Πώς το λάδι σόγιας μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους

Πώς το λάδι σόγιας μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Lipid Research εξετάζει πώς η διατροφή πλούσια σε λάδι σόγιας επηρεάζει τον μεταβολισμό του λίπους στο ήπαρ και προάγει την παχυσαρκία σε ποντίκια, με πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη μεταβολική υγεία.

Η επίδραση των πολυακόρεστων λιπαρών

Η παγκόσμια κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών (PUFAs) έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το λάδι σόγιας αποτελεί πλούσια πηγή PUFAs, κυρίως σε λινολεϊκό οξύ (LA), ένα απαραίτητο ωμέγα-6 λιπαρό οξύ. Αν και μικρές ποσότητες LA είναι απαραίτητες για την ανθρώπινη υγεία, η αυξημένη πρόσληψη του μπορεί να συνδέεται με διάφορες μεταβολικές και φλεγμονώδεις παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, παρατηρήθηκε θετική συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης παρουσίας οξυλιπινών που προέρχονται από το LA και του λαδιού σόγιας με την παχυσαρκία στα αρσενικά ποντίκια. Το LA λειτουργεί ως φυσικός υποδοχέας για τον πυρηνικό παράγοντα HNF4α, ο οποίος ρυθμίζει την έκφραση γονιδίων στο ήπαρ και σχετίζεται με παθήσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Πειραματική διαδικασία και ευρήματα

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση μιας διατροφής με λάδι σόγιας που περιείχε 10% θερμίδες από λινολεϊκό οξύ σε σύγκριση με μια ισοκαλoρική διατροφή με λάδι καρύδας που περιείχε 2% θερμίδες από LA. Οι ποντικοί χωρίστηκαν σε ομάδες και παρακολουθήθηκαν για 35 εβδομάδες, με τις μετρήσεις βάρους και πρόσληψης τροφής να καταγράφονται τακτικά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ποντικοί που εκφράζουν μόνο την P2 μορφή του HNF4α (α7HMZ) και κατανάλωναν τη διατροφή SO+CO, κέρδισαν σημαντικά λιγότερο βάρος σε σύγκριση με τους ποντικούς που εκφράζουν την P1-HNF4α. Ειδικότερα, οι α7HMZ ποντικοί παρουσίασαν αύξηση βάρους 370% στην ομάδα CO, ενώ οι WT ποντικοί στην ομάδα SO+CO κέρδισαν 411% του αρχικού τους βάρους.

Συμπεράσματα και επιπτώσεις

Η μελέτη υποδεικνύει ότι η διατροφή με λάδι σόγιας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, καθώς η αύξηση της λευκής λιπώδους ιστού (WAT) ήταν σημαντικά χαμηλότερη στους α7HMZ ποντικούς που κατανάλωναν τη διατροφή SO+CO. Επιπλέον, η αναλογία βάρους ήπατος προς σώμα ήταν χαμηλότερη στους α7HMZ ποντικούς, υποδεικνύοντας λιγότερη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.

Η έρευνα αυτή προσφέρει πολύτιρες πληροφορίες για το πώς οι διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό και την παχυσαρκία, αναδεικνύοντας τη σημασία της κατανάλωσης λιπαρών οξέων και των επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη υγεία.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr