Πάνω από 423 χιλιάδες ζώα θανατώθηκαν λόγω ευλογιάς

Πάνω από 423 χιλιάδες ζώα θανατώθηκαν λόγω ευλογιάς

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως σχετικά με την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Ελλάδα. Από τον Αύγουστο του 2024 έως τις 23 Νοεμβρίου 2025, περισσότερα από 423 χιλιάδες ζώα έχουν θανατωθεί στο πλαίσιο εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την καταπολέμηση της νόσου. Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και από την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης και Ελέγχου (ΕΕΕΔΕΕ) της ευλογιάς.

Αυξανόμενα κρούσματα και εκτροφές

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, έχουν καταγραφεί 1.754 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς σε συνολικά 2.192 εκτροφές σε όλη τη χώρα. Η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται, καθώς την εβδομάδα από 17 έως 23 Νοεμβρίου 2025, σημειώθηκαν 52 νέα κρούσματα σε 14 περιφερειακές ενότητες. Αυτά τα αποτελέσματα προκύπτουν από τις εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργούνται.

Στρατηγική διαχείρισης της νόσου

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή συνεχίζουν να εφαρμόζουν το σχέδιο διαχείρισης της νόσου, εστιάζοντας στην πρόληψη και την καταπολέμηση της εξάπλωσης της ευλογιάς. Οι αρμόδιοι φορείς εργάζονται αδιάκοπα για να περιορίσουν την κατάσταση και να προστατεύσουν την κτηνοτροφία της χώρας.

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την κτηνοτροφία και απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης. Η κατάσταση παρακολουθείται στενά και οι αρχές προγραμματίζουν επιπλέον μέτρα για την προστασία των ζώων και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr