Ωάρια σε κατάψυξη μέχρι τα 35 – Μετά η γονιμότητα φθίνει

Ωάρια σε κατάψυξη μέχρι τα 35 – Μετά η γονιμότητα φθίνει

Ωάρια σε κατάψυξη μέχρι τα 35 – Μετά η γονιμότητα φθίνει

«Παράθυρο» για γυναίκες μέχρι και 55 ετών δίνει -για φέτος μόνο- ο νέος νόμος για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που ισχύει από το τέλος Ιουλίου.

Advertisement: 0:09

Όσες έχουν γεννηθεί το 1968 και επιθυμούν να κάνουν την προσπάθειά τους να αποκτήσουν παιδί, μπορούν ως το τέλος του έτους να υποβάλλουν σχετική αίτηση στην Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, εφόσον η φυσική κατάστασή τους επιτρέπει αφενός να υποβληθούν στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής συμπεριλαμβανομένης της λήψης των απαιτούμενων ορμονών και αφετέρου να φέρουν σε πέρας την εγκυμοσύνη και τη γέννηση του παιδιού. Για το λόγο αυτό απαιτείται σχετική βεβαίωση από τον θεράποντα γιατρό τους.

Ο νέος νόμος, αύξησε το όριο ηλικίας από τα 50 ως τα 54 έτη, με αποτέλεσμα μόνο εντός του Αυγούστου να υποβληθούν στην Αρχή 25 νέες αιτήσεις από γυναίκες 52-54 ετών, όχι μόνο από τη χώρα μας, αλλά και από Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία και Αυστραλία, δίνοντας ώθηση και στον ιατρικό τουρισμό, παρότι οι γειτονικές χώρες δεν θέτουν συγκεκριμένο όριο ηλικίας, εφόσον υπάρχει η απαιτούμενη ιατρική βεβαίωση.

ivf5 Ωάρια σε κατάψυξη μέχρι τα 35 – Μετά η γονιμότητα φθίνει

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αν. καθηγητής Νίκος Βραχνής, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου από το τέλος Ιουλίου και την θετική ανταπόκριση του κοινού από τις νέες διατάξεις.

Ο κ. Βραχνής σημείωσε πως ως το 2019 είχαν πραγματοποιηθεί 30.000 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης και είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα 5.000 παιδιά, χωρίς να είναι γνωστό πόσα παιδιά γεννήθηκαν στο εξωτερικό από επιτυχείς διαδικασίες που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα και ο τοκετός έγινε στις χώρες προέλευσης των ζευγαριών.

Πλέον, οι 30.000 κύκλοι εξωσωματικής πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση, με ποσοστό επιτυχίας 20% περίπου, φέρνοντας την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών που εφαρμόζουν διαδικασίες εξωσωματικής, σε αναλογία πληθυσμού.

Ωάρια στην κατάψυξη

Όπως τόνισε ο καθ. Βραχνής, ο νέος νόμος δίνει επίσης τη δυνατότητα σε χιλιάδες γυναίκες που είχαν καταψύξει ωάριά τους σε προηγούμενες προσπάθειές τους να κάνουν παιδί στο πλαίσιο ενός γάμου ή συμφώνου συμβίωσης από το 2010 και στη συνέχεια χώρισαν, να τα αξιοποιήσουν τώρα, έστω κι αν η σχέση τους έχει λήξει, και μάλιστα χωρίς τη συναίνεση του τότε συντρόφου τους.

 kryosintirisi Ωάρια σε κατάψυξη μέχρι τα 35 – Μετά η γονιμότητα φθίνει

Η γονιμότητα φθίνει από τα 35

Επιπλέον, ο νόμος επιτρέπει πλέον και την κρυοσυντήρηση του γεννητικού υλικού των γυναικών για μελλοντική χρήση, καθώς η γονιμότητα μειώνεται μετά την ηλικία των 35 ετών. Για το θέμα, ο κ. Βραχνής επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρχε σχετικό νομικό πλαίσιο, παρά το γεγονός ότι λόγω σειράς κοινωνικών παραγόντων πολλές γυναίκες πλέον προχωρούν στην τεκνοποίηση μετά τα 35 τους.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αναμένεται να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης στις φοιτήτριες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τη μείωση της γονιμότητας μετά τα 35 και στη νέα δυνατότητα που δίνεται για κρυοσυντήρηση ωαρίων, καθώς οι πιθανότητες γονιμοποίησης ωαρίων ηλικίας μέχρι 35 ετών έχουν ποσοστό επιτυχίας 50%, ενώ μετά την ηλικία αυτή, το ποσοστό αυτό μειώνεται σταδιακά με αποτέλεσμα τα ποσοστά της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να κυμαίνονται γύρω στο 20-25% σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Η διαδικασία είναι ασφαλής, καθώς οι σύγχρονες τεχνικές υαλοποίησης πετυχαίνουν επιβίωση του κρυοσυντηρημένου ωαρίου κατά την απόψυξη, σε ποσοστό 95%.

Δωρεά γεννητικού υλικού

Σε ότι αφορά τη δυνατότητα δωρεάς γεννητικού υλικού, ο νόμος προβλέπει πλέον τρεις κατηγορίες:

  • Τον ανώνυμο δότη που το παιδί μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για τον γονέα μόνο όταν πρόκειται για την υγεία του, χωρίς να μαθαίνει το ονοματεπώνυμό του,
  • Τον επώνυμο δότη που το παιδί μετά τα 18 του μπορεί να αναζητήσει την ταυτότητα του δωρητή, χωρίς όμως να έλκει δικαιώματα περιουσιακά ή άλλα και
  • Τον δότη που προχωρεί στη δωρεά γενετικού υλικού ανεξάρτητα από την ύπαρξη λήπτη κατά τον χρόνο της δωρεάς. Μέχρι σήμερα υπήρχε η δυνατότητα λήψης – κυρίως από δωρεά ωαρίων – από συγγενείς με πλάγια συγγένεια, όπως αδέρφια ή ξαδέρφια, προκειμένου να διατηρούνται χαρακτηριστικά της οικογένειας. Για το θέμα αναμένεται περαιτέρω ρύθμιση με ξεχωριστή απόφαση της Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
embryo Ωάρια σε κατάψυξη μέχρι τα 35 – Μετά η γονιμότητα φθίνει

Εξωσωματική σε οροθετικούς

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Αρχής αναφέρθηκε στην επικείμενη ίδρυση της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για χρήση αποκλειστικά από οροθετικά HIV άτομα στο Αττικό Νοσοκομείο, καθώς «η βιβλιογραφία είναι πλέον επαρκής σε ότι αφορά την ασφάλεια εφαρμογής διαδικασιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα άτομα αυτά.

Η επιλογή του Αττικού Νοσοκομείου έγινε λόγω της στελέχωσης του νοσοκομείου με γυναικολόγους αλλά και λοιμωξιολόγους, γεγονός που επιτρέπει την υποστήριξη της νέας μονάδας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Μια ακόμη μεγάλη δράση αναδάσωσης του Σ.Π.Α.Υ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2025, στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, στην περιοχή Πανοράματος Βούλας. Η δράση διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από…

Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής: 1,4 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. για την ανθεκτικότητα των πόλεων – Πού είναι η Ελληνική Κυβέρνηση;Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ερώτηση των ευρωβουλευτών…