Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές μετά την καταγραφή του πρώτου θανάτου ενός βρέφους 13 μηνών από οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας.
Το βρέφος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, εισήχθη σε ιδιωτική παιδιατρική κλινική λόγω εμπυρέτου από διημέρου και νωθρότητας. Από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ηπατική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό οίδημα και παρά τις προσπάθειες των ιατρών δυστυχώς κατέληξε.
Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν δηλωθεί άλλα 11 περιστατικά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Πάντως οι ειδικοί τονίζουν πως δεν υπάρχει λόγος πανικού από τους γονείς.
Ο κ. Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, εξήγησε ότι παρότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη βρει το ακριβές αίτιο και τον υπεύθυνο ιό για τη νόσο, τα συμπτώματα που δημιουργεί είναι ήπια στη συντριπτική τους πλειοψηφία και τα σοβαρά περιστατικά είναι πάρα πολύ λίγα και σπάνια.
Συγκεκριμένα προσβάλλονται παιδιά ηλικίας <16 ετών και τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Ίκτερο (κιτρινωπή χροιά δέρματος, επιπεφυκότων)
- Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό των κοπράνων
- Κνησμό
- Αρθραλγία/μυαλγία
- Πυρετό
- Ναυτία, έμετο ή κοιλιακό άλγος
- Λήθαργο και/ ή απώλεια όρεξης
Οι γονείς και οι φροντιστές των μικρών παιδιών καλούνται να παρακολουθούν την υγεία τους, να είναι σε εγρήγορση για τυχόν εμφάνιση των συμπτωμάτων ηπατίτιδας (που αναφέρθηκαν) και σε περίπτωση υποψίας/ανησυχίας να επικοινωνούν με τον παιδίατρο.
Συστήνεται η συστηματική εφαρμογή των γενικών μέτρων πρόληψης-υγιεινής:
- τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα (και ιδιαίτερα μετά τη χρήση τουαλέτας ή πριν την κατανάλωση/προετοιμασία φαγητού)
- αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα)
- κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή το φτέρνισμα (αν δεν είναι διαθέσιμο, κάλυψη με το εσωτερικό του αγκώνα).
- αποφυγή κοινής χρήσης επιτραπέζιων σκευών (όπως ποτήρια, μαχαιροπίρουνα κλπ.)
- αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή του γαστρεντερικού
- επαρκής αερισμός χώρων, καθαρισμός επιφανειών
Συστήνεται τα παιδιά να έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα για την ηλικία τους εμβόλια, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων.
Δεδομένου ότι το αίτιο της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά παραμένει άγνωστο, σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος που πληροί τα κριτήρια ορισμού του «πιθανού κρούσματος» ή της «στενής επαφής με πιθανό κρούσμα» θα πρέπει να φυλάσσονται τα ακόλουθα δείγματα:
- Δύο δείγματα ορού και δύο δείγματα με EDTA (5 ml/δείγμα)
- Ρινικό και φαρυγγικό επίχρισμα
- Δείγμα κοπράνων
- Δείγμα ούρων
Σημειώνεται ότι είναι σημαντικό να συλλέγονται όσο το δυνατό πιο πρώιμα δείγματα.
Επίσης τα θετικά δείγματα θα πρέπει να αποθηκεύονται για τυποποίηση.