Ψηφιακές Τεχνολογίες: προτεραιότητα για Δήμους και Περιφέρειες

Ψηφιακές Τεχνολογίες: προτεραιότητα για Δήμους και Περιφέρειες

Ψηφιακές Τεχνολογίες: προτεραιότητα για Δήμους και Περιφέρειες

Η ενίσχυση των ψηφιακών τεχνολογιών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Επιτροπή Περιφερειών της Ευρώπης στον στόχο καμία Περιφέρεια ή Δήμος να μην μείνει πίσω.
«Τα επόμενα πέντε χρόνια, η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στη διατήρηση της ψηφιακής μας ηγετικής θέσης εκεί που την έχουμε, να φτάσουμε εκεί που υστερούμε και να προχωρήσουμε πρώτοι στις τεχνολογίες νέας γενιάς», έγραψε η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen στη Margrethe Vestager όταν την διόρισε εκτελεστικό αντιπρόεδρο το 2019 για τον τομέα πολιτικής «A Europe fit for the Digital Age».

Τα καθήκοντα της κ. Vestager περιελάμβαναν τη διασφάλιση ότι η Ευρώπη χρησιμοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της βιομηχανίας και της καινοτομίας, δίνοντας τη δυνατότητα στις μικρές επιχειρήσεις, τους επιχειρηματίες και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν στο έπακρο την ψηφιοποίηση και την προσαρμογή στους κανόνες για τις ψηφιακές πλατφόρμες, υπηρεσιών και προϊόντων και την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής προσέγγισης για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η πολιτική συνοχής είχε συμβάλει στις προσπάθειες της Ευρώπης να αναπτύξει την ψηφιακή τεχνολογία για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης και βιωσιμότητας για πάνω από μια δεκαετία. Ένα από τα ταμεία άσκησης πολτικών, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), διέθεσε πάνω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014-2020 σε ψηφιακές επενδύσεις, που συμπληρώθηκαν από την εθνική και την ιδιωτική χρηματοδότηση. Αυτό αποτέλεσε ένα μέρος των προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων της πρωτοβουλίας για την ψηφιακή ενιαία αγορά, που ανακοινώθηκε το 2015.

Το επίκεντρο αυτών των επενδύσεων πολιτικής συνοχής ήταν η υποστήριξη της ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων, η επέκταση της πρόσβασης σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τις κυβερνήσεις και τον τομέα της υγείας, η προώθηση ψηφιακών δεξιοτήτων και η ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές για να διασφαλιστεί ότι όλοι έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή τεχνολογία.

Σχεδόν το ένα τέταρτο, ή το 22 % (3,8 δισεκατομμύρια ευρώ) των ψηφιακών επενδύσεων του ΕΤΠΑ για την περίοδο 2014-2020 διατέθηκε σε έργα, σε υπηρεσίες και εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Η Πολωνία, η Εσθονία και η Ιταλία ήταν οι τρεις πρώτοι δικαιούχοι.

Ένα επιπλέον 14% (2,44 δισεκατομμύρια ευρώ) διατέθηκε για έργα που προωθούν την ένταξη, την προσβασιμότητα, τη μάθηση και την εκπαίδευση στην ψηφιακή σφαίρα. Η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Ρουμανία ήταν οι κορυφαίοι δικαιούχοι.

Το ίδιο τμήμα χρηματοδότησης διατέθηκε για την ανάπτυξη ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας, με τους πέντε κορυφαίους δικαιούχους να είναι η Πολωνία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Ιταλία.

Το 8%, ή 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν για υπηρεσίες ΤΠΕ και εφαρμογές για ΜΜΕ. Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Πολωνία ήταν οι κύριοι δικαιούχοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Το νέο αντιπλημμυρικό έργο που προωθείται για το Ρέμα στον Βριλησσό δεν θεωρείται επαρκές για την προστασία της πόλης από τους ακραίους πλημμυρικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει, κυρίως μετά τις καταστροφικές…

Μια εκπαιδευτική, οικολογική δράση αφιερωμένη στα παιδιά μη τυπικής ανάπτυξης και τους φίλους τους, θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Παλλήνης την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024. Ο Δήμαρχος Παλλήνης, Χρήστος Αηδόνης, πιστός…

Οι απάτες και κλοπές πολιτών οδήγησαν στην ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και η αντιμετώπιση της παραβατικότητας στον Δήμο Πεντέλης αποτέλεσαν κεντρικά ζητήματα στη συνάντηση της Δημάρχου Πεντέλης, κυρίας Νατάσσας Κοσμοπούλου,…