Ο ίδιος ο φυσικός πλούτος που έχει κάθε δήμος είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την ευαισθητοποίηση στην προστασία του Περιβάλλοντος, την υγεία των δημοτών και τοπική ανάπτυξη. Ο εναλλακτικός τουρισμός μάλιστα προσελκύει όλο και μεγαλύτερο κοινό και ένα μικρό χωριό ή μια κωμόπολη μπορεί σήμερα να γίνει ένα παγκόσμιος τουριστικός προορισμός.
Σε αυτήν την κατεύθυνση αρκετοί δήμοι της Ελλάδας αναπτύσσουν την χάραξη των μονοπατιών στα βουνά με τα οποία συνορεύουν. Προσφέρουν έτσι έναν ασφαλή δημόσιο χώρο στους δημότες τους και επισκεψιμότητα και οικονομική δραστηριότητα στις αγορές τους.
Ετσι άλλη μια καλή πρακτική αναπτύσσεται στον δήμο Αιγιάλειας όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση εργασίας με αντικείμενο την χαρτογράφηση των μονοπατιών της Αιγιάλειας.
Στη συνάντηση το παρών έδωσαν εκπρόσωποι του Δασαρχείου Αιγίου, πρόεδροι Κοινοτήτων της Αιγιάλειας, εκπρόσωποι Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Συλλόγων, του Ορειβατικού Συλλόγου Αιγίου, του Δικτύου Ποιότητας «Οινοξένεια» και ενεργοί πολίτες που αγαπούν την πεζοπορία, την ποδηλασία και τη φύση.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κ. Βασίλειος Χριστόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αιγιάλειας, χαιρέτησαν την πρωτοβουλία και συμμετείχαν ενεργά στον διάλογο που αναπτύχθηκε.
Σκοπός της συνάντησης ήταν να παρουσιαστεί η μεθοδολογία χαρτογράφησης των μονοπατιών της περιοχής, να λυθούν απορίες, να συζητηθούν θέματα προοπτικών ανάπτυξης και να δημιουργηθεί το δίκτυο-κοινότητα των ανθρώπων που θα είναι αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.
Στην φάση αυτή είναι σημαντικό να συγκεντρωθεί το απαραίτητο πληροφοριακό υλικό των μονοπατιών όπως χάρτες, ιστορικά, λαογραφικά στοιχεία, σημεία ενδιαφέροντος κ.α., τα οποία θα εμπλουτίσουν το δίκτυο των μονοπατιών που θα διατρέχουν την Αιγιάλεια.
Οι συναντήσεις μονοπατιών έγιναν στον Υμηττό, τη Ροδόπη, την Ήπειρο, την Άνδρο και το Μαίναλο, το Πήλιο με σκοπό το διάλογο για το δίκτυο των πεζοπορικών διαδρομών στην Ελλάδα, τους σχετικούς φορείς, θεσμούς, δράσεις και πρωτοβουλίες, με στόχο την ανταλλαγή και εφαρμογή καλών πρακτικών, την ανάδειξη και προβολή του πεζοπορικού τουρισμού ως ήπιας τουριστικής δραστηριότητας, και την χάραξη εθνικών στρατηγικών, που θα διασφαλίζουν τόσο τη βιωσιμότητα του δικτύου των ελληνικών μονοπατιών και των δραστηριοτήτων που αυτά φιλοξενούν, αλλά και των κοινοτήτων που τα υποστηρίζουν.
Η διοργάνωση αποτελεί θεσμό πλέον στον χώρο της πεζοπορίας και του πεζοπορικού τουρισμού και συγκεντρώνει κάθε χρόνο πάνω από 150 εκπροσώπους φορέων της πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών απ’ όλη την Ελλάδα, και αριθμεί ήδη 6 ανάλογες εκδηλώσεις στο Πήλιο (2023) στην Καισαριανή (2022), την Ξάνθη (2021), το Μέτσοβο (2019), την Άνδρο (2018) και τη Βυτίνα (2017). Συμμετέχουν φορείς και πρόσωπα, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πεζοπορίας, είτε στην χρήση, είτε στη διαχείριση, τη συντήρηση και την προβολή, αλλά και την προστασία των πεζοπορικών δικτύων: η πεζοπορική και ορειβατική κοινότητα, περιπατητικοί σύλλογοι, πεζοπορικά σωματεία, φυσιολατρικές κινήσεις, ορειβατικοί σύλλογοι, όργανα της κεντρικής δημόσιας διοίκησης ή της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, κοινωφελείς συνεταιριστικές επιχειρήσεις, πολιτιστικοί φορείς ή τουριστικές επιχειρήσεις με αντικείμενο τον πεζοπορικό τουρισμό ή την πολιτιστική κληρονομιά, ερευνητικά κέντρα ή εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και εταιρείες που παρέχουν σχετικές συμβουλευτικές, μελετητικές ή τεχνικές υπηρεσίες.