Οι φοροελαφρύνσεις, η ΔΕΘ και η αγωνία για το ΑΕΠ

Οι φοροελαφρύνσεις, η ΔΕΘ και η αγωνία για το ΑΕΠ

Οι φοροελαφρύνσεις, η ΔΕΘ και η αγωνία για το ΑΕΠ

||

Ενα καυτό δίμηνο έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία ακολουθώντας μία βαριά ατζέντα γεγονότων και προκλήσεων, όπου ειδικότερα τα «ραντεβού» του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου θα καθορίσουν μεταξύ άλλων τις κυβερνητικές αποφάσεις για τις νέες φοροελαφρύνσεις.

Η μάχη είναι σε δύο μέτωπα: πρώτον, η μετάλλαξη Δέλτα – με όπλο τα εμβόλια – να μην τινάξει στον αέρα τους σχεδιασμούς για μία ανοιχτή οικονομία φέτος.

Και  δεύτερον, να μην υπάρξει εκτροχιασμός των δημοσιονομικών στόχων – λόγω και των ενδεχόμενων νέων έκτακτων μέτρων στήριξης λόγω πανδημίας και φυσικών καταστροφών.

Τα θετικά σημάδια…

Διεθνείς και εγχώριοι αναλυτές βλέπουν θετικά σημάδια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021, αλλά και το 2022, που καθοδηγούνται τόσο από την ανθεκτικότητα του ΑΕΠ τα προηγούμενα τρίμηνα, τον καλύτερα από το αναμενόμενο τουρισμό Ιούλιο – Αύγουστο (προβλέψεις για έσοδα στο 60% του 2019 φέτος) και φυσικά από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση τρέχει ήδη τα πρώτα 12 έργα και τον γενικότερο σχεδιασμό μετά και την είσπραξη της προκαταβολής (4 δισ. ευρώ) ώστε να λάβει την πρώτη δόση τον Νοέμβριο (σύνολο 2021 7,8 δισ. ευρώ).

…και τα καμπανάκια

Οι οικονομολόγοι όμως χτυπούν καμπανάκια και μιλούν για αυξημένη αβεβαιότητα με κύρια πηγή τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προσφυγική κρίση επηρεάζοντας όλη την Ευρώπη.

Πέραν της αγωνίας για τα επίσημα αποκαλυπτήρια του ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου στις 7 Σεπτεμβρίου, το βλέμμα του οικονομικού επιτελείου είναι στις ευρωπαϊκές συζητήσεις που ξεκινούν μετά τον Αύγουστο και αφορούν τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας ενόσω ισχύει η δημοσιονομική ευελιξία μόνο μέχρι το 2022.

Από την κυβέρνηση έχουν δηλώσει ανοιχτά τις προθέσεις για ένα νέο πακέτο ελαφρύνσεων, όμως οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες στις αρχές Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι αμφίβολο αν θα κινηθούν στους αρχικούς σχεδιασμούς.

Παρά τις προβλέψεις για το έκτακτο κονδύλι των 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των πυροπλήκτων δεν αποκλείεται ο λογαριασμός για κάλυψη των πληγέντων από φυσικές καταστροφές να αυξηθεί, ο οποίος από το 2020 έως σήμερα ανέρχεται στο 1,6 δισ. ευρώ.

Οι όποιες νέες φοροελαφρύνσεις εξετάζονται (αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης και για Δημόσιο, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικών εισφορών, φορολογικών συντελεστών κ.λπ.) θα ενσωματωθούν, εφόσον υιοθετηθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022 που αναμένεται την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή.

Κρίσιμη σε αυτό το στάδιο είναι η συνεννόηση με τους Θεσμούς, ενώ οι συζητήσεις που θα ξεκινήσουν από Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης του Οκτωβρίου θα καθορίσουν και το τελικό σχέδιο.

in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Πεντέλης προχωράει στον δρόμο της αντιπλημμυρικής προστασίας και της περιβαλλοντικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το κράτος, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων για…

Χθες, Τρίτη 12 Νοεμβρίου, ο Δήμος Σαρωνικού έκανε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, υπογράφοντας τη σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση δύο σχολείων και ενός κοινοτικού κτίσματος του Δήμου…