
Πάνος Καμμένος: Το κλειδί για το 2015 είναι το τηλεφώνημα με τον Ομπάμα
Από σήμερα, Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025, το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, με τίτλο «Ιθάκη», είναι διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία. Ο πρώην πρωθυπουργός κάνει μια ξεχωριστή αναφορά στον τότε κυβερνητικό του εταίρο και πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ο οποίος έσπευσε να αποκτήσει το βιβλίο και το διαβάζει με προσοχή, όπως φαίνεται από ανάρτησή του στο X.
Στην ανάρτησή του, ο Καμμένος αναφέρει: «Το κλειδί για το 2015 είναι το τηλεφώνημα με τον πρόεδρο Ομπάμα από τις Βρυξέλλες», συνοδεύοντας τη δήλωσή του με μια φωτογραφία του βιβλίου, πάνω στο οποίο έχουν τοποθετηθεί κόκκινα γυαλιά.
Η συνομιλία με τον Ομπάμα
Στο βιβλίο του, ο Τσίπρας αναφέρεται στις επαφές που είχε με τους ευρωπαίους εταίρους από την αρχή της εκλογικής του θητείας, περιγράφοντας τη σκληρή στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αποκαλύπτει, μάλιστα, περιστατικά που δεν είναι ευρέως γνωστά, όπως το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενώ βρισκόταν στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά το δημοψήφισμα και πριν από τη 17ωρη διαπραγμάτευση που οδήγησε στο τρίτο Μνημόνιο.
Ο διάλογος μεταξύ τους ήταν αποκαλυπτικός:
Ομπάμα: «Έχω ένα καλό και ένα κακό νέο να σου μεταφέρω».
Τσίπρας: «Να ξεκινήσουμε από το καλό;»
Ομπάμα: «Μετά τη νίκη σου στο δημοψήφισμα, είσαι ο κυρίαρχος των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα».
Τσίπρας: «Και το κακό;»
Ομπάμα: «Το κακό νέο είναι ότι έχουν συσπειρωθεί δυνάμεις που θέλουν να τορπιλίσουν τη διαπραγμάτευση. Υπάρχει ένα ισχυρό μπλοκ που δεν θέλει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να οδηγηθείτε σε εθνικό νόμισμα. Να είσαι ψύχραιμος. Εμείς θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα παρέμβουμε αν χρειαστεί».
Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
Στην «Ιθάκη», ο Τσίπρας περιγράφει και δύο σκηνικά που οδήγησαν στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Το πρώτο αφορά τη συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο στην Κουμουνδούρου. «Ανέβηκε στον έβδομο όροφο, βγάλαμε τις τυπικές φωτογραφίες και όταν έκλεισε η πόρτα μου είπε: ‘Εγώ θέλω το Υπουργείο Άμυνας και δεν θα σου βάλω κανέναν όρο’», θυμάται ο Τσίπρας. Ο Καμμένος, όπως φαίνεται, είχε όνειρο να αναλάβει το Υπουργείο Άμυνας και ήθελε να συμμετάσχει στην προσπάθεια για μια νέα εθνική ενότητα.
Ο πρώην πρωθυπουργός του απάντησε: «Ηρέμησε Πάνο! Σ’ ευχαριστώ και μου ακούγεται πολύ ωραίο όλο αυτό για την εθνική συμφιλίωση, αλλά τώρα χρειάζομαι τη μέγιστη δυνατή στήριξη και πλειοψηφία. Σκέφτομαι, λοιπόν, να προτείνω και στον Θεοδωράκη να συμμετάσχει στην Κυβέρνηση». Ο Καμμένος αντέτεινε: «Μην τον φέρεις αυτόν. Θα μας διαλύσει, θα τα δίνει όλα στους έξω».














