«Προσωπική διαφορά» στον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ κατά τα πρότυπα των συντάξεων εξετάζει να εφαρμόσει το 2022 το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, μετά και τη μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ειδικά στις 3.643 περιοχές που εφαρμόζονται για πρώτη φορά τιμές ζώνης.
Από την άλλη, 10%-15% των ιδιοκτητών θα διαπιστώσουν σημαντική αύξηση του φόρου ακινήτων. Στόχος είναι από όλες τις αλλαγές το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα να παραμείνει ίδιο με εφέτος.
Αυτό σημαίνει ότι λόγω του ότι θα μπουν περίπου 3.600 περιοχές στο νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών θα έχουμε περίπου έναν στους 5 φορολογουμένους (δύο στους 10) να πληρώνουν λιγότερο φόρο από τον συνδυασμό νέων αντικειμενικών και νέων συντελεστών.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται παράλληλα με τις αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές είναι να ισχύσει ένας κόφτης στην περίπτωση που η επιβάρυνση του 2022 ξεπερνά το 30%-40% σε σχέση με τα ισχύοντα και η συνολική μεταβολή του ΕΝΦΙΑ να μην ξεπερνά το 10%-15%.
Από την άλλη, αν προκύπτει σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ, αυτή θα την κερδίζει στο σύνολό της ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.
Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών
Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, εντός Νοεμβρίου θα γίνει η ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών αξιών στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ. Μέχρι στιγμής στο σύστημα παραμένουν οι αντικειμενικές αξίες βάσει των οποίων υπολογίστηκε ο εφετινός ΕΝΦΙΑ και φορολογούνται όλες οι μεταβιβάσεις έως το τέλος του έτους.
Από τη στιγμή που θα μπουν οι νέες τιμές ζώνης στο σύστημα TAXIS, θα τρέξουν τα σχετικά σενάρια για τις αλλαγές σε συντελεστές και την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου που αφορά περιουσίες ιδιωτών πάνω από 200.000 ευρώ. Ωστόσο θα παραμείνει ως έχει ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα.
Η ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών αξιών θα ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου και η άσκηση με τα σενάρια θα γίνει τέλη Νοεμβρίου, ενώ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά (εντός Ιανουαρίου) θα προχωρήσει η νομοθέτηση του νέου ΕΝΦΙΑ με τους νέους συντελεστές φορολογίας, τους κόφτες και τις φοροαπαλλαγές.
Τα νέα εκκαθαριστικά θα πρέπει να έχουν εκδοθεί έως 31 Μαρτίου 2022 και η 1η δόση από τις δέκα συνολικά να έχει πληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου.
Αλλάζουν τα κριτήρια για την έκπτωση 50%
Τα όρια των φοροαπαλλαγών που ισχύουν τόσο για την πλήρη απαλλαγή όσο και για έκπτωση 50% θα επανεξεταστούν με βάση το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα επιφέρουν τα διάφορα σενάρια.
Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζεται, θα υπάρξει αύξηση τόσο των εισοδηματικών όσο και των περιουσιακών κριτηρίων. Κατά την εφετινή εκκαθάριση 1.272.745 νοικοκυριά είχαν μειωμένο φόρο κατά 50% και θα πληρώσουν συνολικά 80,8 εκατ. ευρώ, ενώ για 62.326 ιδιοκτήτες το εκκαθαριστικό ήταν μηδενικό.
Για μειωμένο ΕΝΦΙΑ 50% ισχύουν τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:
▪ Ετ. Εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό):
* Εως 9.000 ευρώ: Αγαμος.
* Εως 10.000 ευρώ: Εγγαμος χωρίς παιδιά.
* Εως 11.000 ευρώ: Εγγαμος με 1 παιδί.
* Εως 12.000 ευρώ: Εγγαμος με 2 παιδιά.
▪ Επιφάνεια κτισμάτων: Εως 150 τ.μ.
▪ Αντικειμενική αξία ακινήτων:
* Εως 85.000 ευρώ: Αγαμος.
* Εως 150.000 ευρώ: Εγγαμος χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή (1 παιδί).
* Εως 200.000 ευρώ: Εγγαμο έως 2 παιδιά ή μονογονεϊκή (2 παιδιά).
Πλήρη απαλλαγή ΕΝΦΙΑ έχουν οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους (πραγματικό ή τεκμαρτό) είναι έως 12.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμους ή έως 15.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι με 2 παιδιά.
Ο λογαριασμός του 2021
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης εφέτος εκδόθηκαν 7.248.551 σημειώματα, από τα οποία 7.180.009 αφορούν φυσικά πρόσωπα και 68.542 τα νομικά πρόσωπα.
Tο τελικό ποσό που θα πληρώσουν εφέτος τα νοικοκυριά είναι 2,093 δισ. ευρώ και τα νομικά πρόσωπα 494 εκατ. ευρώ, σύνολο ΕΝΦΙΑ 2,587 δισ. ευρώ.
in.gr