Έπειτα από έναν πολύ δύσκολο χειμώνα λόγω της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός, η άνοιξη είναι μια μοναδική ευκαιρία να προσέξουμε την υγεία μας και να τονώσουμε τον οργανισμό μας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα του iatropedia.gr, η άνοιξη είναι η εποχή της ανανέωσης και αποτελεί μοναδική ευκαιρία να αναθεωρήσουμε πολλές από τις συνήθειές μας.
Καθώς λοιπόν η θερμοκρασία αυξάνεται κι εμείς βγαίνουμε από το λήθαργο και την κακοκεφιά του χειμώνα, είναι ευκαιρία να υιοθετήσουμε μερικές καλές συνήθειες που μπορεί να ωφελήσουν σημαντικά την υγεία μας.
Η δρ Katerina Nicole Christiansen, καθηγήτρια Επιστήμης Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Davis (UCD), και άλλοι ειδικοί παρέχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές:
Να τρώτε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής
Η άνοιξη και το καλοκαίρι αποτελούν τις καλύτερες εποχές του χρόνου για να εντάξουμε μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών στο ημερήσιο διαιτολόγιό μας. Φράουλες, σπαράγγια, αγκινάρες, ραπανάκια, βερίκοκα, σμέουρα και κεράσια είναι μερικά απ’ όσα βλέπουμε με αυξανόμενη συχνότητα την άνοιξη. Όλα τους είναι γεμάτα με μικροθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά πολύτιμα για την υγεία.
Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, να προτιμάτε τα φρούτα και τα λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας, συνιστά ο δρ Misbah K. Keen, καθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Καλό είναι επίσης να τρώτε χωρίς να ξεφλουδίζετε όσα έχουν εδώδιμες φλούδες.
Προσέξτε την πολυφαγία
Η άνοιξη είναι εποχή νηστείας αλλά και του Πάσχα, καθώς και εποχή για υπαίθρια μπάρμπεκιου. Μπορεί λόγω της πανδημίας που προκαλεί ο κοροναϊός οι συγκεντρώσεις με φίλους και συγγενείς να είναι περιορισμένες, αλλά οι ευκαιρίες για πολυφαγία δε λείπουν.
Για να αποφύγετε την παγίδα, φροντίστε στις περιστάσεις αυτές να γεμίζετε το μισό πιάτο σας με απλές σαλάτες, χωρίς σος, πολλά λιπαρά και αλάτι. Προσέξτε επίσης τις ποσότητες του αλκοόλ που καταναλώνετε. Ένα έως δύο ποτά την ημέρα είναι υπεραρκετά.
Ενυδατωθείτε καλά
Καθώς προχωρά η άνοιξη και αυξάνεται η περιβαλλοντική θερμοκρασία, όπως αναφέρεται στο in.gr, ο οργανισμός σας χάνει περισσότερα υγρά για να ρυθμίσει τη δική του, εσωτερική θερμοκρασία. Η αφυδάτωση εκδηλώνεται εύκολα και μπορεί να προκαλέσει κόπωση, χαμηλή ενεργητικότητα και πονοκεφάλους.
Για να την αποφύγετε, φροντίστε να πίνετε αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το καλύτερο για τον οργανισμό είναι το δροσερό, σκέτο νερό. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, μια καλή ιδέα είναι να πίνετε ένα μεγάλο ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταναλώνετε λιγότερο φαγητό.
Βγείτε έξω για φυσική δραστηριότητα
Είναι νόμιμο, ασφαλές και απαραίτητο για καλή υγεία. Άνοιξη σημαίνει ηλιοφάνεια (τις περισσότερες μέρες τουλάχιστον), και ηλιοφάνεια σημαίνει καλύτερη ψυχική διάθεση. Σηκωθείτε λοιπόν από τις καρέκλες και βγείτε έξω για ένα μεγάλο περίπατο, για ποδήλατο, για τρέξιμο ή και για μπάνιο στη θάλασσα, όταν κάνει ζέστη. Κάθε φυσική δραστηριότητα ενεργοποιεί τους μυς και τα οστά σας. Αν μάλιστα την εξασκείτε σε ανώμαλο έδαφος (π.χ., σε ένα λόφο), θα βελτιώνετε επιπλέον και την ισορροπία σας.
Μην παραλείπετε, βεβαίως, να τηρείτε όλα τα μέτρα προστασίας έναντι του νέου κοροναϊού. Μάσκες, αποστάσεις από άλλα άτομα και αποφυγή του συνωστισμού είναι εξίσου απαραίτητα με τη φυσική δραστηριότητα.
Εκτεθείτε στον ήλιο
Ο ήλιος έχει πολλά οφέλη να παράσχει στην υγεία, εφόσον λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας για δέρμα και μάτια, λέει η δρ Christiansen. Κατ’ αρχάς, διεγείρει την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο (είναι μια ορμόνη που βελτιώνει την ψυχική διάθεση). Επιπλέον, προάγει την παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα, η οποία είναι απαραίτητη για:
Γερό ανοσοποιητικό
Γερά οστά και δόντια
Προστασία από πολλά χρόνια νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου
Να θυμάστε ότι, παρότι είναι άνοιξη και θα υπάρχουν ακόμα μέρες με συννεφιά, η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά τα σύννεφα και φθάνει έως την επιφάνεια της γης. Επομένως, μη βγαίνετε σε υπαίθριους χώρους πολλή ώρα χωρίς γυαλιά ηλίου και αντηλιακό.
Κοιμηθείτε καλά
Η άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή για να ρυθμίσετε το βιολογικό ρολόι σας. Αν η αγωνία για την πανδημία και τις επιπτώσεις της (π.χ., οικονομικές, κοινωνικές) διατάραξαν τον ύπνο σας το χειμώνα, είναι ευκαιρία να αντιδράσετε. Βάλτε ένα πρόγραμμα ύπνου-έγερσης, αποφύγετε το βαρύ φαγητό και τα κινητά το βράδυ, και κοιμηθείτε νωρίς. Οι ενήλικες χρειάζονται 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.
Προσέξτε τα αλλεργιογόνα
Η άνοιξη είναι κατ’ εξοχήν εποχή αλλεργιών στη γύρη. Ταυτοχρόνως όμως είναι η εποχή της γενικής καθαριότητας, που μπορεί να απαλλάξει το σπίτι, όπου περνάμε πολλές ώρες καθημερινά, από πολλά άλλα αλλεργιογόνα.
Αν πάσχετε από εαρινές αλλεργίες, καλό είναι να προσέχετε τις ώρες που αερίζετε το σπίτι και βγαίνετε σε υπαίθριους χώρους. Οι ιδανικές ώρες και για τα δύο είναι το μεσημέρι και όχι νωρίς το πρωί ή το απόγευμα, όταν πέφτει ο ήλιος. Και αυτό, διότι η γύρη κυκλοφορεί περισσότερο τις ώρες που αλλάζει η θερμοκρασία.
Κάνετε ένα καλό τσεκάπ
Το φετινό χειμώνα πολλοί άνθρωποι ανέβαλαν ή καθυστέρησαν τα προγραμματισμένα ραντεβού με το γιατρό τους από το φόβο του κοροναϊού. Αυτό είναι μεγάλο λάθος, διότι μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους. Ένα τσεκάπ ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι απαραίτητο για την προστασία της. Συζητήστε λοιπόν το θέμα με το γιατρό σας και κάνετε τις εξετάσεις που θα σας συστήσει. Μην αμελήσετε να μιλήσετε μαζί του και για τυχόν φάρμακα που παίρνετε, για να βεβαιωθείτε αν τυχόν χρειάζονται αλλαγές, συνιστά η δρ Christiansen.