Προσφυγή του «ΕΜΕΙΣ» κατά απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνος

Προσφυγή του «ΕΜΕΙΣ» κατά απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνος

Προσφυγή του «ΕΜΕΙΣ» κατά απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνος

εμείς προσφυγή

Ανακοίνωση του επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Δήμου Μαραθώνος κ. Αριστείδη Παπουτσή:

Αγαπητοί συνδημότες,

Στις 29 Φεβρουαρίου 2024 καταθέσαμε προσφυγή έναντι της 31ης αποφάσεως που με πλειοψηφία έβγαλε το δημοτικό συμβούλιο της 14ης Φεβρουαρίου σχετικά με την αύξηση των τελών, προκειμένου ο Δήμος να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις εκτάσεων. Η πλειοψηφία έλαβε αυτή την απόφαση χωρίς να έχει εκπονηθεί κάποια μελέτη από την δημοτική αρχή και χωρίς να ξέρουμε, όταν ήρθε προς ψήφιση αυτή η πρόταση, ποιούς σκοπούς εξυπηρετεί η απαλλοτρίωση της κάθε έκτασης. Προφανώς αυτό δε μας προκαλεί καμία έκπληξη, καθώς γνωρίζουμε την συνήθη πρακτική του δημάρχου Στέργιου Τσίρκα να ψηφίζονται μέτρα και αποφάσεις χωρίς μελέτη, χωρίς να υπάρχει ένα υποτυπώδες οικονομοτεχνικό πλάνο.

Είναι αυτονόητο πως ο Δήμος μας δεν μπορεί να πάει μπροστά έτσι, κι ΕΜΕΙΣ δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι και να αφήσουμε τους συνδημότες μας στο έλεος μιας δημοτικής αρχής που αποφασίζει και διατάσσει χωρίς βούληση και σχέδιο, λειτουργώντας με πρακτικές περασμένων δεκαετιών.

Σήμερα όμως είμαστε στο 2024, όποτε ΕΜΕΙΣ:

Προσφεύγουμε στο Τμήμα Εποπτείας ΟΤΑ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Της με αριθμό 31/2023 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαραθώνα, με την οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το 14ο θέμα της ημερήσιας διάταξης του ΔΣ της 15ης/2/2024, «Περί λήψης απόφασης για την επιβολή και τον καθορισμό ειδικού ανταποδοτικού τέλους απαλλοτρίωσης αρ.18 παρ.5 του Ν.3870/2010 και του Ν.3463/06, μεταξύ άλλων, για τους εξής λόγους που αναφέρονται παρακάτω:

421560798 10161277702419464 2271759447231335099 n
Προσφυγή του «ΕΜΕΙΣ» κατά απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνος 2

-Επειδή δεν έχουν τηρηθεί αρχικώς οι τυπικές διαδικασίες για την λήψη της απόφασης επιβολής ανταποδοτικών τελών απαλλοτρίωσης, καθώς η πρόταση δεν συνοδευόταν από όλα τα απαραίτητα έγγραφα και εισηγήσεις.

-Επειδή δεν έχει τηρηθεί η αρχή της νομιμότητας.

-Επειδή είναι αμφισβητούμενος ο υπολογισμός των τελών, καθώς δεν μπορούν να ελεγχθούν οι αναφερόμενες αξίες

-Επειδή δεν προσδιορίζεται ο κύκλος των προσώπων, για το ειδικό συμφέρον των οποίων προορίζεται η λειτουργία του έργου

-Επειδή υποκρύπτεται φορολόγηση και σημειώνεται πως ήδη έχει ληφθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (240/2023) για αύξηση των τελών κατά 13%.

-Επειδή δεν προκύπτει ο σκοπός της ωφέλειας με σαφήνεια.

-Επειδή δεν καθορίζεται συγκεκριμένο έργο ή παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών, τα οποία θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ανάπτυξη της περιοχής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών (ούτε συσχετισμός τους με την ειδική ωφέλεια που προκύπτει για τους υπόχρεους καταβολής του τέλους.

-Επειδή η υπηρεσία ή το έργο, λόγω των οποίων επιβάλλεται το τέλος, οφείλει να έχει κυρίως τοπικό αλλά και εξαιρετικό χαρακτήρα (δηλαδή να μην περιλαμβάνεται σε υποχρεωτικά παρεχόμενες υπηρεσίες ή εκτελούμενα έργα που χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές).

-Επειδή δεν επιτρέπεται η καταβολή τέλους σε όσους ήδη πληρώνουν εισφορές ,όπως προκύπτει με σαφήνεια από την με αρ. 558/2012 γνωμοδότηση του ΝΣΚ.

-Επειδή ήδη η παράταξή μας έχει γίνει κοινωνός πολλών δυσαρεσκειών από τους δημότες για αυτό το πρόσθετο χαράτσι, που δεν θα ήταν απαραίτητο αν η δημοτική αρχή τόσα χρόνια προέβαινε στις ενέργειες για πολεοδόμηση των επιμέρους περιοχών, αλλά και από όσους πλήττεται η περιουσία τους, χωρίς να γνωρίζουν τον σκοπό και αν πράγματι προκύπτει γενική ωφέλεια, οι οποίοι προτίθενται να προσβάλλουν την όποια ατομική πράξη εκδοθεί εναντίον τους.

-Επειδή η δημοτική αρχή με εναλλακτικούς τρόπους πιο πρόσφορους, όπως η ένταξη σε σχέδια πόλεως κλπ, δεν χρειάζεται να προβαίνει σε απρόσφορες, χρονοβόρες και δαπανηρές ενέργειες για καθαρά εισπρακτικούς λόγους.

Κύριοι, φροντίσατε να παίζετε κρυφτό όλο αυτό το διάστημα της προθεσμίας που είχαμε για να καταθέσουμε την προσφυγή, διότι γνωρίζατε καλά ότι η απόφαση σας είναι παράλογη, ασύμφορη και παράνομη, εξού και δεν εμφανίζατε για τόσο καιρό τον αριθμό της, τον οποίο και χρειαζόμασταν για να κάνουμε μια έγκυρη προσφυγή. Ακόμη και υπάλληλοι του δημου έκαναν ότι δεν γνώριζαν τον αριθμό της απόφασης και επικαλέσθηκαν φθηνές δικαιολογίες προκειμένου να καθυστερήσουν την γνωστοποίηση του. Αναρωτιόμαστε, οι υπάλληλοι αυτοι άραγε δεν πληρώνουν τέλη; Δεν θα έπρεπε να πράττουν το καθήκον τους ως δίκαιοι λειτουργοί όλων των δημοτών;

Ως δημοτική αρχή θα έπρεπε να ντρέπεστε για αυτή την απόφαση, αλλά πολύ περισσότερο θα έπρεπε να ντρέπεστε για τον τρόπο που υπεκφεύγετε προκειμένου να μην προσφύγουμε εγκαίρως κατά της. Τι φοβάστε άραγε;

Οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι χρειάστηκε παρέμβαση του Προέδρου του ΔΣ κ. Κώστα Τσίρκα, την τελευταία ημέρα που υπήρχε το δικαίωμα κατάθεσης της προσφυγής, προκειμένου να μας δωθεί ο αριθμός της απόφασης. Στο ερώτημα μας γιατί δεν έχει αναρτηθεί η συγκεκριμένη απόφαση στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η απάντηση υπαλλήλου ήταν ότι έχει κατατεθεί και έχει πάρει την σειρά της, αλλά ακόμη δεν φαίνεται αναρτημένη στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ!!!

Ισχυρίζονται λοιπόν οι διοικούντες πως στην εποχή των ηλεκτρονικών ταχυτήτων, μια συγκεκριμένη απόφαση έχει πάρει την σειρά της, αλλά το ηλεκτρονικό σύστημα καθυστερεί να την αναρτήσει πάνω από δέκα ημέρες!

Τα συμπεράσματα ανήκουν στη κρίση των δημοτών του Δήμου Μαραθώνος, που δυστυχώς είναι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν ένα ακόμη παράνομο και κυρίως μη ανταποδωτικό ΧΑΡΑΤΣΙ, σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία για τα νοικοκυριά του τόπου μας…

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/_BH5ErZT2XQ Την πρώτη του συνέντευξη στο OnCamera.gr μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη, παραχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μαραθώνα κ. Βασίλης Αχλάδης, στην εκπομπή της…

https://youtu.be/s4rTICsGjdM «Το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών μεταφέρεται από γενιά σε γενιά» εξηγεί ο Ψυχολόγος κ. Σπύρος Στάμος στο ΟnCamera.gr στην εκπομπή «Εν αρχή ην ο λόγος» με την…