Στην άφρονα, απείθαρχη συμπεριφορά της νεολαίας αποδίδει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες στην Ευρώπη.
Ο περιφερειακός επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού για την Eυρώπη, δρ Xανς Κλούγκε, τόνισε ότι πλήθος αναφορών ευρωπαϊκών υγειονομικών φορέων υποδεικνύουν ότι τα περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν άτομα νεαρής ηλικίας. Στην Ολλανδία, λ.χ., ο κορωνοϊός πλήττει τις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες, ενώ η επιδημική εστία της Βρετάνης, στη Γαλλία, πυροδοτήθηκε από άτομα ηλικίας 18-25 ετών, που δεν τήρησαν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Ταυτόχρονα, η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης, Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο, επισήμανε ότι η συμπεριφορά της νεολαίας θέτει σε κίνδυνο «τόσο τους γείτονες όσο και το επαγγελματικό και ακαδημαϊκό της μέλλον». Στην Ισπανία, όπου τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται σημαντική έξαρση των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα η χώρα να μπει στην «κόκκινη λίστα» πολλών ευρωπαϊκών κρατών, επιστήμονες, ομάδες πολιτών και βουλευτές κατέκριναν με δριμύτητα την απόφαση των Αρχών της Μαδρίτης για έκδοση «διαβατηρίων ανοσίας» σε όσους διαθέτουν αντισώματα κατά του κορωνοϊού.
Οι κάτοχοι των λεγόμενων «καρτών COVID» θα αποκτούν πρόσβαση σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως γυμναστήρια, μουσεία και μπαρ. Ωστόσο, οι επιστήμονες αμφισβητούν την επιστημονική βάση της προσέγγισης, επισημαίνοντας ότι ένα θετικό τεστ αντισωμάτων δεν προϋποθέτει την ανάπτυξη ανοσίας, ενώ οι πολίτες διαμαρτύρονται επειδή πιστεύουν ότι τα διαβατήρια αποτελούν σαφή παραβίαση των ατομικών τους δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, ο βρετανικός ταξιδιωτικός κολοσσός TUI αναγκάστηκε να ακυρώσει τα πακέτα διακοπών στις Βαλεαρίδες και τις Καναρίους Νήσους έως τις 4 Αυγούστου, μετά την ταξιδιωτική σύσταση που εξέδωσε η κυβέρνηση.
Απαντώντας στην έκκληση του επικεφαλής του αεροδρομίου Χίθροου για περισσότερα επιτόπου τεστ, ώστε να είναι δυνατό να παρακαμφθεί η παραμονή σε 14ήμερη καραντίνα των ταξιδιωτών από τις χώρες υψηλού κινδύνου, ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού, Ολιβερ Ντόουντεν, είπε ότι η διεξαγωγή εξετάσεων δεν αποτελεί λύση, αφού ο ιός μπορεί να αναπτυχθεί σε βάθος χρόνου.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Μάλτας ανακοίνωνε ότι 65 μετανάστες, από τους συνολικά 94 που διασώθηκαν την Τρίτη στη θάλασσα και μεταφέρθηκαν στο νησί, βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση θετικών κρουσμάτων που εντοπίζεται στη νησιωτική χώρα αφότου καταγράφηκε ο πρώτος ασθενής, στις 7 Μαρτίου.
Τέλος, ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης στην Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας το εξαιρετικά ιδιότυπο εφετινό προσκύνημα. Οι λίγοι προσκυνητές, αφού είχαν παραμείνει επί ημέρες σε καραντίνα, έφθασαν στην πόλη προκειμένου να επιτελέσουν το ιερότερο καθήκον τους. Ολοι υποβλήθηκαν σε εξέταση, ενώ οι κινήσεις τους ελέγχονται διαρκώς με τη βοήθεια των κινητών τους τηλεφώνων.