
Πώς τα υπεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τον κίνδυνο νόσου του Crohn
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα καθημερινά υπεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να διαταράσσουν τα εντερικά φράγματα και να ενισχύουν τη φλεγμονή. Ταυτόχρονα, στο προσκήνιο έρχονται στοχευμένες διατροφικές στρατηγικές που προσφέρουν υποσχέσεις για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων σε άτομα με νόσο του Crohn.
Σύνδεση υπεξεργασμένων τροφίμων και φλεγμονωδών νόσων
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients συγκέντρωσε στοιχεία που συνδέουν τα υπεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs) με τον κίνδυνο και την δραστηριότητα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD). Σημαντικό είναι ότι πάνω από το 50% των θερμίδων σε πολλές χώρες προέρχονται από UPFs, γεγονός που συμπίπτει με την αύξηση των περιπτώσεων IBD, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, οι οποίες επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των ατόμων.
Η σημασία των προσθέτων τροφίμων
Η ταξινόμηση NOVA ορίζει τα UPFs ως βιομηχανικές συνθέσεις πλούσιες σε επεξεργασμένα συστατικά και πρόσθετα. Μελέτες δείχνουν ότι η υψηλότερη κατανάλωση UPFs σχετίζεται περισσότερο με τη νόσο του Crohn παρά με την ελκώδη κολίτιδα. Ορισμένα πρόσθετα, όπως οι γαλακτωματοποιητές, το καραγενάν και η μαλτοδεξτρίνη, μπορεί να βλάψουν το εντερικό φράγμα και το μικροβίωμα. Εδώ έρχεται η ανάγκη για καθοδήγηση σχετικά με την κατανάλωση συσκευασμένων γευμάτων.
Ανάγκη για περαιτέρω έρευνα
Η έρευνα συνεχίζεται για την τυποποίηση της έκθεσης, τη δοκιμή μηχανισμών και την εξατομίκευση της διατροφής. Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι προοπτικές μελέτες μπορεί να είναι ευάλωτες σε μη μετρημένες παραμέτρους και αλλαγές στη διατροφή που προκαλούνται από πρώιμα συμπτώματα της νόσου. Η συγκεκριμένη ανασκόπηση έγινε με δομημένη προσέγγιση για να συνοψίσει τις επιδημιολογικές, μηχανιστικές και θεραπευτικές αποδείξεις.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βάσεις δεδομένων όπως το PubMed/MEDLINE, Embase και Scopus από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Μάρτιο του 2025, αναζητώντας συνδυασμούς όρων που σχετίζονται με UPF, NOVA, IBD, CD και UC, καθώς και συγκεκριμένα πρόσθετα.
Η ποιότητα των μελετών, οι πιθανές παρεμβολές από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες και οι κίνδυνοι αντίστροφης αιτιότητας εξετάστηκαν ποιοτικά. Δεδομένης της ετερογένειας στα σχέδια, τις πληθυσμιακές ομάδες και τα αποτελέσματα, δεν έγινε ποσοτική συγχώνευση. Αντίθετα, τα στοιχεία συντάχθηκαν αφηγηματικά σε τρεις τομείς: επιδημιολογία, μηχανισμοί και θεραπευτικές επιπτώσεις.
Συνολικά, η υψηλότερη κατανάλωση UPFs συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο νόσου του Crohn, με λιγότερο ή καθόλου συσχετισμό για την ελκώδη κολίτιδα. Στην Προοπτική Αστική και Αγροτική Επιδημιολογία, πέντε ή περισσότερες μερίδες UPFs ημερησίως συνδέθηκαν με την εμφάνιση IBD.














