ΟΗΕ: Τεράστιες καταστροφές από τον τυφώνα Μελίσα στη δυτική Τζαμάικα

ΟΗΕ: Τεράστιες καταστροφές από τον τυφώνα Μελίσα στη δυτική Τζαμάικα

Ο τυφώνας Μελίσα έχει προκαλέσει σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις και εκτεταμένες καταστροφές στη δυτική Τζαμάικα. Σύμφωνα με δορυφορική ανάλυση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), η καταιγίδα άφησε πίσω της περισσότερους από 4,8 εκατομμύρια τόνους συντριμμιών, τα οποία φράζουν δρόμους και εμποδίζουν την πρόσβαση σε σχολεία, νοσοκομεία και αγορές. Αυτή η κατάσταση καθυστερεί την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την αποκατάσταση των βασικών υπηρεσιών.

Σοβαρές ζημιές και εκτοπισμένα άτομα

Ο τυφώνας, ο οποίος κατατάσσεται στην κατηγορία 5, έπληξε την Τζαμάικα στις 28 Οκτωβρίου, προκαλώντας ζημιές σε δεκάδες χιλιάδες κατοικίες. Ιδιαίτερα σφοδρά πλήττονται οι περιοχές Σεντ Ελίζαμπεθ και Γουέστμορλαντ, όπου ολόκληρες κωμοπόλεις έχουν ισοπεδωθεί και έως το 90% των κτιρίων έχουν υποστεί ζημιές σε ορισμένες περιοχές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του UNDP, περίπου 32.500 άτομα ενδέχεται να έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά.

Η ανάγκη για άμεσες ενέργειες

«Ολόκληρες κοινότητες είναι περικυκλωμένες από συντρίμμια», δήλωσε ο Kishan Khoday, Μόνιμος Αντιπρόσωπος του UNDP στην Τζαμάικα. «Η απομάκρυνση αυτών των συντριμμιών είναι κρίσιμη για την εκκίνηση της πρώιμης ανάκαμψης, την αποκατάσταση ασφαλούς πρόσβασης σε κατοικίες και υποδομές, καθώς και τη λειτουργία βασικών υπηρεσιών. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, γιατί οι καθυστερήσεις σημαίνουν κλειστοί δρόμοι και αυξημένη οδύνη για τους πληγέντες».

Ο όγκος των συντριμμιών που έχει προκληθεί εκτιμάται ότι ισοδυναμεί με περίπου 480.000 φορτία τυπικών φορτηγών. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται περίπου 2,1 εκατομμύρια τόνοι οικοδομικών συντριμμιών, 1,3 εκατομμύρια τόνοι φυτικής ύλης και 1,4 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων προσωπικής περιουσίας. Αυτές οι εκτιμήσεις βασίζονται σε πρόσφατα δεδομένα από το UNOSAT και το Copernicus και αναμένονται αναθεωρήσεις καθώς θα ολοκληρωθούν επιπλέον αναλύσεις.

Η κλιματική κρίση και οι συνέπειές της

Η καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Μελίσα αναδεικνύει τις εντεινόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες οδηγούν σε συχνότερες και πιο σφοδρές φυσικές καταστροφές. Αυτή είναι μια επείγουσα υπενθύμιση, καθώς αυτή την εβδομάδα ο κόσμος συγκεντρώνεται για την COP30, για την ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων στην πρόληψη κινδύνων και στην ετοιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κατάσταση αυτή υπογραμμίζει την αυξανόμενη πίεση που ασκεί η κλιματική κρίση στα Μικρά Νησιωτικά Αναπτυσσόμενα Κράτη, τα οποία αντιμετωπίζουν ολοένα πιο συχνές καταιγίδες, πλημμύρες και ξηρασίες. Η ανάγκη για χρηματοδότηση από δωρητές είναι επιτακτική, προκειμένου να στηριχθούν μέτρα πρώιμης ανάκαμψης που θα βοηθήσουν τις κοινότητες να ξαναχτίσουν και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους.

Το UNDP, με 50 χρόνια παρουσίας στην Τζαμάικα, παρέχει στήριξη για τις αξιολογήσεις ζημιών και τον σχεδιασμό της ανάκαμψης, προκειμένου να αποκατασταθούν θέσεις εργασίας και εισοδήματα, να απομακρυνθούν τα συντρίμμια και να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

Οι συνέπειες του τυφώνα γίνονται αισθητές σε ολόκληρη την Καραϊβική. Στην Κούβα, σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν διακοπές στη λειτουργία υπηρεσιών, ζημιές σε κατοικίες και καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες. Η Αϊτή, οι Μπαχάμες και άλλα νησιά αναφέρουν επίσης πλημμύρες και εκτεταμένες ζημιές. Το UNDP συνεργάζεται με κυβερνήσεις σε όλη την περιοχή για τις προσπάθειες ανάκαμψης.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr