Παραμένουν στο «σκοτάδι» 3.500 νοικοκυριά – «Μπαλάκι» οι ευθύνες

Παραμένουν στο «σκοτάδι» 3.500 νοικοκυριά – «Μπαλάκι» οι ευθύνες

Παραμένουν στο «σκοτάδι» 3.500 νοικοκυριά – «Μπαλάκι» οι ευθύνες

||

Για τρίτη συνεχόμενη νύκτα τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούσαν να δώσουν ρεύμα στα νοικοκυριά που δεν είχαν από την πτώση δένδρων και κλαδιών στα καλώδια ηλεκτροδότησης, εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης, που έφερε η κακοκαιρία «Μήδεια».

Η Εκάλη, ο Διόνυσος, ο Αγ. Στέφανος, το Κρυονέρι, η Άνοιξη, η Δροσιά και ο Κάλαμος, αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα στην Αττική, όπως τόνισε στο protothema.gr ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ κ. Κώστας Μανιάτης«Σίγουρα και σήμερα θα υπάρξουν νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και θα προσπαθήσουν οι τεχνικοί μέχρι σήμερα τη νύχτα να επαναφέρουν το ηλεκτρικό. Όλα τα άτομα είναι βόρεια και εργάζονται. Θεωρώ ότι περίπου δέκα χιλιάδες νοικοκυριά είναι ακόμη χωρίς ρεύμα. Ο ΔΕΔΔΗΕ έδωσε χθες το απόγευμα εφτά χιλιάδες σπίτια, αλλά εγώ υπολογίζω λίγο περισσότερα και για αυτό σας λέω αυτό τον αριθμό. Τα συνεργεία καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να δώσουν ρεύμα». 

Πάντως χθες το βράδυ οι πληροφορίες ανέφεραν ότι παρέμεναν χωρίς ηλεκτροδότηση 3.500 σπίτια. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών οι οποίοι κλείνουν τέσσερις ημέρες χωρίς ρεύμα είναι εξαγριωμένοι με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και με τον ΔΕΔΔΗΕ. Κάποιοι έβγαλαν τα τρόφιμα από τα ψυγεία τους στο χιόνι για να μην χαλάσουν, ενώ άλλοι αγωνιούν για τους ηλικιωμένους που έχουν στα σπίτια τους. Και η αγανάκτηση φτάνει στην κορύφωσή της γιατί όπως είπαν στο protothema.gr «εμείς πληρώνουμε τον λογαριασμό αλλά όταν χρειαστούμε ρεύμα σε δύσκολες καταστάσεις όπως αυτή με την κακοκαιρία μένουμε χωρίς ηλεκτρικό μέσα στην παγωνιά». Και την ώρα που πολλοί κάτοικοι ακόμη και τώρα είναι χωρίς ηλεκτρικό, ένα απίστευτο πινγκ πονγκ ευθυνών, ξέσπασε για το ποιος είναι υπεύθυνος για όλα αυτά. «Όλοι φέρουν την ευθύνη. Και η τοπική αυτοδιοίκηση, και το δασαρχείο και η Περιφέρεια και η Πολιτική Προστασία και ο ΔΕΔΔΗΕ έχουν την ευθύνη σε αυτό το σημείο που φτάσαμε» είπε ο κ. Κώστας Μανιάτης, πρόεδρος των τεχνικών ΔΕΗ.

Είμαστε από την Τρίτη τα ξημερώματα χωρίς ρεύμα, το παιδί μας που είναι στο Λύκειο δεν μπορεί να κάνει τα μαθήματά του, κρυώνουμε, έχουμε μεταφερθεί στο σαλόνι δίπλα στο τζάκι για να ζεσταινόμαστε και δεν αντέχουμε άλλο. Έχουμε στείλει τέσσερα αιτήματα στον ΔΕΔΔΗΕ όπου μας λένε να απευθυνθούμε στο Δήμο και ο Δήμος μας στέλνει πίσω στη ΔΕΔΔΗΕ λες και είμαστε μπαλάκι», ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό η κυρία Ασπασία Σαμονά, κάτοικος Δροσιάς. Σε κάποια σπίτια το ρεύμα ήρθε με …δόσεις μιας και σε κάποια δωμάτια ήρθε κανονικά σε κάποια άλλα όχι με τους ιδιοκτήτες των σπιτιών να μην μπορούν να το πιστέψουν. 

