Με ανοιχτά μέτωπα μπήκε το 2021 για την κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν εστίες, οι οποίες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε βραδυφλεγείς βόμβες.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Και αυτές δεν είναι άλλες από το τρίτο κύμα του κορονοϊού, την εξέλιξη του μαζικού εμβολιασμού, τις βαθιές πληγές της οικονομίας, τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης αλλά και τα εθνικά ζητήματα με επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις κινήσεις του Τούρκου Προέδρου που αποτελεί τον νούμερο 1 αστάθμητο παράγοντα.
Και μπορεί κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να χαρακτηρίζουν άκαιρη την εκλογολογία, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ξεκάθαρα, ότι η νέα ανθρωπογεωγραφία στο υπουργικό συμβούλιο δεν επελέγη τυχαία αλλά προλειαίνει το έδαφος, έτσι ώστε υπό προϋποθέσεις να σηκώσει το βάρος μίας – όπως όλα δείχνουν- διπλής εκλογικής αναμέτρησης.
Τα εκλογικά χαρακτηριστικά του νέου σχήματος
Η αύξηση του αριθμού των μελών του κυβερνητικού σχήματος σε επίπεδα που θυμίζουν προεκλογική περίοδο, η αλλαγή της ισορροπίας ανάμεσα στους βουλευτές και τους τεχνοκράτες που συμμετέχουν στην κυβέρνηση με έμφαση στα γαλάζια στελέχη, καθώς και η «αλλαγή φρουράς» στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών που έχει την αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή των εκλογών είναι μόνον τρεις από τις βασικές παραμέτρους, δηλωτικές των κυβερνητικών σχεδιασμών.
Η πλειονότητα των αναλυτών βλέπει εκλογικά χαρακτηριστικά στο νέο κυβερνητικό σχήμα, επισημαίνοντας ότι δεν επελέγησαν τυχαία στελέχη που προέρχονται από τον στενό πυρήνα της ΝΔ, δηλαδή τα πρόσωπα που θα «τρέξουν» τις εκλογές, θα οργανώσουν το κόμμα, θα «οργώσουν» τη χώρα με περιοδείες για να συνομιλήσουν απευθείας με τους πολίτες. Επισημαίνουν δε, ότι υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση των περιφερειών κι ότι η επιλογή του Μάκη Βορίδη στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι ένα σήμα ότι ο ίδιος θα ασχοληθεί με την οργάνωση των εκλογών.
Το δέλεαρ της απλής αναλογικής
Το σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολύ καλή αφορμή για να προκηρύξει εντός του 2021 εκλογές ο πρωθυπουργός, εκμεταλλευόμενος το πλεονέκτημα που έχει -αυτή τη στιγμή- στο πολιτικό σκηνικό. Πρόκειται για μία ευκαιρία που θα μπορούσε να κάνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πατήσει το εκλογικό κουμπί, καθώς ακόμη και αν δεν πετύχει, όπως προεξοφλούν οι περισσότεροι, αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το προβάδισμα που, με τα σημερινά δεδομένα θα λάβει θα είναι τέτοιο, που στις δεύτερες κάλπες, οι οποίες θα γίνουν με επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής, θα του επιτρέψουν μία άνετη εκλογική επικράτηση. Ειδικοί μάλιστα εκτιμούν, ότι το δέλεαρ για την κυβερνητική παράταξη, που προκύπτει από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, είναι τόσο μεγάλο που δύσκολα θα το απεμπολήσει.
Κάλπες πριν τις καλοκαιρινές διακοπές
Εκτός μεγάλης ανατροπής πολιτικών ισορροπιών, με δεδομένο ότι διατηρείται η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και με την πρόβλεψη ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει προχωρήσει σημαντικά ο μαζικός εμβολιασμός, επανέρχεται στο προσκήνιο το σενάριο των πρόωρων εκλογών τον Μάιο -Ιούνιο. Οι υπέρμαχοι αυτού του σεναρίου τονίζουν ότι η ΝΔ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές άνετα και αν όχι με την πρώτη, με τη δεύτερη εκλογική διαδικασία θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Το σενάριο αυτό ενισχύεται και από μια άλλη παράμετρο που δεν είναι άλλη από την οικονομική. Και αυτό γιατί : Τα ευρωπαϊκά κονδύλια αργούν, το στοίχημα για τον τουρισμό είναι μεγάλο και τα ταμειακά διαθέσιμα δεν είναι ανεξάντλητα. Συνεπώς, με τις κρατικές ενισχύσεις που θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, δεν θα έχει αρχίσει να αποτυπώνεται ακόμα το εύρος των τραγικών οικονομικών συνεπειών τόσο στα νοικοκυριά όσο και στην αγορά.
Οι διαφωνούντες
Υπάρχουν όμως και φωνές εντός της κυβέρνησης που διαφωνούν με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και επιμένουν σε εξάντληση της τετραετίας, εκτιμώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε ρίσκο, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί η αντίδραση του κόσμου εν μέσω πανδημίας, με έντονα αποτυπωμένα τα χαρακτηριστικά της κόπωσης τόσων μηνών και με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε κρίση. Έτσι, έκδηλη είναι η ανησυχία για φυγόκεντρες τάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να κοστίσουν πολλές ψήφους στην κυβέρνηση που θα οδηγούσαν είτε σε οριακή πλειοψηφία, είτε σε ανάγκη για συνεργασίες.
Πηγή:www.newsbeast.gr