«Κλείδωσε» η αύξηση στα επίπεδα προσφοράς πετρελαίου από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+, καθώς η παγκόσμια ζήτηση αρχίζει να ανακάμπτει δεδομένου πως οι οικονομίες σταθεροποιούνται. Μάλιστα, η αύξηση συμφωνήθηκε σε επίπεδο τεχνοκρατών, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται πιθανότατα η προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη, τηλεδιάσκεψη των υπουργών.
Η συμφωνία «έκλεισε» σε συνεδρίαση μεταξύ των τεχνικών συμβούλων έχοντας ουσιαστικά την έγκριση των δύο «μεγάλων» του πετρελαϊκού καρτέλ, ήτοι της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, προσθέτοντας στα επίπεδα παραγωγής περίπου 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σταδιακά μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
Οι χώρες παραγωγής θέλησαν να προλάβουν την διαφαινόμενη ανάκαμψη της ζήτησης, καθώς η κατάσταση στις οικονομίες διεθνώς βελτιώνεται και η σταδιακή άρση των προστατευτικών μέτρων επαναφέρει τις αγορές στην κανονικότητα.
Πραγματικά, αναλυτές του κλάδου εκτιμούν ότι η παγκόσμια ζήτηση ανακάμπτει προς την κατεύθυνση μιας αύξησης της τάξεως των 6 εκατ. βαρελιών την ημέρα, παρά το γεγονός πως οι κίνδυνοι για την αγορά εν μέσω πανδημίας δεν έχουν ξεπεραστεί πλήρως, όπως φάνηκε με την έξαρση του κορωνοϊού στην Ινδία και την εμφάνιση της ακόμη πιο επικίνδυνης ινδικής μετάλλαξης.
Σταδιακή αύξηση της ροής
Θυμίζουμε πως η συμμαχία του ΟΠΕΚ+ μείωσε δραστικά τα επίπεδα παραγωγής πέρυσι προκειμένου να τονώσει τον κλάδο και τις τιμές που είχαν καταρρεύσει λόγω της κάθετης πτώσης της ζήτησης για πετρέλαιο και καύσιμα από βιομηχανίες και νοικοκυριά. Στόχος, λοιπόν, τώρα είναι η σταδιακή αύξηση της ροής, ξεκινώντας από μια αύξηση της τάξεως των 600.000 βαρελιών την ημέρα από τον ερχόμενο μήνα.
Σε δηλώσεις του νωρίτερα, ο Ρώσος αντιπρόεδρος, Αλεξάντερ Νόβακ, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο μέτωπο του μαύρου χρυσού σχολίασε πως υπάρχει αισιοδοξία για την ανάκαμψη της αγοράς πετρελαίου. Την ίδια εκτίμηση έχουν κάνει στις αναλύσεις τους και οι πετρελαϊκές εταιρίες, γεγονός που αντανακλάται και στα επίπεδα των διεθνών τιμών. Συνολικά από τις αρχές της χρονιάς οι πετρελαϊκές τιμές έχουν κερδίσει πάνω από 25%.
Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη τα επίπεδα ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα έχουν φτάσει, αλλά και ξεπεράσει, το ύψος που βρίσκονταν πριν την πανδημία, ενώ πολύ κοντά στα προ-κρίσης επίπεδα βρίσκεται και η ζήτηση στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το ot.gr, η Ευρώπη κινείται χαμηλότερα, καθώς ο χαμηλός ρυθμός των εμβολιασμών έχει καθυστερήσει την επιστροφή στην κανονικότητα, όμως ελπίζεται πως η διαφορά θα καλυφθεί.