
Ουκρανία: Η κυριαρχία των drones στα πεδία μάχης τέσσερα χρόνια μετά την εισβολή
Χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) πετούν πάνω από τα πεδία μάχης στην Ουκρανία, ανατρέποντας τις παραδοσιακές στρατιωτικές τακτικές και μετατρέποντας τα τεθωρακισμένα οχήματα σε στατικά συστήματα πυροβολικού. Τα μικρά αλλά θανατηφόρα drones, κυρίως τύπου FPV (First Person View), έχουν γίνει κυρίαρχα, καθιστώντας την κίνηση των τεθωρακισμένων και των αρμάτων μάχης εξαιρετικά επικίνδυνη.
Η νέα στρατηγική του πολέμου
Ο διοικητής ουλαμού αρμάτων μάχης του ουκρανικού στρατού, Βαλεντίν Μποχντάνοφ, από την 127η Ξεχωριστή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία στο Χάρκοβο, μίλησε στο Reuters για τις δραματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί. Όπως εξήγησε, οι μάχες με τεθωρακισμένα που παρατηρήθηκαν στις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής είναι πλέον σχεδόν αδύνατες. «Τα τεθωρακισμένα δεν θα βγουν στο ανοιχτό πεδίο, θα τους κατακλύσουν drones FPV ή και ισχυρότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο 36χρονος αξιωματικός, γνωστός με το προσωνύμιο «Bodia».
Η μετατροπή των αρμάτων σε στατικά συστήματα
Σήμερα, το άρμα μάχης του Μποχντάνοφ, ένα T-72 που κατασχέθηκε από τους Ρώσους, παραμένει κρυμμένο κοντά στην χιονισμένη πρώτη γραμμή στη βόρεια περιοχή του Χάρκοβο. Έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε ένα στατικό κομμάτι πυροβολικού. Ο Μποχντάνοφ, που υπηρετεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, τονίζει ότι η τεχνολογία έχει αναγκάσει και τις δύο πλευρές να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους στο πεδίο μάχης.
Η αυξανόμενη απειλή από drones
Χιλιάδες drones ακριβείας, που συχνά κοστίζουν μόνο μερικές εκατοντάδες δολάρια το καθένα, περιφέρονται καθημερινά σε μια διευρυνόμενη «ζώνη θανάτου» κατά μήκος του μετώπου των 1.200 χιλιομέτρων. Αυτά συνοδεύονται από μια αυξανόμενη γκάμα ισχυρότερων drones, ικανά να πετούν μακρύτερα και να μεταφέρουν βαρύτερα ωφέλιμα φορτία. Η συνεχής απειλή από τον αέρα καθιστά σχεδόν οποιαδήποτε κίνηση – από εναλλαγές στρατευμάτων μέχρι επιθέσεις με άρματα μάχης – ολοένα και πιο επικίνδυνη.
Σύμφωνα με έκθεση του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, τα θύματα που προκλήθηκαν από drones έχουν αυξηθεί από λιγότερο από 10% του συνόλου το 2022 σε έως και 80% το 2025, καθώς μεγάλο μέρος του πολέμου έχει μετατραπεί σε μια «αεροπορική μάχη drones». Οι κινητές ομάδες αντιμετώπισης drones είναι πλέον συνηθισμένες, περιπολώντας δρόμους καλυμμένους με «αντι-drone» δίχτυα, σε συνεχή επιφυλακή για drones διαφόρων τύπων.
Η εμπειρία των στρατιωτών
Ένας «κυνηγός drones» της 93ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας περιέγραψε μια στιγμή που είδε 54 drones να επιτίθενται σε έναν μόνο στόχο μέσα σε μία ώρα. Πολλοί στρατιώτες που έχουν δεχθεί επίθεση αναφέρουν ότι έχουν συγκλονιστεί από την ταχύτητα και την ευελιξία των FPV. Ένας Ουκρανός στρατιώτης που τραυματίστηκε από ρωσικό UAV δήλωσε: «Η ταχύτητα ενός ανθρώπου δεν συγκρίνεται με την ταχύτητα ενός FPV drone, οπότε δεν είχα καν χρόνο να σηκώσω το τουφέκι μου για να το πυροβολήσω». Οι τραυματίες εκκενώνονται από το πεδίο της μάχης με μη επανδρωμένα επίγεια οχήματα, αυξάνοντας τους χρόνους εκκένωσης, που μπορούν να αποβούν μοιραίοι.













