Πάσχα: 20.000 λιγότερα αρνιά και κατσίκια για τους Έλληνες καταναλωτές

Πάσχα: 20.000 λιγότερα αρνιά και κατσίκια για τους Έλληνες καταναλωτές

Πάσχα: 20.000 λιγότερα αρνιά και κατσίκια για τους Έλληνες καταναλωτές

Πάσχα,

Περίπου 20.000 αρνιά και κατσίκια εξήχθησαν στην Ιταλία για το Καθολικό Πάσχα, γεγονός που σημαίνει σημαντική οικονομική «ανάσα» για τους κτηνοτρόφους.

Μόνο στην Θεσσαλία εκτιμάται πως σφάχτηκαν έως και 12.000 αρνιά και κατσίκια και περίπου άλλες 8.000 σε ολόκληρη την χώρα. Μάλιστα οι κτηνοτρόφοι πούλησαν σε καλές τιμές, καθώς το αρνάκι «έφυγε» από την Ελλάδα έως 7,80 ευρώ το κιλό, ενώ το κατσικάκι άγγιξε έως και τα 8 ευρώ. «Φέτος οι τιμές που πουλήσαμε αρνιά στην Ιταλία ήταν καλές και μάλιστα κατάφεραμε να καλύψουμε τα αυξημένα εξοδά μας, καθώς τελευταία φορά που πληρωθήκαμε επιδότηση ήταν στα μέσα Δεκεμβρίου», αναφέρει στο Πρώτο Θέμα ο πρώην Πρόεδρος των κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος.

Έτσι, στον δρόμο για το ορθόδοξο Πάσχα ξεκινάμε με 20.000 αρνιά λιγότερα. Το ερώτημα είναι αν αυτή η απώλεια θα δημιουργήσει ελλείψεις στην αγορά, με αποτέλεσμα το αρνί να είναι «αλμυρό» οικονομικά για τον Έλληνα καταναλωτή.

Οι τιμές για το πασχαλινό αρνάκι και κατσικάκι θα «κλειδώσουν» περίπου στα μέσα Απριλίου. Τότε θα έχουμε μια καθαρή εικόνα για το πόσο θα το αγοράσουμε.

Πάντως σύμφωνα με παράγοντες της αγορας ήδη για να αντιμετωπιστεί η ζήτηση για την ιταλική αγορά, εισήχθησαν αρνιά και από την Ρουμανία. Φαίνεται πως σε αυτή την χώρα υπάρχει σημαντικό απόθεμα, καθώς ο καλός καιρός που είχαμε μέσα στον χειμώνα, αύξησε στα κοπάδια τα ζώα. Μάλιστα εισαγωγές από τη Ρουμανία αναμένεται να γίνουν και το επόμενο διάστημα μέχρι το δικό μας Πάσχα για να καλυφθεί η ζήτηση και να υπάρχει επάρκεια. Την παρτίδα για το ελληνικό αρνί αναμένεται να «σώσει» η Μακεδονία, η οποία δεν εξήγαγε μεγάλες ποσότητες προς την Ιταλία.

Πάντως, η ζήτηση αναμένεται να είναι αυξημένη, καθώς είναι κοντά ημερολογιακά η Πρωτομαγιά και το Πάσχα, με αποτέλεσμα οι προμήθειες σε κρέας να είναι μεγαλύτερες από τους καταναλωτές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/_BH5ErZT2XQ Την πρώτη του συνέντευξη στο OnCamera.gr μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη, παραχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μαραθώνα κ. Βασίλης Αχλάδης, στην εκπομπή της…

https://youtu.be/s4rTICsGjdM «Το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών μεταφέρεται από γενιά σε γενιά» εξηγεί ο Ψυχολόγος κ. Σπύρος Στάμος στο ΟnCamera.gr στην εκπομπή «Εν αρχή ην ο λόγος» με την…