
Ο Τραμπ στρέφει την προσοχή του στην Ουκρανία
Μετά την πρόσφατη συμφωνία στη Γάζα, η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση ομήρων και σε προσωρινή παύση των εχθροπραξιών, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επικεντρώνει τώρα το ενδιαφέρον του στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Τραμπ επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το διπλωματικό του «μομέντουμ» και να επαναφέρει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Συνάντηση με Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο
Σύμφωνα με πληροφορίες από Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Τραμπ προγραμματίζει να υποδεχθεί τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2025, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας ειρήνης στη Γάζα. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του σε Ισραήλ και Αίγυπτο, ο Τραμπ αναφέρθηκε επανειλημμένα στον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι «η επόμενη μεγάλη ειρήνη» μπορεί να προκύψει στην Ευρώπη. Παρά τις διαφορές μεταξύ των δύο συγκρούσεων, ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι οι εμπειρίες από τη Γάζα μπορούν να αξιοποιηθούν.
Πίεση και στρατηγικές τακτικές
Η Wall Street Journal αναφέρει ότι η «λέξη-κλειδί» για την επιτυχία στη Μέση Ανατολή ήταν η πίεση. Μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στη Ντόχα, ο Τραμπ πίεσε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποδεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο και να σταματήσει τις εχθροπραξίες. Τώρα, ο Τραμπ προσπαθεί να εφαρμόσει παρόμοιες τακτικές και στη Μόσχα. Αν και δεν έχει επιβάλει νέες κυρώσεις στον Πούτιν, οι συνεργάτες του προαναγγέλλουν αυστηρότερη στάση, με αύξηση δασμών και οικονομικές πιέσεις προς συμμάχους της Ρωσίας, όπως η Ινδία.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να «μιλήσει προσωπικά» με τον Πούτιν, προειδοποιώντας ωστόσο ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ουκρανία πυραύλους Τόμαχοκ, ένα από τα πιο προηγμένα όπλα του αμερικανικού οπλοστασίου. Ο Ζελένσκι συνεχίζει να ζητά ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας, υποστηρίζοντας ότι ο Πούτιν μπορεί να εξαναγκαστεί σε ειρηνική λύση, όπως κάθε τρομοκράτης.
Ωστόσο, Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής πίεσης απέναντι σε μια πυρηνική δύναμη όπως η Ρωσία. Ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο Τραμπ μπορεί να επιδιώξει μια απευθείας συμφωνία με τον Πούτιν, πιέζοντας τον Ζελένσκι να την αποδεχθεί, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει τριγμούς στις δυτικές συμμαχίες.
Ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η Κίνα, ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας. Παρά τις απειλές του Τραμπ για δασμούς 100% στα κινεζικά προϊόντα, σχεδιάζει συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της Συνόδου APEC στη Σεούλ. Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι αν το Πεκίνο κρίνει ότι η συνέχιση του πολέμου δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά του, μπορεί να ασκήσει αποφασιστική πίεση στον Πούτιν.
Προς το παρόν, ωστόσο, δεν φαίνεται ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε: «Αν καταφέρουμε να μετατρέψουμε το διπλωματικό κεφάλαιο της Γάζας σε ειρηνευτική ώθηση στην Ουκρανία, τότε θα μιλάμε για την μεγαλύτερη επιτυχία της αμερικανικής διπλωματίας των τελευταίων είκοσι ετών».