
Οφέλη από την κατανάλωση γάλακτος με μαύρη σοκολάτα για την αθλητική απόδοση
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης γάλακτος με μαύρη σοκολάτα (DC milk) στην αναερόβια απόδοση σπριντ σε υγιείς ενήλικες. Το γάλα DC περιέχει βιολογικά ενεργά συστατικά, όπως κατεχίνες, επικατεχίνες, θεοβρωμίνη και προκυανιδίνες, που ενδέχεται να υποστηρίξουν την καρδιοαγγειακή υγεία.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση προϊόντων μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο μπορεί να βελτιώσει την απόδοση σε αθλήματα αντοχής. Επιπλέον, οι καταναλωτές μαύρης σοκολάτας έχουν παρατηρήσει μείωση της σωματικής και ψυχικής κόπωσης, οδηγώντας σε καλύτερη εκτελεστική λειτουργία. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία μελέτη που να εξετάσει την επίδραση του γάλακτος με μαύρη σοκολάτα στην αναερόβια απόδοση.
Σχεδίαση και μέθοδος της μελέτης
Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν εάν το γάλα DC επηρεάζει τις μεταβολικές διαδικασίες και αυξάνει την απόδοση κατά τη διάρκεια ενός αναερόβιου τεστ σπριντ. Οι συμμετέχοντες ήταν άτομα ηλικίας 21-35 ετών, χωρίς χρήση φαρμάκων και χωρίς μυοσκελετικούς τραυματισμούς τους τελευταίους έξι μήνες, που ασκούνταν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, με τουλάχιστον 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας ή 150 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας ανά εβδομάδα.
Οι συμμετέχοντες τυχαία επιλέχθηκαν να λάβουν είτε γάλα DC είτε γάλα λευκής σοκολάτας (WC) ως ελέγχο χωρίς φλαβονοειδή. Ολοκλήρωσαν δύο δοκιμαστικές συνεδρίες (WC και DC) με μια περίοδο πλύσης 7 ημερών μεταξύ τους. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να διατηρήσουν τη συνήθη διατροφή και σωματική τους δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης για να αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές συνθήκες. Οι γυναίκες ολοκλήρωσαν την πρώτη δοκιμή κατά τη διάρκεια της θυλακοειδούς φάσης του εμμηνορροϊκού κύκλου.
Αποτελέσματα και συμπεράσματα
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκαν η σωματική σύνθεση, το ύψος, το βάρος και ο καρδιακός ρυθμός (HR) των συμμετεχόντων. Στη συνέχεια, η ομάδα DC κατανάλωσε 300 mL γάλακτος DC, ενώ η ομάδα WC κατανάλωσε 300 mL γάλακτος με γεύση WC. Οι συμμετέχοντες ξεκουράστηκαν για 1,5 ώρες μετά την κατανάλωση του ροφήματος τους για να επιτρέψουν την πέψη. Πραγματοποίησαν μια σειρά ζεστάσεων 10 λεπτά πριν από την έναρξη δύο σετ του αναερόβιου τεστ σπριντ (RAST).
Το RAST περιλάμβανε έξι σπριντ 35 μέτρων με 10 δευτερόλεπτα παθητικής ανάπαυσης μεταξύ των σπριντ. Χρησιμοποιήθηκαν πύλες χρονομέτρησης για να μετρηθεί ο χρόνος ολοκλήρωσης κάθε σπριντ. Η αντίληψη της κόπωσης (RPE) και ο καρδιακός ρυθμός καταγράφηκαν πριν από το τεστ και μετά από το δεύτερο, τέταρτο και έκτο σπριντ. Επιτράπηκε μια ανάπαυση τεσσάρων λεπτών μετά το πρώτο σετ RAST πριν συνεχιστεί το δεύτερο σετ.
Ο υπολογισμός του δείκτη κόπωσης (FI) και της ισχύος πραγματοποιήθηκε. Έγινε t-test για τη σύγκριση των δεδομένων απόδοσης και φυσιολογικών στοιχείων μεταξύ των σετ RAST. Η ανάλυση διακύμανσης (ANOVA) χρησιμοποιήθηκε για να εκτιμήσει την μέση ισχύ, τον μέσο χρόνο σπριντ, τον καρδιακό ρυθμό και την RPE για κάθε σετ και δοκιμή και μεταξύ των φύλων.
Στη μελέτη συμμετείχαν 20 ενήλικες, με μέση ηλικία 25,07 ετών και δείκτη μάζας σώματος (BMI) 22,85 kg/m². Σημαντικές διαφορές παρατηρήθηκαν στον FI κατά τη διάρκεια του πρώτου RAST και στον συνολικό χρόνο προσπάθειας, τον μέσο χρόνο σπριντ, την μέση ισχύ και την σχετική μέση ισχύ κατά τη διάρκεια του δεύτερου RAST μεταξύ των δοκιμών DC και WC. Συγκεκριμένα, η μέση ισχύς (p = 0,009) και η σχετική μέση ισχύς (p = 0,007) ήταν σημαντικά υψηλότερες για το γάλα DC σε σύγκριση με το WC κατά τη διάρκεια του δεύτερου RAST, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του t-test. Επιπλέον, οι άνδρες και οι γυναίκες παρουσίασαν σημαντικές διαφορές στις δοκιμές στον FI και στον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας αντίστοιχα κατά τη διάρκεια του πρώτου RAST.
Συνολικά, τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση γάλακτος με μαύρη σοκολάτα μπορεί να προσφέρει οφέλη στην αθλητική απόδοση, αν και τα οφέλη παραμένουν μέτρια και εξαρτώνται από το πλαίσιο.














