάθος», υπογράμμισε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος.

«Έγινε πέρσι και έγινε και το Πάσχα, με την περίφημη κουβέντα “Πάσχα στο χωριό”. Σαν να τελειώνουμε, που όλοι το θέλουμε, αλλά να κάνουμε την επιθυμία μας πραγματικότητα είναι ό,τι πιο ανόητο υπάρχει», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλο.

Το ερώτημα πάντως που προκύπτει είναι κατά πόσο μπορείς να είναι πειστικές για την κοινωνία αποφάσεις που δεν στηρίζονται σε πραγματικά ή στα πλήρη δεδομένα ή κατά πόσο μπορεί να είναι εφαρμόσιμες από την κοινωνία εκ των προτέρων ειλημμένες πολιτικές αποφάσεις που αγνοούν πτυχές των επιστημονικών δεδομένων.

Η πανδημία και η τεκμηρίωση των αποφάσεων διαχείρισής της

Το πρόβλημα που αναδεικνύεται από αυτές τις δηλώσεις είναι σε γενικές γραμμές διαχρονικό στην περίοδο της πανδημίας -τουλάχιστον από την περίοδο της άρσης του πρώτου lockdown- και σχετίζεται με την αξιοπιστία και την επιστημονική τεκμηρίωση των αποφάσεων και των μέτρων διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.

Σε τελική ανάλυση σχετίζεται και με το ίδιο το κύρος της επιστήμης και των επιστημόνων και κατά πόσο στηρίζονται στην επιστημονική τους συνείδηση ή απλώς καλούνται ως εντολοδόχοι να επικυρώνουν προειλημμένες αποφάσεις.

Τέτοιου τύπου καταγγελίες, ή αλλου είδους αποκαλύψεις που οδηγούν ενδεχομένως στο ίδιο αποτέλεσμα δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται σε αυτό τον ενάμιση χρόνο από τους «ειδικούς».

Έχω πει ψέματα για να μην τρομοκρατηθεί ο κόσμος

Πριν από μερικές μέρες ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης -ο οποίος διατηρεί προσωπική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό- σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μακεδονία είχε παραδεχτεί ότι στο παρελθόν έχει ψέματα για τον αριθμό των κρουσμάτων για να μην τρομοκρατήσει τον κόσμο.

«Έχω πει και ψέματα ώστε να μην τρομοκρατηθεί ο κόσμος. Είχα υπολογίσει ότι θα φτάσουμε τα 25.000 κρούσματα την ημέρα, αλλά είχα πει ότι θα φτάσουμε έως τα 5.000, γιατί ο στόχος μου δεν είναι να σπέρνω πανικό. Ο σκοπός είναι να ενημερώσω τους αρμόδιους για να πάρουμε μέτρα νωρίτερα» είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Με σοβαρές καταγγελίες για έξωθεν παρεμβάσεις στο έργο της Επιτροπής είχε αποχωρήσει από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων πριν από μερικές μήνες ο καθηγητής Σπύρος Ζακυνθινός. Σε δηλώσεις του τον περασμένο Δεκέμβριο είχε δηλώσει στην τηλεόραση του Open:

Επίδραση εκ των… έξω

«Υπήρχαν πράγματα και καταστάσεις στην επιτροπή που εμένα τουλάχιστον δεν μου άρεσαν και που κατάλαβα ότι υπάρχει μια επίδραση εκ των… έξω», προσθέτοντας ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε προλάβει το lockdown (σ.σ. το δεύτερο). Υπήρχε ένας εφησυχασμός και όχι επαρκής προστασία. Το lockdown είναι μια πράξη απελπισίας».

Ο κ. Ζακυνθινός πάντως είχε τονίσει ότι ο ΕΟΔΥ δεν κρύβει στοιχεία και πως δεν κρατούσε διπλά βιβλία.

Η κόντρα για τα πρακτικά

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown άλλωστε είχε ξεσπάσει μεγάλη πολιτική κόντρα καθώς η αντιπολίτευση ζητούσε τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής και κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι έχει εργαλειοποιήσει τους επιστήμονες και την Επιτροπή.

Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα της «δημοκρατίας» τον περασμένο Απρίλιο όπου διέρρευσαν πρακτικά της Επιτροπής, η εφημερίδα υποστήριξε ότι οι αποφάσεις και τα μέτρα δεν έχουν ληφθεί από τους ειδικούς, αλλά με βάση «γραμμές» που έδινε η κυβέρνηση και ειδικότερα στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού όπως οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Σκέρτσος.

Προειλημμένες αποφάσεις

«Με μια απλή ανάγνωση των πρακτικών της επιτροπής, οι επιστήμονες αποφασίζουν επί προειλημμένων αποφάσεων της κυβέρνησης. Οι υπουργοί που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, όχι μόνο κατευθύνουν τα μέλη της επιτροπής ως προς τις τελικές αποφάσεις αλλά μοιάζει να τους τις επιβάλλουν. Είναι χαρακτηριστική η ενημέρωση υφυπουργού προς τους επιστήμονες για διάταξη η οποία έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή προτού κάνουν οποιαδήποτε εισήγηση» αναφερόταν τότε στο δημοσίευμα.

Οι δηλώσεις πάντως του κ. Παναγιωτόπουλου αναδεικνύουν και τον μετεωρισμό ανάμεσα στα υγειονομικά κριτήρια και τα οικονομικά κριτήρια ή τις πολιτικές σκοπιμότητες που υπάρχει στη λήψη των αποφάσεων για την διαχείριση της πανδημίας. Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ ζήτησαν από την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσουν εξηγήσεις.

in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Με τεράστια οικονομικά βάρη βρίσκει το 2025 τους δήμους της χώρας, απόρροια της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, των λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών σε συνδυασμό με την πενιχρή κρατική χρηματοδότηση και…

Με αίσθημα ευθύνης και με στόχο την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Καλυβίων, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Αττικής κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή…