Οι πολυκατοικίες που χτίστηκαν τη δεκαετία του ’70 και του ’80 αποτελούν μεγάλο μέρος του αστικού τοπίου στην Ελλάδα. Όμως, πόσο ασφαλείς είναι απέναντι στους σεισμούς;
Αντοχή του σκελετού
Ο βασικός σκελετός αυτών των κτιρίων είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο θεωρητικά μπορεί να αντέξει 100 χρόνια ή και περισσότερο. Ωστόσο, η αντοχή του εξαρτάται από την ποιότητα της κατασκευής και τη συντήρηση. Η υγρασία και η διάβρωση του οπλισμού μπορεί να έχουν μειώσει τη στατική επάρκεια πολλών κτιρίων.
Αντισεισμικοί κανονισμοί
Οι πολυκατοικίες της δεκαετίας του ’70 κατασκευάστηκαν με βάση παλαιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς, οι οποίοι δεν θεωρούνται πλέον επαρκείς. Το 1985 έγιναν σημαντικές αλλαγές, ενώ το 2000 ο κανονισμός έγινε ακόμα πιο αυστηρός. Έτσι, ένα κτίριο του 1975 είναι σαφώς πιο ευάλωτο από ένα μεταγενέστερο.
Η σημασία της συντήρησης
Η παρουσία ρωγμών, η φθορά του σκυροδέματος και η διάβρωση του μεταλλικού οπλισμού μειώνουν την ανθεκτικότητα ενός κτιρίου στους σεισμούς. Αν μια πολυκατοικία έχει συντηρηθεί σωστά και έχουν γίνει ενισχύσεις όπου χρειάζεται, μπορεί να παραμείνει ασφαλής για δεκαετίες. Αν όμως η συντήρηση είναι ελλιπής, η σεισμική της αντοχή μειώνεται σημαντικά.Χρειάζονται έλεγχοι και ενισχύσεις
Οι πολυκατοικίες του ’70 και του ’80 δεν είναι αυτόματα επικίνδυνες, αλλά απαιτούν προληπτικούς ελέγχους από μηχανικούς.
Ειδικά σε σεισμογενείς περιοχές, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα αντισεισμικής ενίσχυσης, ώστε τα κτίρια να αντέξουν καλύτερα σε μελλοντικούς σεισμούς.
Η ηλικία από μόνη της δεν καθορίζει την αντοχή ενός κτιρίου. Οι πολυκατοικίες του ’70 και του ’80 μπορούν να παραμείνουν ασφαλείς, αρκεί να έχουν κατασκευαστεί σωστά και να συντηρούνται τακτικά. Χωρίς τις απαραίτητες παρεμβάσεις, όμως, η αντοχή τους στους σεισμούς μπορεί να έχει μειωθεί σημαντικά.