Μεταξύ των χιλιάδων πολιτών που έμειναν χωρίς ρεύμα για μέρες, ήταν και αρκετοί επώνυμοι. Ο Άκης Πετρετζίκης, η Μαρία Μπακοδήμου, ο Στέφανος Μάνος, Ο Χάρης Βαρθακούρης μαζί με την σύζυγό του Αντελίνα,  η Ιωάννα Μαλέσκου η οποία έμεινε σε ξενοδοχείο, αλλά και η Αννίτα Πάνια δεν είχαν ρεύμα, αλλά και νερό εξαιτίας της κακοκαιρίας, αλλά και της ανοργανωσιάς των αρμοδίων. 

Μιλώντας στο protothema.gr ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος είχε διατελέσει για αρκετά χρόνια δήμαρχος Αμαρουσίου, τόνισε ότι η κοπή δέντρων δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, ενώ εξήγησε ότι «εάν ένα δέντρο είναι σε ιδιωτικό χώρο, είναι ευθύνη του ιδιώτη. Τώρα εάν είναι σε αστικό περιβάλλον ευθύνη φέρει ο Δήμος, εάν πρόκειται για πεύκα μέσα σε πλατεία, τότε πρέπει να δώσει άδεια το δασαρχείο, αλλά όταν υπάρχουν καλωδιώσεις, όπως στην περίπτωση που μας απασχολεί, τότε η ευθύνη είναι μόνο του ΔΕΔΔΗΕ. Αυτός μόνο μπορεί να κόψει και να κλαδέψει δέντρα. Ο Δήμος δεν φέρει καμία ευθύνη εάν υπάρχουν ηλεκτροφόρα καλώδια. Και ο ΔΕΔΔΗΕ δεν χρειάζεται να ενημερώσει κανέναν. Πηγαίνουν τα συνεργεία του και κάνουν τη δουλειά», είπε ο κ. Πατούλης.

«Μιλάμε και για ένα έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ που έστειλε στις 15 Ιανουαρίου. Μα στην καρδιά του χειμώνα όπου έχουμε βροχές, χιόνια και ισχυρούς ανέμους, έπρεπε να το κάνει; Αυτά έπρεπε να γίνουν από το καλοκαίρι. Όποιος ευθύνεται θα πρέπει να παραιτηθεί» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης. Σύμφωνα με όσα ισχύουν εάν ένας ιδιώτης θέλει να κλαδέψει ένα δέντρο μέσα σε ιδιοκτησία του σε περιοχή που δεν είναι δασική δεν χρειάζεται άδεια. Για την κοπή του δέντρου τα πράγματα αλλάζουν. Εάν το δέντρο βρίσκεται σε οικόπεδο εντός σχεδίου τότε ο ιδιώτης πρέπει να βγάλει άδεια για εργασίες μικρής κλίμακας με αίτηση που κάνει μέσω δικού του μηχανικού στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Αν η κοπή πραγματοποιείται μέσα στο πλαίσιο οικοδομικών εργασιών τότε πρέπει να συμπεριληφθεί μέσα στην οικοδομική άδεια. Αν τώρα το δέντρο βρίσκεται εκτός σχεδίου ή σε δασική περιοχή τότε απαιτείται άδεια από το οικείο δασαρχείο. Αν βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο τότε την ευθύνη για την κοπή του δένδρου έχει ο Δήμος. Ο ιδιώτης πρέπει να απευθυνθεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του εκάστοτε Δήμου και να υποβάλλει αίτημα για κοπή ή κλάδεμα. Η Επιτροπή γνωμοδοτεί και η γνωμοδότηση οδηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο και αποφασίζει. Αν το δένδρο είναι σε δασική περιοχή τότε ο Δήμος απευθύνεται στο Δασαρχείο, όπως σε άλση ή πάρκα του εκάστοτε Δήμου.

