Τελος στη δυνατότητα απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας για τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών. Με ειδική διάταξη σε πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης αποκλείει την παρένθετη μητέρα στα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ με άλλη νέα διάταξη, η παραγραφή για τα αδικήματα των υπουργών θα είναι 5 με 8 χρόνια για τα πλημμελήματα και 15 ως 20 για τα κακουργήματα, δηλαδή όπως ισχύει για όλους τους πολίτες.
Ειδικότερα, επέρχεται τροποποίηση στο κεφάλαιο του Αστικού Κώδικα (άρθρο 1350) που αφορά το οικογενειακό Δίκαιο και ξεκαθαρίζεται ότι τα ομόφυλα ζευγάρια στερούνται του δικαιώματος στη γονεϊκότητα μέσω της παρένθετης μητρότητας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης «όσον αφορά την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με μεταφορά ωαρίων στο σώμα άλλης γυναίκας, επέρχονται σημαντικές επεμβάσεις.
Δεν συνιστά ιατρική αδυναμία κυοφορίας κατά την έννοια του παρόντος η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου καιΗ δικαστική άδεια ισχύει μόλις η δικαστική απόφαση που την παρέχει καταστεί αμετάκλητη».
Η νομοθεσία αν και δεν προβλέπει τη δυνατότητα τα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν με μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (παρένθετη μητρότητα), παρ΄ όλα αυτά, υπήρξαν δικαστήρια που εξέδωσαν αντίθετες αποφάσεις επί του θέματος αυτού.
«Δίνουμε μια σαφή ερμηνεία στο τι σημαίνει αδυναμία κυοφορίας και ότι δεν θεωρείται αδυναμία το φύλο. Υπήρχαν προσφυγές στα δικαστήρια από ζευγάρια ομόφυλων λέγοντας ότι έχουν αδυναμία κυοφορίας και τα πρωτοβάθμια δικαστήρια έδιναν άδεια και το ανέτρεπε το Εφετείο».
«Τα πράγματα αποσαφηνίζονται με τη διατύπωση που βάζουμε» εξήγησε ο κ. Φλωρίδης συμπληρώνοντας ότι η ερμηνευτική αυτή ρύθμιση έχει «βαθύτατο ανθρωπιστικό χαρακτήρα» καθώς «η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει χώρα τράφικινγκ με παρένθετες μητέρες».
Ο εφαρμοστικός νόμος
Παράλληλα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το θεσμό της Δικαστικής Μέριμνας και της υποστηριζόμενης λήψης αποφάσεων, περιλαμβάνονται διατάξεις με τις οποίες καταργούνται οι προθεσμίες για την παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών και πλέον θα ισχύουν εκείνες που προβλέπονται και για τους πολίτες.
Πλημμελειοδικών.
11) Κτηματολογική διαμεσολάβηση σε υποθέσεις με εναγόμενο μη ιδιώτη (Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου).
12) Σύσταση θέσης συμβούλου επικοινωνίας για την επικουρία του εκπροσώπου Τύπου και την υποβοήθηση του έργου της επικοινωνίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με τους παράγοντες ενημέρωσης.
13) Διατάξεις προς ενίσχυση των τρίτεκνων και πολύτεκνων. Οι τρίτεκνοι καθώς και οι πολύτεκνοι που επιτυγχάνουν στη Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων θα υπηρετούν στον τόπο που επιθυμούν.
14) Όσον αφορά την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με μεταφορά ωαρίων στο σώμα άλλης γυναίκας, επέρχονται σημαντικές επεμβάσεις. 1. Δεν συνιστά ιατρική αδυναμία κυοφορίας κατά την έννοια του παρόντος η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου. 2. Η δικαστική άδεια ισχύει μόλις η δικαστική απόφαση που την παρέχει καταστεί αμετάκλητη».
15) Αλλαγή των ορίων ηλικίας στους συμβολαιογράφους (κατάργηση ανώτατου ορίου ηλικίας συμμετοχής στο διαγωνισμό) και στους δικαστικούς επιμελητές (αύξηση ανώτατου ορίου ηλικίας συμμετοχής στο διαγωνισμό στα 50 έτη και αύξηση ορίου αποχώρησης, εφόσον το επιθυμούν, στο 70ο έτος.
16) Προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ζήτημα της αποσβεστικής προθεσμίας για την ποινική ευθύνη των Υπουργών που είναι διατυπωμένη στο άρθρο 3 παρ. 2 του ν. 3126/2003 (εφαρμοστικός νόμος του άρθρου 86 του Συντάγματος μετά την αναθεώρηση του 2001), απαλείφεται η διατύπωση για την ύπαρξη της αποσβεστικής προθεσμίας που προέβλεπε το άρθρο 86 του Συντάγματος και η οποία βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, δεν ισχύει μετά από την αναθεώρηση του άρθρου 86 που πραγματοποιήθηκε στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019.