
ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση απλά διαχειρίζεται το πολιτικό κόστος για τους αγρότες
Σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης ασκεί το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη σχετικά με τις ανακοινώσεις προς τους αγρότες. Η Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει ότι η κυβέρνηση περιορίζεται σε «τελεσίγραφα» και δεν έχει παρουσιάσει κάποιο ουσιαστικό σχέδιο στήριξης του πρωτογενούς τομέα.
Η στάση της κυβέρνησης και οι δηλώσεις Μαρινάκη
Στην ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι στην αρχή ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει πρόθυμος να συζητήσει απευθείας με τους αγρότες, χωρίς όμως να καθορίσει το πλαίσιο του διαλόγου. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση επιχείρησε να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, ισχυριζόμενη ότι έχει καλύψει το 70% των αιτημάτων μέσω αριθμητικών αλχημειών. Παράλληλα, αναφέρεται σε ένα «success story» που στηρίζεται σε καθυστερήσεις πληρωμών και σε ένα «γαλάζιο πάρτι διαφθοράς» στον ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο έχει θέσει τον πρωτογενή τομέα σε μνημόνιο.
Κριτική για τη φρασεολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου
Η αξιωματική αντιπολίτευση επικρίνει ιδιαίτερα τη φρασεολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου, σημειώνοντας ότι «σήμερα ο κ. Μαρινάκης μοιράζει τελεσίγραφα, καλώντας αγρότες και κτηνοτρόφους να γίνουν ακροατήριο σε προαποφασισμένες ανακοινώσεις». Το ΠΑΣΟΚ καταλήγει ότι η στάση αυτή επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει μακροπρόθεσμο σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα, περιοριζόμενη στη διαχείριση του πολιτικού κόστους.
Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και η απάντηση στην αντιπολίτευση
Νωρίτερα, κατά την πρώτη ενημέρωση πολιτικών συντακτών για το 2026, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι «την Τετάρτη το πρωί η κυβέρνηση θα εξειδικεύσει τα μέτρα που έχουν προαναγγελθεί, είτε με την παρουσία αγροτών είτε χωρίς». Ξεκαθάρισε ότι «αυτά είναι τα μέτρα και δεν υπάρχουν άλλα ούτε και άλλη υπομονή», τονίζοντας ότι τα μέτρα αφορούν το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων».
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει την επιείκειά της για όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον αρμόδιο υπουργό και κυβερνητικά στελέχη, καλώντας την αντιπολίτευση να εξηγήσει από πού θα βρεθούν επιπλέον πόροι, εφόσον υπόσχεται περισσότερα μέτρα στήριξης.