Όπως αναφέρεται στο protothema.gr: Ο κ. Γιώργος Σκορδίλης αντιδήμαρχος Κηφισιάς και υπεύθυνος Πρασίνου του Δήμου, μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε αναφορικά με το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την κακοκαιρία «Μήδεια», το οποίο άφησε χιλιάδες νοικοκυριά των βορείων προαστίων χωρίς ρεύμα για μέρες: «Στην περίπτωση που υπάρχουν καλώδια ο Δήμος δεν μπορεί να παρέμβει, είτε για κοπή είτε για κλάδεμα. Και απευθυνόμαστε στη ΔΕΗ. Η γνωμοδότηση αυτή είτε θα μας επιτρέψει το κλάδεμα αφού πρώτα κόψει την παροχή ρεύματος στο συγκεκριμένο σημείο η ΔΕΗ, είτε αναλαμβάνει με δικά της συνεργεία, είτε με εργολάβους όπου γίνεται η κοπή ή το κλάδεμα. Έτσι σε περίπτωση δένδρου κοινόχρηστου χώρου με καλώδια γίνεται αυτό που σας είπα παραπάνω. Αν τα καλώδια είναι σε ιδιοκτησία και υπάρχει δένδρο μέσα στην ιδιοκτησία ο ιδιοκτήτης πρέπει να κάνει αίτηση στην ΔΕΔΔΗΕ, ο Δήμος δεν εμπλέκεται».
Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη ο ΔΕΔΔΗΕ είχε πραγματοποιήσει εκτεταμένες κλαδεύσεις μέσα στο Δήμο για διάστημα είκοσι ημερών μπορεί και μήνα πριν τη θεομηνία, αλλά όπως επισήμανε η έλλειψη προσωπικού δεν βοηθά ώστε να καλυφθούν όλα τα αιτήματα για κλαδέματα ή κοπές. «Η αδυναμία η μεγάλη της ΔΕΔΔΗΕ να διεκπεραιώσει με το υπάρχον δυναμικό που έχει όλα τα αιτήματα δημιούργησε αυτό το πρόβλημα. Όπως και το γεγονός ότι εν έτη 2021 δεν έχουμε υπογειοποιημένο σύστημα καλωδίωσης για τον ηλεκτροφωτισμό όπου και από εκεί δημιουργούνται οι πυρκαγιές, γιατί ως χώρα είμαστε πολύ πίσω και όπως σας είπα η υποστελέχωση του ΔΕΔΔΗΕ που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες».

 

Τέλος στο πινγκ-πονγκ των ευθυνών μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων για τις άμεσες αλλά και τις επόμενες κυβερνητικές δράσεις επιχειρεί να βάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας στους υπουργούς του ότι η ανεμπόδιστη επίλυση προβλημάτων προϋποθέτει καθαρό πλάνο και μεταρρυθμιστική βάση. 

 

«Κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ -πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους γι’ αυτό και είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης για τα επόμενα βήματα. Όπως συμπλήρωσε στη συνέχεια, η εικόνα των μπερδεμένων αρμοδιοτήτων που αναδείχθηκε κατά την διάρκεια της περιπέτειας και αφορά στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις, όπως τον ΔΕΔΔΗΕ για την διαδικασία πχ του έγκαιρου κλαδέματος των δέντρων θα αντιμετωπιστεί κεντρικά με σχέδιο νόμου (σ.σ. το οποίο θα φέρει προς ψήφιση στη βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας).

Το δεύτερο σοβαρό βήμα συνδέεται με την απόφαση για την υπογειοποίηση καλωδίων ειδικά σε περιοχές που θεωρείται για λόγους ασφαλείας αναγκαία η δημιουργία της σχετικής υποδομής. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο Εθνική Σχέδιο με στόχο την χωρίς καθυστερήσεις απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ήδη -πριν την κακοκαιρία- ενταχθεί μια σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, προβλέπουν μεταξύ άλλων την υπογειοποίηση εναέριων καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές και αφορούν στην εξασφάλιση σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Το τρίτο και πιο άμεσο βήμα γίνεται με την απόφαση του πρωθυπουργού να εξασφαλίσει μέσω της ΔΕΔΔΗΕ μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ η Χρέωση Δικτύου Διανομής θα αφαιρεθεί από όλους τους λογαριασμούς πελατών που επλήγησαν, ανεξάρτητα από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Η μείωση θα ενταχθεί στους λογαριασμούς που θα λάβουν οι καταναλωτές στο επόμενο διάστημα, ανάλογα με τον κύκλο τιμολόγησης του κάθε προμηθευτή. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Με το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης ΤΑΠ-ΔΦ-ΔΤ, θα δημιουργηθεί ένας κόμβος μέσω του οποίου θα γίνεται η διαχείριση των δεδομένων, χωρίς ενδιάμεσα συστήματα είπε ο Δ. Παπαστεργίου. Επίσης, αλλάζουν τα…

«Με επικοινωνιακά τρικ μιας ανεπαρκέστατης διοίκησης δεν λύνονται τα προβλήματα του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.Το ψέμα έχει γίνει πρώτη φύση της κα Τσεβά και καταβαραθρώνει καθημερινά τον δήμο μας.Τα πράγματα είναι απλά.…

Η Δήμητρα Τσεβά τολμά να μιλήσει για «φθηνή αντιπολίτευση». Μέσα στο θυμό της παραγνωρίζει ότι τόσο εκείνη, όσο και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Ζαφειρόπουλος, δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις…